nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 31.oktober 2023

I dag er det Halloween!
Tegning: Erling Bjørn Hansen

Det er selvsagt markering av Halloween på Lanzarote også!
Mange restauranter og kommuner har egne Halloween-feiringer, og barna på Lanzarote har også lært seg å si «Trick or Treat» (knask eller knep) når de banker på døra di!

Fra en tidligere Halloween-fest på Lanzarote! Foto: Lanzaroteposten

I kveld kan det bli mange folk ute på byen, for i morgen er det helligdag i Spania; det er Allehelgensdag, Todos los Santos.

Den britiske nettavisen Lanzarote Information har samlet alle Halloween-aktivitetene på solskinnsøya på ei Facebookside. Den finner man her: Lanzarote Information  

Hundre familier i Playa Blanca kastes ut av okkuperte hus
Okkupantene samlet foran husene de bor i. Foto: La Voz de Lanzarote

100 familier med barn, eldre og unge har de siste tre årene bodd i halvferdige hus i Playa Blanca sør på Lanzarote. Siste uke kom politiet dit, og varslet beboerne at de måtte forlate husene innen 31.oktober, ellers ville de bli kastet ut.

Alle beboerne har møttes den siste uka for å finne løsninger på denne krisen. Til lokalavisa forteller mange at de har jobb og kan betale husleie, men de trenger hjelp til å finne en bolig.
Disse familiene har samarbeidet i lang tid. For å overleve med de få ressursene de har, skaffer de strøm ved å installere et provisorisk kraftverk, og vann ved å fylle en tank.
Nå ber beboerne om hjelp fra myndighetene, ellers vil de fleste bli boende på gaten etter at de blir kastet ut.
En advokat har lovet beboerne juridisk hjelp, slik at utkastelsen kan utsettes til andre løsninger blir vurdert.

Siste: Utkastelsene er nå utsatt til 3.januar 2024. Før den tid vil selskapet som eier boligene ta «okkupantene» til retten for å få de ut av boligene. Dette vil vi prøve å få stoppet, sier advokaten til lokalavisa.

Månekamera testet på Lanzarote
Astronauter på Lanzarote. Foto: esa.int

Den europeiske romfartsorganisasjonen ESA har de siste dagene testet et kamera som senere skal ta bilder på månen. Kameraet ble testet både i dagslys og inne i de mørke lavahulene på Lanzarote.
For å klargjøre kameraet for en tur til månen må det flere modifikasjoner til. Et nytt «teppe» for å beskytte linsene for støv er montert, og en økt beskyttelse mot kulde er også viktig, da temperaturene på månen kan gå ned til minus 120 grader.

Astrounautene fra ESA skryter uhemmet av kameraet etter å ha testet det på Lanzarote, skriver ESA i en melding.

Ny skatt på tobakksprodukter og brus
Foto: unsplash.com

Den kanariske regjeringen har varslet om en økning av avgifter på sukkerdrikker og tobakksprodukter neste år. Dette gjøres for » å beskytte helsen til innbyggerne», står det i meldingen.
Først og fremst vil det bli ekstra avgifter på såkalte e-sigaretter, og det vil bli økt moms på sukkerholdige drikker.

Samtidig vil det bli mindre moms på lokal transport, medisinsk utstyr, baby-bleier, og tjenester som utførers av en veterinær.

Det var den kanariske finansministeren Mathilde Asián som orienterte om dette siste uke.

Statue til ære for kvinner i hermetikk-industrien på Lanzarote avduket
Ordføreren i Arrecife, Yonathan de León avduket statuen. Foto: arrecife.es/FB

En statue til ære for kvinner som arbeidet i fiskeindustrien ble avduket sist fredag av ordføreren i Arrecife.

Statuen er laget av den lokale kunstneren Cintia Machin, og er plassert ved ringveien rundt hovedstaden, ikke langt fra det nye shoppingsenteret Open Mall. Shoppingsenteret ble bygget på tomten til den gamle hermetikk-fabrikken Garavilla.

Helt fram til turismen inntok Lanzarote på 80-tallet, var fiskehermetikk den viktigste industrien på øya, og stod for 70 prosent av øyas inntekter.
80 prosent av arbeiderne i denne industrien var kvinner, som ofte begynte å arbeide da de var 13-14 år. Forholdene på arbeidsplassen var ofte forferdelige, og jentene ble ofte familiens viktigste inntekstkilde, kunne ordføreren fortelle i sin tale ved avdukingen.

Sjømannskirken informerer
Foto: Sjømannskirken

I dag tirsdag serveres det fiskegrateng til lunsj på kirken kl.13. Dørene åpnes kl.11, og stenges kl.16. Selvfølgelig får man kaffe og vafler også!

Sjømannskirken ligger rett over gata fra TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Tar man en taxi dit, er det best å bli kjørt til hotellet. Kirken er godt skiltet.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast