nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 9.februar 2023

Båt med flyktninger på vei til Lanzarote kantret, en død, to kritisk skadd, sju savnet
Foto: Salvamento-Maritimo.es

En båt med 43 flyktninger om bord på vei til Lanzarote kantret tidlig onsdag morgen, 37 kilometer øst for øya. Da hadde båten vært ute på havet i tre døgn.

Flere flyktninger havnet i sjøen, og en båt fra Sjøredningstjenesten kom etter hvert til unnsetning.
En person ble erklært død, og to personer ble plukket opp av vannet i kritisk tilstand. Sju andre ble kjørt til sykehus med hypotermi og dehydrering (nedkjøling og mangel på væske).

Sju personer var fortsatt savnet tidlig onsdag morgen. Senere viste det seg at disse sju døde om bord under overfarten, og ble etterlatt på havet. Blant de sju var det et barn.
Det har vært lave temperaturer i områdene ved Kanariøyene denne uka, og med vind og fuktighet ute på havet ble det kalde været forsterket.

En ny båt med 32 flyktninger om bord ble oppdaget utenfor kysten av Lanzarote seint onsdag kveld.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

LIDL kommer til Playa Blanca
Foto: lidl.es

En byggelisens er denne uka gitt til det tyske supermarkedet LIDL slik at kjeden kan åpne en butikk i turistbyen Playa Blanca sør på Lanzarote. Dette blir den fjerde LIDL-butikken på Lanzarote.

Butikken vil bli på 11 000 m2, og også ha en større parkeringsplass foran. Butikken skal bygges i et industriområde kjent som Montaña Rosa industripark, like ved innkjøringen til byen.
Det vites ikke når byggingen vil starte, og når butikken åpner. Vi skal holde leserne informert.

Billigere å bo i hovedstaden Arrecife
Bystranda i hovedstaden Arrecife. Foto: turismolanzarote.com

Prisene på å leie en bolig i hovedstaden begynner nå å gå ned.
På slutten av 2022 nådde kvadratmeterprisen på en utleieleilighet i snitt ti euro per kvadratmeter, etter å ha økt med over 30 prosent i fjor.
I januar 2023 falt leie prisene med ni prosent, i følge eiendomsportalen idealista.com .

Et eksempel: En 70 kvadratmeter stor leilighet i Arrecife hadde i januar 2022 en utleiepris på 546 euro per måned. I desember 2022 kostet samme leiligheten 700 euro. Prisreduksjonen i januar i år gir en kostnad for samme type leilighet på 637 euro i snitt.

– Etter åtte måneder med økning av utleiepriser i Arrecife, tar prisene i byen en pust i bakken, og reduserer kvadratmeterprisen med 9,10 euro i snitt, skriver eiendomsmegleren i en melding.

Fiskemerder skal flyttes lenger vekk fra land…kanskje
Merdene i Playa Quemada. Foto: yaiza.es

Merdene rett utenfor landsbyen Playa Quemada skal nå stenges for godt, skrev Lanzaroteposten i januar. 50 arbeidere i selskapet Yaizatun mistet jobbene sine, og flere ble rasende på myndighetene på grunn av stengingen.

Men nå er krefter i gang for å flytte merdene til en annen plass langs østkysten av øya. Det er selveste regjeringen på Kanariøyene som nå presenterer et nytt forslag om plassering av merdene for det oppsagte selskapet Yaizatun.

De nye merdene foreslåes plasseret en kilometer ut fra land, og få en lengde på ni kilometer fra Matagorda i Puerto del Carmen til hovedstaden Arrecife.
Forslaget er nå ute til høring, og motstanden ventes å bli massiv. Både regjeringen på øya, kommunestyrene i Tias og San Bartolomé og de forskjellige fiskeforeningene på Lanzarote er i mot det nye forslaget.

De siste protestene mot forslaget om merder utenfor sørøstkysten av Lanzarote kommer fra seilerklubber og kano- og dykkerklubbene på Lanzarote.
De hevder at de nye merdene vil skape vanskelige forhold for regattaer, svømmekonkurranser og triatlon-aktiviteter  i området.
Presidenten i den ærverdige seilerklubben Real Club Nautico i Arrecife, Julio Romero vil snart presentere en formell klage på prosjektet, og forelår ogå større protestaksjoner i framtida.

Store protester mot et nytt avsaltingsverk i landsbyen La Santa

Siste helg ble det protestert kraftig mot et planlagt avsaltingsverk midt i landsbyen La Santa på Lanzarotes vestkyst.
Omtrent 300 personer deltok i protestene, og hevdet at avsaltingverket vil kvitte seg med saltet i havet. Dette vil igjen ødelegge det marine livet i området, mener motstanderne.

Lundefugler oppdaget på Lanzarote og La Graciosa
Lundefugl. Foto: wikipedia.org

De siste ukene har lundefuglen, som også kalles sjøpapegøye blitt sett på Lanzarote og naboøya La Graciosa.
I følge eksperter er det dårlige værforhold i Nord-Europa som har gjort at disse fuglene har trukket sørover til våre breddegrader.
Mange av fuglene som er funnet er i dårlig forfatning, og andre har blitt funnet døde.
Dersom man oppdager en fugl som trenger hjelp, kan man ringe (0034) 696 73 31 77.

Veien i Tabayesco nord på Lanzarote endelig åpnet
Foto: tripadvisor.es

Veien fra Arrieta på Lanzarotes nordøstkyst til landsbyen Haria via Tabayesco er endelig åpnet.
Veien er veldig populær blant syklister, og har vært stengt i over tre år på grunn av fare for ras. Nå er veien endelig sikret med nye murer på en strekning på 480 meter, noe som har kostet over 500 000 euro.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast