Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 19.april 2024

Hola!

Været

Det har vært ei god og varm uke på solskinnsøya Lanzarote. Litt calima i lufta, altså fint sandstøv fra naboen i øst, Sahara, og det er bare å vente med å vaske bilen!
I de neste dagene blir det normale temperaturer mellom 22 og 25 grader, med muligens 0,1 mm nedbør…er det to regndråper?
Meterologisk institutt i Norge får sine værdata fra det spanske meterologiske instituttet AEMet, og deres værprognoser finner man HER.

Biler velter…igjen

I serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn» har vi i dag dessverre kommet fram til bil nr.226.

Bil nr.226. Foto: Lokalavisa

Denne bilen veltet på hovedgata i Costa Teguise, Avenida de las Palmeras tidlig sist lørdag morgen.
Det var to passasjerer i bilen, som begge hadde kommet seg ut av bilen før nødetatene kom. Begge ble kjørt til sykehuset for behandling, skriver lokalavisa.

Bergen er klar for Lanzarote!

I siste uke fortalte Lanzaroteposten at TUI flyr direkte fra Bergen til Lanzarote fra lørdag 5.oktober. Nå har reiseselskapet Vitalreiser hektet seg på det samme Widerøe-flyet, og tilbyr billetter hver lørdag fram til 19.april 2025.

Hva med en tur fra Bergen til Lanzarote i sommer?

Flyet «Lanzarote» fra flyselskapet Iberia. Foto: iberia.com

Det spanske flyselskapet Iberia flyr denne sommeren fra Bergen til Madrid, og videre derfra ned til Lanzarote. Sjekk gjerne ut mulighetene på nettsiden deres HER.

Flere turister til Lanzarote

I årets tre første måneder kom det 770 000 turister til Lanzarote. Dette er nesten 16 prosent flere enn i samme tidsrom i fjor.
Det er Lanzarote Data Center som forteller dette.

Det var mars måned som mottok de fleste turistene. Da var økningen nesten 20 prosent, sammenlignet med mars i fjor, sikkert fordi påskedagene var i mars.

Nordiske turister brukte mest penger på ferien på Lanzarote

Foto: Vidar Nordli-Mathisen

Turistene brukte 3,5 milliarder euro på ferien sin på Lanzarote i fjor. Det kanariske statistikk-instituttet ISTAC har sett på hvem som brukte mest på ferien sin på Lanzarote.

ISTAC har kommet fram til at de 67 000 turistene fra de nordiske landene (Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island) brukte til sammen 87 millioner euro på ferien sin i 2023. Det blir i snitt 1300 euro på hver. Dette er utgifter til fly, opphold, mat og drikke, og andre daglige utgifter.

Deretter fulgte nederlenderne, som brukte 1257 euro hver. På tredjeplass kom tyskerne, som brukte 1150 euro på ferien sin på Lanzarote.
De britiske turistene, som er den største turistgruppen på øya, brukte i snitt 1100 euro.

Det offentlige sykehuset Hospital Doctor José Molina Orosa i Arrecife feirer 35-års jubileum

Hospital Jose Molina Orosa i Arrecife. Foto: Gobierno de Canarias

Det offentlige sykehuset i Arrecife ble offisielt åpnet 14.april 1989. Siste uke samlet man 58 ansatte ved sykehuset som hadde vært med helt siden starten i 1989, og markerte jubileet med et flott bilde:

Disse har vært ansatt på sykehuset siden 1989. Foto: Sanidad GobCan

Det offentlige sykehuset i Arrecife har i dag nesten 2000 ansatte, 292 senger, ni operasjonsstuer, og fem fødestuer. Siden 2021 har sykehuset vært et universitetssykehus, og har i dag 59 leger og sykepleiere under opplæring.

Lanzaroteposten laget tidligere en artikkel om hvem mannen bak navnet på sykehuset var, Dr. José Molina Orosa. Han ble betraktet som en helgen på Lanzarote, og ble kalt «Lanzarotes doktor». Du kan lese mer om han ved å klikke HER.

Hvem var her i forrige uke?

Britiske medier har skrevet mye om at en britisk tv-stjerne har feriert i Playa Blanca siste uke.
Det var James Nesbitt, som er  veldig «hot» i Storbritannia. Norske tv-seere har kanskje sett ham i flere britisk krim-serier, blant annet i «Kalde føtter», som har gått på NRK TV:

James Nesbitt. Foto: wikipedia.org

Det fortelles at han og hans følge besøkte flere barer og restauranter i Playa Blanca, og vakte oppsikt blant de andre britiske turistene, står det i lokalavia.

Solidarisk Jazz-og BossaNova-konsert lørdag

Det er ikke ofte det arrangeres jazz-og bossanova-konserter på Lanzarote, men i morgen lørdag kl.18.30 skjer det!
De beste musikerne på Kanariøyene samler seg i kinoen Multicines Atlántida i hovedstaden , og spiller tradisjonell jazz iblandet brasiliansk bossanova.
Arrangør er La Fundación Canaria Flora Acoge, som er en privat stiftelse med frivillige som arbeider med sosial inkludering på Lanzarote.

Billettprisene er 10 euro for alle over 12 år. Billetter kan kjøpes via nettet ved å klikke HER. Inntektene går til arbeidet med å forhindre sosial ekskludering blant mennesker på Lanzarote.

Over 900 ungdommer deltar i den 25.utgaven av IES Yaiza Triatlon i Puerto Calero i dag fredag

Fra fjorårets triatlon. Foto: yaiza.es

Over 900 skoleelever fra ungdoms- og videregående skoler på Lanzarote skal i dag fredag delta i det tradisjonelle triatlon-mesterskapet i Puerto Calero sør for Puerto del Carmen.

Kl.10 starter svømmekonkurransen fra stranda i Puerto Calero. Derfra skal det svømmes 800 meter i åpent hav. Deretter skal det løpes 1200 meter langs Avenida de Puerto Calero, før man når parkeringsplassen til Hotel Secrets Lanzarote Resort & Spa, hvor syklene er parkert.

Det skal sykles 8500 meter, blant annet gjennom steinete områder inn til fotballbanen i landsbyen Yaiza. Derfra skal det igjen løpes 3500 meter, både på og utenfor banen. Man kan lese mer om konkurransen på kommunens nettsider HER.

Lanzaroteposten ønsker lykke til!

Ukens høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Vår hustegner har fått med seg forsøplingen av naturen som Lanzaroteposten har skrevet om de siste dagene.

Mellom slagene kan det være greit å slappe av på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen, når fredagspilsen er i gang fra kl.19 i kveld!
Siste uke kom det sju gjester dit, så det er plass til flere.

Las Vistas ligger på skrå over gaten fra postkontoret og legesenteret i Puerto del Carmen.

Lanzaroteposten på lørdag

I morgen lørdag kl.12 starter en større demonstrasjon på Lanzarote, på de andre Kanariøyene, og i flere større byer på det spanske fastlandet og Europa. Man vil rette søkelyset på det som kalles over-turisme, og den negative virkningen dette har på Kanariøyene.

Lanzaroteposten vil i morgen prøve å forklare hva folk egentlig protesterer mot.

Sjømannskirken melder at det er slutt på gudstjenester i denne sesongen. Kirken holder åpent hver tirsdag og torsdag fra kl.11-14, med salg av kaffe, vafler og smørbrød. Biblioteket og kirkerommet er også tilgjengelig.

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast