historieNyheter:

Don José Molina Orosa: Lanzarotes doktor

Mens Lanzarote kjempet mot koronaviruset var det et navn som var i de lokale nyhetene hele tiden, selv om han som bar dette navnet døde for over 50 år siden.
Det er i dag på sin plass å minnes Dr José Molina Orosa, mannen som Lanzarotes største offentlige sykehus er oppkalt etter, og som var en lokal helt som viet livet sitt til å bekjempe sykdom og redde innbyggernes liv.

Dr. José Molina Orosa. Foto: Biografias de Lanzarote

José Molina Orosa var født i Arrecife i 1883.
Året etter, i 1884 publiserte den franske antropologen Rene Verneau etter et besøk på Kanariøyene en forferdelig rapport om det kanariske folkets dårlige helse, fattigdom, overtro og uvitenhet som holdt på å ødelegge hele det kanariske samfunnet.
Verneau beskrev i sin rapport om øyer hvor fattigdom og tigging var utbredt, og hvor overtro og trolldom styrte livene til folk.
Da han besøkte Tias på Lanzarote ble han angrepet av syke mennesker mens han og hans reisefølge spiste middag, skriver han. Innbyggerne led av øyesykdommer, tropiske sykdommer og hadde andre lidelser, fortsatte han.

I 1887, fire år etter at José ble født ble derfor den første sykestue opprettet på Lanzarote. Sykestua ble kalt Hospital de Dolores, smertens hospital, men ble beskrevet av en lokal avis som «et illeluktende sted, et sted hvor et sykt barn som kommer dit er et dødt barn».

Selv om José vokste opp i en ganske velstående familie, ble også unge José rammet av sykdom på Lanzarote. En muskelsykdom angrep beina hans da han var et barn. Dette gjorde at han senere i livet måtte bruke stokk når han gikk. Da han studerte til lege i byen Cadiz på fastlandet kjempet han også mot tyfus i tre år.

Endelig kunne den unge legen José returnere til Lanzarote i 1910, og startet med en gang sin livslange jobb med å revolusjonere helsevesenet på øya.

Å helbrede ei øy

José Molina Orosas legegjerning brakte ham til alle kroker og kriker av Lanzarote.
Hans rykte om raske og nøyaktige diagnoser og behandling ble viden kjent. Like viktig som individuell behandling visste José at det også var nødvendig å organisere øyas helsevesen, og samtidig løse grunnleggende problemer som for eksempel god hygiene. Likevel var det hans husbesøk hvor han kom i personlig kontakt med de syke som gjorde ham til en elsket og respektert lege.

Han har blitt kalt en misjonær like mye som en lege, fordi han brakte vitenskap og kunnskap til ei øy hvor mange fremdeles trodde på religiøse håndspåleggere og trolldom. Likevel var hans kall en vanskelig oppgave.
I 1924 skrev han dette i en rapport:
«Influensa og kusma, sammen med fattigdom og sult har rammet øya vår. Vi har ikke kjøtt, ikke ferskvann, og hygienen er fraværende».

I 1936, like etter at den spanske borgerkrigen hadde startet prøvde et lokalt medlem av general Francos styrker å arrestere dr. Molina Orosa på grunn av «politiske motiv». Franco ville sende legen til Las Palmas, hvor Francos motstandere ofte ble fengslet eller henrettet.
Nyheten om at dr. Molina Ororas liv var i fare spredde seg raskt på Lanzarote, og flere tusen mennesker samlet seg i havna i hovedstaden Arrecife og protesterte. Ordren om å fengsle José ble derfor trukket tilbake.

I 1950 ble sykehuset Hospital Insular i Arrecife åpnet, en bygning som den dag i dag huser Lanzarotes andre største sykehus.

Å kunne bygge og drive dette sykehuset var utelukkende takket være dr. Molina Orosa, og han beskrev denne begivenheten selv som «mitt livs største lengsel». Han var direktør for Lanzarotes første virkelige sykehus helt til han ble pensjonist.

Den høyt elskede legen, José Molina Orosa døde i 1966, 82 år gammel. Tusenvis av sørgende stod langs ruta da han skulle begraves. I stedet for at en vogn skulle kjøre kisten til kirkegården, insisterte innbyggerne å bære kisten selv fram til Josés siste hvilested.
Noen få måneder etter Josés død åpnet Hotel Fariones i Puerto del Carmen sine dører for første gang. En ny tid var kommet til Lanzarote; med turistene kom både rikdom og velferd.

 

Cesar Manrique lager skulpturen til ære for dr. José Molina Orosa. Foto: biosferadigital.com

Noen få år senere laget kunstneren Cesar Manrique fra Lanzarote en skulptur til ære for øyas Doktor med stor D. Skulpturen ble plassert foran sykehuset som doktoren bygde ; en massiv vulkansk steinformasjon sammen med stål formet som et timeglass, som ser ut som et kanarisk dragetre.

Foto: Cabildo de Lanzarote/

I 1989 ble så et nytt sykehus bygget i Arrecife, og i 2008 fikk dette sykehuset navnet etter Lanzarotes mest kjente lege, Dr José Molina Orosa.

Kilde: Gazette Life, Memoria de Lanzarote

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast