nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 4.mai 2023

Færre flyktninger til Kanariøyene
Denne skulpturen av en flyktning, «med tomhet i kroppen, mot ukjent mål» er teksten som følger skulpturen. Den står i havna i den franske havnebyen Marseille. Skulturen er laget av den franske kunstneren Bruno Catelano. Foto: Travellers

Tallet på flyktninger som har kommet til Kanariøyene med båt via den såkalte kanariske ruten de siste fire månedene er 51 prosent lavere enn i fjor på samme tid. Dette melder det spanske innenriksdepartementet.
De siste to ukene har godt og vel 400 flyktningene ankommet øyene.

Lanzarote har mottatt halvparten av alle flyktningene som har ankommet Kanariøyene så langt i år. Øya har mottatt 1729 flyktninger, 219 flere enn i samme periode i fjor.
Eksperter på flyktningtrafikken til Kanariøyene forteller at den store økningen av flyktninger de siste ukene kommer av at Ramadan, fastemåneden for muslimer er over. Da er det ofte en sterk økning av ankomster.

Ekspertene sier også at den nylige økningen av flyktninger til Kanariøyene har ingen ting å gjøre med Italias stadig strengere lover for flyktninger i Middelhavet. Størsteparten av flyktningene som kommer til Kanariøyene, er fra Marokko og Senegal, mens flyktningene inn i Middelhavet er fra landene i Nord-Afrika og Midt-Østen.

21 unge flyktninger sendt fra La Santa til Gran Canaria
Ungdomsherberget i La Santa. Foto: Alberque La Santa Lanzarote

Siste helg ble det flere konfrontasjoner mellom ungdom fra landsbyen La Santa på vestkysten av Lanzarote, og unge flyktninger som bodde på ungdomsherberget i byen.
Isabel Martin, som er regjeringens sosialbyråd sier til lokalavisene at de unge flyktningene nå er flyttet til et ungdomssenter på Gran Canaria. Hun sier videre at planene for ungdomsherberget er å åpne dette igjen for publikum.

Aksjon mot falsk aloe vera på Kanariøyene
Foto: pixabay.com

Universitetet i La Laguna på Tenerife og Tenerife institutt for teknologi og fornybar energi, ITER har nylig satt igang et prosjekt som skal avsløre falske aloe vera-produkter på Kanariøyene.
Det var den norske nettavisen Canariajournalen som først skrev om dette.

Målet med prosjektet er å sertifisere opprinnelsen for aloe vera, og dermed beskytte den ekte varen fra forfalskninger. Prosjektet, som kalles Alocan, finansieres av det spanske vitenskaps-og innovasjonsdepartementet, og fond fra EU, og skal pågå i tre år.

I dag brukes aloe vera blant annet som en salve når en er solbrent eller har andre hudplager. Mange drikker også aloe vera for å forsterke immunsystemet sitt.

En aloe vera-plantasje på Lanzarote. Foto: Aloe Plus Lanzarote

Allerede i 2018 skrev Lanzaroteposten en artikkel om problemet med falsk aloe vera. Den artikkelen kan man lese ved å klikke HER.

Lokalt øl laget med sjøsalt
Saltverket Salinas de Janubio. Foto: turismolanzarote.com

Saltverket Salinas de Janubio ligger mellom landsbyene Yaiza og Playa Blanca på Lanzarote. Hvert år produserer saltverket flere tusen tonn med salt, som i butikkene selges som Sal Marina, sjøsalt.

Eierne har nå slått seg sammen med andre lokale firmaer på øya for å lage flere produkter, hvor salt er en av ingrediensene.
Det lokale øl-bryggeriet Cervecería Nao i Arrecife har nå laget øl med sjøsalt, som kalles «La Sal». Et annet firma, Can Ricardo har laget nøtter med saltsmak, som sikkert passer godt til ølet…
De nye produktene selges i butikken ved saltverket.

Lanzaroteposten laget i mars en artikkel om lokale øl-bryggerier på øya.

Den internasjonale filmfestivalen på Lanzarote fyller 30 år

I morgen fredag 5.mai starter Den internasjonale filmfestivalen på Lanzarote. Festivalen varer i ni dager.
Det er 30 år siden den første filmfestivalen ble arrangert på øya, men noen år ble det ikke arrangert festival, blant annet under pandemien. Årets festival er den 23. i rekken.

Filmfestivalen vil i år markere at det også er 30 år siden at Lanzarote ble erklært som en biosfære av UNESCO sammen med øya Menorca i Middelhavet. En biosfære er en del av planeten vår, hvor blant annet turister og natur går hånd i hånd, og som drives bærekraftig.
Filmer laget på disse to øyene vil derfor være i sentrum på festivalen i år.

Man kan lese mer om programmet, og hvor og når de forskjellige filmene vises ved å klikke HER.

Stor mangel på buss-sjåfører

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere mangler det offentlige buss-selskapet på Lanzarote sjåfører.
Siden nyttår kan mange som bor på øya reise gratis med lokalbussen etter spesielle regler. Dette har gjort at bussene raskt blir fulle, og må ofte kjøre forbi holdeplasser, samtidig som bussene ikke klarer å holde rutetidene.

Lokalavisa skrev at man nå etter hvert må søke etter sjåfører utenfor øya, men Lanzaroteposten går ut fra at et minimum med spansk vil være et krav?

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast