historieNyheter:

Utvandringen fra Lanzarote

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere var det stor utvandring fra Lanzarote til både Nord- og Sør-Amerika for om lag 300 år siden.

I 2018 var ordføreren i Teguise kommune på Lanzarote, Oswaldo Betancort på offisielt besøk i Uruguay. Der ble han mottatt av landets president, Tabaré Vázquez, og gaver ble utvekslet.

Ordføreren I Teguise, Oswaldo Betancort (t.h) overrekker presidenten i Uruguay gaver. Foto: La Voz de Lanzarote

Teguise markerte i 2018 sitt 600-årsjubileum som landsby, og dette besøket var en del av denne feiringen.
Noen av de første utvandrerne fra Lanzarote til Uruguay kom fra nettopp Teguise.
Flere familier fra Teguise var ombord i seilskuta «Nuestra Señora de Encina» som la ut fra havna Santa Cruz de Tenerife 21.august 1726. Etter en strabasiøs overfart kom de fram til Uruguay, og var med å grunnlegge dagens hovedstad i Uruguay, Montevideo.

Ordføreren i Teguise, Oswaldo Betancort fortalte i sin tale til Uruguays president at 12 500 mennesker kom fra Kanariøyene til Uruguay disse årene. Det var vanskelige tider på øyene, og folk som dro ble tatt godt i mot da de ankom Uruguay.
Det er viktig å markere denne utvandringen til blant annet Uruguay, slik at landenes yngre innbyggere ikke glemmer historien, sa Betancort i sin tale.

9.mars 2018 var det også nøyaktig 300 år siden de første utvandrerne fra Lanzarote kom til byen San Antonio i delstaten Texas i USA. Det var hungersnød på Kanariøyene i 1718, og 55 innbyggere fra Kanariøyene, hvorav 46 fra Teguise og San Bartolomé på Lanzarote dro over havet for å bosette seg i «den nye verden».

I fjor ble det på Canary Square midt i sentrum av den amerikanske millionbyen San Antonio satt opp statuer av de første innvandrere som kom fra Kanariøyene; to fra Kanariøyene sammen med en prest, en innfødt amerikaner og en soldat.

Statuer reist av blant andre de første innvandrere fra Kanariøyene i San Antonio, Texas. Foto: Lanzarote Information

Gruppen fra Kanariøyene bestod av 12 familier, og var de første europeere som slo seg ned i Texas. Der grunnla de byen San Antonio, og den første borgermesteren i San Antonio var fra Lanzarote. I 1738 bygde innvandrerne ei kirke i byen, som man anser er den første katolske kirken i USA.

I dag er San Antonio den 8.største byen i USA. Den tidligere presidenten på Lanzarote, Pedro San Ginés deltok i markeringen i San Antonio i mars 2018.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast