nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 16.januar 2024

Savnet jente (15) som var savnet fredag, ble funnet i live i går i Playa Honda

Som Lanzaroteposten skrev om i går var ei jente på 15 år savnet siden fredag på Lanzarote.

I går dukket jenta opp hos sin bestemor i Playa Honda, sier en talsperson for familien.

Talspersonen for familien til Ariadna, den 15 år gamle mindreårige som har vært savnet siden sist fredag ​​på Lanzarote, har bekreftet overfor lokalavisen La Voz at tenåringen dukket opp klokken 14.00 denne mandagen i familiens hjem i Playa Honda.
Den unge jenta ankom huset alene, uten å fortelle familien hvor hun hadde vært siden fredag ​​morgen.

I dag kastes 99 personer ut av okkuperte hus i Playa Blanca. 24 av disse er barn
Okkuperte hus i Playa Blanca. Foto: Adriel Perdomo/Diario de Lanzarote

Lanzaroteposten skrev i oktober i fjor om 34 uferdige boliger i Playa Blanca som var okkupert av i alt 99 personer, hvorav 24 er barn.

Advokater jobbet hardt for å hindre at familiene ble kastet ut, men nå er det ikke lenger håp: Dommeren i en tingrett i Arrecife har avvist anken fra beboerne, og beboerne blir kastet ut i dag.

I følge lokalavisa er nesten alle boligene okkupert av familier som har problemer med å finne husrom til en overkommelig pris. Noen av familiene har heller ikke fått oppholdstillatelse i Spania, noen som gjør det vanskelig for myndighetene å hjelpe.

Sosialtjenesten i Yaiza kommune er bekymret over hva som skjer i dag, og sier til lokalavisa at de ikke kan hjelpe alle familiene med andre husrom.

Ti nye drosje-løyver utstedt i Yaiza kommune med Playa Blanca
Taxier i Playa Blanca. Foto: yaiza.es

Lanzaroteposten har flere ganger skrevet om mangelen av drosjer i Playa Blanca sør på Lanzarote. I fjor sommer var det endeløse køer på holdeplassene for å få taxi:

Foto: Yaiza PP

Nå har Yaiza kommune gitt ut ti nye drosjeløyver, som vil hjelpe på etterspørselen etter taxi i Playa Blanca. Dermed er det 77 drosjer i Yaiza kommune.
Likevel er det synd at ingen tar tak i det egenlige problemet som preger drosjeindustrien på hele øya:

Drosjene kan bare plukke opp passasjerer i den kommunen de er registrert i. Det betyr at en taxi i Playa Blanca kan kjøre de 34 kilometerene med passasjerer til flyplassen, men må kjøre tom tilbake til Playa Blanca, fordi flyplassen ligger i San Bartolomé kommune. Dette skjer selv om køen på flyplassen er lang.
Dette gir ingen mening, mener  Lanzaroteposten…og mange andre!

Turister går på forbudt område i nasjonalparken
Folk på ville veier i nasjonalparken! Foto: Instagram

En video på Instagram viser hvordan turister som står i bilkø inn til nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote går ut av bilene sine, og spaserer på lavaen, som er forbudt område. Noen ble også observert da de plukket lavastein, og tok disse med seg inn i bilen.

Situasjonen ble filmet av en offisell guide på øya, som skriver følgende:
– Vi er omgitt av folk som ikke viser respekt for naturen på øya, og er fullstendig blind for det vakre og skjøre landskapet vi har. De skjønner heller ikke nødvendigheten av å bevare landskapet så uberørt som mulig. Nå må myndighetene sette opp skilt som sier at det er forbudt å gå på lavaen, og at de som bryter forbudet kan få store bøter.

Myndighetene har i flere år prøvd å løse problemet med bilkøer inn til nasjonalparken, men klarer ikke å bli enige om hvilke løsninger som er best. Dette har Lanzaroteposten skrevet om tidligere.

2023 ble det varmeste året på Lanzarote siden målingene startet
Foto: turismolanzarote.com

Året 2023 ble det varmeste året på Lanzarote siden målingene startet.
Gjennomsnittstemperaturen (dag og natt) ble målt til 22,7 grader. Det ble også det tørreste året, med bare en firedel av den normale nedbøren på øya. Bare 38,7 millimeter nedbør ble registrert i fjor, hvorav halvparten falt i februar. Fra juni til september ble det ikke registrert nedbør i det hele tatt.
Det ble registrert 32 dager med regn i 2023, dager som hadde alt fra noen dråper som varte et minutt, til flere byger samme dag.

Desember i fjor ble den varmeste desember-måneden siden målingene startet. Den gjennomsnittlige daglige temperaturen i desember var 1,3 grader høyere enn normalt.

Sjømannskirken informerer

Daglig leder ved Sjømannskirken på Lanzarote, Merethe Thortveit har sendt ut denne informasjonen:

I dag tirsdag er det trim på terrassen kl.11. Kl.14 serveres quiche med ost og kylling. Selvsagt serveres det også kaffe og vaffel!

Det inviteres på tur til hovedstaden Arrecife fredag 2.februar:

Sjømannskirken ligger i Puerto del Carmen, rett over gaten for TUI-hotellet Cinco Plazas. Kirken er godt skiltet.
Alle henvendelser om aktivitetene rettes til Sjømannskirken.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast