nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 19.januar 2023

Buss-sjåfører blir angrepet, både verbalt og fysisk
Foto: intercitybus.com

Etter at en stor del av befokningen på Lanzarote fikk gratis buss fra 1.januar, har problemene tårnet seg opp for det offentlige buss-selskapet Intercitybus på øya.
Plutselig har passasjertallet nesten doblet seg. Dermed blir det forsinkelser, og fulle busser må kjøre forbi flere av holdeplassene.
Lederen av sjåførenes fagforening CCOO sier til lokalavisa at verbale og fysiske trusler har blitt en del av hverdagen for sjåførene.

-Vi har ikke nok sjåfører, sier han. -En av sjåførene ble forsøkt angrepet med kniv av en av passasjerene, fordi bussen var forsinket, forteller han videre.
Det har vært arrangert flere møter mellom ledelsen i buss-selskapet og regjeringens transportavdeling for å løse problemene. Videre har man flere vordende sjåfører som nå gjennomfører tester i håp om å kvalifisere seg som sjåfører. Nye busser er også bestilt, men dette tar tid.

Bensin og diesel blir stadig billigere på Lanzarote, billigst bensin i Tias
Foto: pixabay.com

Prisene på drivstoff på Lanzarote er i dag 14,1 prosent lavere enn i juni måned i fjor. Prisen på bensin og diesel har nå falt seks måneder på rad.
Bensinstasjonen som selger den billigste bensinen på Lanzarote denne uka er PCAN-stasjonen i Tias. 95 oktan bensin koster der 1,29 euro, ca 13 kroner literen. Den dyreste bensinen finner man hos Texaco i Haria nord på Lanzarote, hvor 95 oktan koster 1,47, ca 15 kroner.

Ved nyttår ble det slutt på den statlige støtteordningen når man kjøpte drivstoff på bensinstasjonene.
Helt siden april hadde den spanske staten sammen med oljeselskapene gitt 20 centimos (kr. 2,15)  i rabatt per liter bensin eller diesel.
Dette er det altså nå slutt på. Eneste unntaket er for lastebiler som utfører langtransport, og kjøretøy som brukes i jordbruk og fiske.

I stedet har den spanske regjeringen innført forbud mot å heve husleien, innført hel eller delvis reduksjon av moms på visse matvarer, og gratis offentlig transport for deler av befolkningen.

Kommer det cruiseskip til Playa Blanca?
Blir dette et daglig syn også i Playa Blanca? Bildet er fra cruisehavna i Arrecife. Foto: Lanzaroteposten

Siste uke ble den nye havna åpnet i Playa Blanca. Det er brukt 45 millioner euro og fem år på å få ferdig den nye havna, skrev Lanzaroteposten tirsdag.

Nå har kampen om cruiseskipene begynt.
I sin tale under åpningen sist fredag sa ordføreren i Yaiza, Oscar Noda at Playa Blanca er klar for å ta i mot små og mellomstore cruiseskip.
Blant tilhørerne var både presidenten på Kanariøyene og presidenten på Lanzarote. Ordfører Noda ba om økonomisk hjelp og tillatelser fra både den kanariske regjeringen og regjeringen på Lanzarote, slik at anløp av cruiseskip kunne bli en mulighet.

-Dette vil bli en lønnsom aktivitet for Playa Blanca, Yaiza kommune og hele Lanzarote, og vil stimulere til nye investeringer og arbeidsplasser i området, sa ordføreren.
Det er ikke sikkert at myndighetene i Arrecife er helt enig i dette, som da vil miste en stor del av sine inntekter fra cruiseskipene til den sørlige kommunen Yaiza.

Hovedstaden Arrecife skal bygge 134 kommunale boliger
Byplanlegger Eduardo Placeres og ordfører Astrid Pérez i Arrecife på området det skal bygges boliger. Foto: arrecife.es

For første gang på 25 år har bystyret i hovedstaden Arrecife godkjent et offentlig boligprosjekt som skal prioritere sosiale klienter.
134 boliger skal bygges i bydelen Maneje, og finansieres både av kommunen og den kanariske regjeringen.
Husene skal stå ferdig om to år.

Fortidsmuseum skal bygges i området Zonzamas
Bevis på tidlig bosetning på Lanzarote er funnet. Foto: wikipedia.org

Allerede i 2002 ble det bygget et hus på stedet hvor de første arkeologiske utgravingene ble foretatt i området Zonzamas, ikke langt fra den offentlige søppelfyllingen langs veien fra San Bartolomé til Tahiche. Dessverre ble bygningen aldri tatt i bruk.

Nå har presidenten på Lanzarote, Maria Dolores Corujo lovet at prosjektet skal startes opp igjen. Et kulturelt museum skal bygges ved det førhistoriske området Zonzamas.
Området Zonzamas går tilbake til de sjuende århundre, og er det største området hvor urfolk bodde på Lanzarote.
Urfolkene på Kanariøyene kalles også guancher, kjent fra spanske beskrivelser og fra gravfunn og ruiner. En stor del av guanchene bukket under for kamphandlinger og epidemier under den spanske erobringen av øyene fra 1402 til 1496.

Det nye museet skal åpnes tidlig i 2025, og vil koste 2,7 millioner euro.

Man kan lese mer om guanchene ved å klikke på Store norske leksikons nettside.

Sjømannskirken informerer

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast