nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 21.november 2023

Tre av ti innbyggere på Lanzarote synes det er vanskelig å få endene til å møtes
Folk i gågata i Arrecife. Foto: Cabildo de Lanzarote

Det er UNED, det største folkeuniversitetet i Spanias avdeling på Kanariøyene som gjennom sitt Sosiobarometer har samlet inn data fra 3200 personer på Kanariøyene i november 2023. Forskjellige spørsmål ble stilt.

UNED har splittet opp tallene for hver øy.
36,6 prosent
av innbyggerne på Lanzarote sier at de «kommer seg til slutten av måneden på en eller annen måte med sin økonomi», mens 40 prosent sier at de klarer måneden helt fint økonomisk. 10,1 prosent av de spurte sa at situasjonen deres var «dårlig» eller «veldig dårlig».

Boligsituasjonen på øya var et annet problem for 39 prosent av befolkningen. Økte priser generelt plaget 33 prosent av innbyggerne, mens 14 prosent var bekymret over den økende immigrasjonen. Dårlige forhold på jobb var et annet problem, dårlig offentlig transport, ventelister på behandling på sykehuset, og tilgangen på rent vann var andre problemer som innbyggerne ga uttrykk for.

Storbritannias største charterselskap setter inn 70 000 ekstra seter neste sommer og høst
Fra flyplassen på Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Charterselskapet jet2 setter inn ekstra flyseter til Lanzarote neste sommer og høst. De ekstra setene til Lanzarote flyr fra Belfast, East Midland og Manchester.

Flygelederstreiken gir store forsinkelser på flyplassen
Foto: Lanzaroteposten

Streiken blant flygelederne på flyplassen på Lanzarote har nå vart i ti måneder. På grunn av streiken i det privateide selskapet Saerco som flygelederne er ansatt i, ble flyplassen på Lanzarote rangert som den sjette flyplassen med flest forsinkelser i Europa siste helg.
I snitt ble hvert fly 12 minutter forsinket ved avgang.
Det har vært helger hvor flyplassen på Lanzarote har vært flyplassen med flest forsinkelser i hele Europa.

Lanzaroteposten skrev tidligere i år om streiken blant flygelederne:

– På Lanzarote er det 12 flygeledere, som er ansatt i et firma som heter SAERCO. Flygelederne krever et lønnstillegg på 30 prosent, noe firmaet sier er umulig å innfri.  Fagforeningen til flygelederne hevder derimot at SAERCO er sta, som også nekter å bedre arbeidsforholdene til flygelederne.
I kontrolltårnet skal det alltid være minst tre flygeledere på jobb, noe som har vært vanskelig å få til når fly-trafikken øker, spesielt denne sommeren, sier fagforeningen. Dette kan føre til flere forsinkelser i tiden som kommer, mener fagforeningen.

Millionbyen San Antonio i Texas i USA ble grunnlagt av utvandrere fra Lanzarote; dette skal markeres!
Disse statuene i San Antonio viser de første to innvandrerne som kom fra Kanariøyene; to fra Kanariøyene sammen med en prest, en innfødt amerikaner og en soldat. Foto: Lanzarote Information

Den amerikanske millionbyen San Antonio i Texas ble grunnlagt i 1731. Nå planlegger myndighetene i byen å markere 300-årsjubileet i 2031.
Men ikke mange vet at de som grunnla byen kom fra Lanzarote?

Flere familier fra Lanzarote dro over Atlanterhavet noen år tidligere på grunn av hungersnød på øya, og de første dro allerede i 1718.
Texas var den gangen en spansk koloni.
Etter hvert var det en gruppe på 55 personer fra Lanzarote som slo seg ned der hvor byen San Antonio ligger i dag. Offisielt ble byen San Antonio grunnlagt i 1731, og den første ordføreren (borgermester) kom fra Lanzarote.

I dag er San Antonio en millionby, og er USAs sjuende største by. I de senere år har flere av innbyggerne i byen kommet til Lanzarote for å finne slektninger, og flere har også reist den andre veien i samme ærend.

Denne uken er to representanter fra San Antonios jubileumskomite på Lanzarote for å lære mer om øya, og også søke hjelp i planleggingen av et innvandrer-museum i byen.

I samme anledning ble ei ny bok om utvandringen til Amerika presentert: «Estadounidense con pasado lanzaroteño«, «Amerikaner med en fortid fra Lanzarote«, av José Juan Romero.

Lanzaroteposten skrev i januar 2022 mer om utvandringen fra Kanariøyene til både Nord-og Sør-Amerika.

Sjømannskirken informerer

Nå er det kun en dag igjen til sesongens store happening på Sjømannskirken – nemlig JULEMARKEDET!

Og hvilket marked det blir!!! Våre flittige håndarbeidsdamer har jobbet iherdig hele sommeren for å produsere flotte håndarbeidsprodukter, kjøkkenet er i storproduksjon og lager julekaker til salgs – det blir åresalg, trekning av julelotteriet med fantastiske premier og grøt m/mandel…. Dagen må bare holdes av!

Har du ikke tatt lodd til julelotteriet enda, kan dette gjøres her: https://www.sjomannskirken.no/skjema/lanzarote/julelotteri/

Hjertelig velkommen til Julemarked på kirka!

 

Kan være grafikk av juletre og tekst som sier 'Julemarked Christmas Market Mercadillo de Navidad Onsdag/Wednesday 22.11.2023 Tid: Sted: -15:00 Sjomannskirken, Salg av handarbreidprodukter julebakst og annen bakst. Apen kafé. Aresalg og loddsalg. Grotservering 13:00. Trekning av julelotteriet ca kl 14:00 Rociega2 Cinco Puerto 829 lanzarote@sjomannskirken.no Sale of handycraft products, christmas cookies and other home made products. Open cafeteria. Raffle. Traditional rice porridge serverd at 3:00 Lottery draw at approx 14:00 Sjomannskirken Merinformasjon sjomannskirken.no'

Og her er ukesprogrammet:

Sjømannskirken på Lanzarote ligger i Puerto del Carmen, rett over gata fra TUI-hotellet Cinco Plazas. Kirken er godt skiltet.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast