nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 26.januar 2023

Det var travelt for lokalpolitiet i Tias (med Puerto del Carmen) i fjor
Foto: Lokalpolitiet i Tias

Lokalpolitiet i Tias kommune, med Puerto del Carmen mottok 12 661 henvendelser i fjor.
Henvendelsene bestod av varsler om ulykker, det var klager fra innbyggerne, og kriminelle situasjoner som tyveri og innbrudd som innbyggerne var involvert i, sier regjeringens statistikkinstitutt på Lanzarote.
Fem nye politibetjenter ble ansatt i 2022, og man har bedt om å fylle ni nye stillinger i år på grunn av pensjonering.

Nye lysmaster settes opp i Puerto del Carmen
Foto: Tias kommune

I de neste to ukene skal Tias kommune sette opp åtte nye lysmaster langs hovedgata i Puerto del Carmen. Disse lysmastene er energi-sparende, og støttes økonomisk av EUs regionale utviklingsprogram og regjeringen på Kanariøyene med 140 000 euro, mens Tias kommune bidrar med 37 000 euro.
De første mastene er allerede satt opp ved Plaza de las Naciones ved Los Pocillos, og ved turistkontoret nær Playa Grande.
På grunn av arbeidet med de nye mastene kan det bli litt stopp i biltrafikken til forskjellige tider i de neste dagene, skriver kommunen i ei melding.

Fiskemerdene i Playa Quemada stenger sin virksomhet
Fiskemerdene i Playa Quemada. Foto: yaiza.es

I de neste ukene vil fiskemerdene i Playa Quemada sør for Puerto del Carmen stenges. Dette skrev Lanzaroteposten i juni i fjor:

Den spanske økologiske organisasjonen «Ecoligistas En Accion» har publisert ei liste over «svarte flagg»-strender i Spania.
På lista finner vi Playa Quemada på Lanzarote, som får denne negative omtalen på grunn av forurensning av vannet.

Forurensningen kommer fra oppdrettsanlegg som ligger rett utenfor stranda. Åtte merder fulle av havabbor og den lokale dorada-fisken har ødelagt mulighetene for bading og fisking i området. Rester av fiske-fór og ekskrementer har gitt vannet en brun farge, og har ødelagt havbunnen.
Firmaet som driver merdene, Yaizatun/Dimagaza fikk sin lisens inndratt i fjor, men selskapet har fortsatt å drive merdene, selv etter at Yaiza kommune har bedt den kanariske regjeringen om hjelp til å fjerne merdene.

Nå har endelig arbeidet med å fjerne merdene begynt. Dette skjer ikke uten motstand, når 50 mennesker mister jobben sin.

Firmaet som driver merdene sier at båteiere, dykkere, biologer og fiskepakkere mister jobben sin, viktige jobber utenfor turistindustrien. Samtidig har merdene vært et verdifullt treningsområde for fiskeskolen i Arrecife i 22 år. Ledelsen hevder også at fiskemerder på de andre Kanariøyene opererer uten problemer.

96 nye firmaer opprettet på Lanzarote i fjor
Foto/ill: unsplash.com

Det var Yaiza kommune som etablerte flest nye selskaper på Lanzarote i 2022. 28 nye selskaper ble opprettet, en økning på 4,5 prosent fra året før. I fjor økte tallet på firmaer i kommunen fra 608 til 636 i 2022.

Hovedstaden Arrecife økte med ti selskaper til 1874 selskaper. Så fulgte Tias med 27 nye selskaper til 1052, Teguise kommune fikk 14 nye selskaper, og har nå 714 selskaper. San Bartolomé fikk ti nye selskaper til 469 selskaper totalt, Tinajo kommune fikk fire nye selskaper til 135 virksomheter, og Haria fikk tre nye selskaper, og har nå registrert 111 virksomheter.

Tallene er hentet av Lanzarote Data Center/ ISTAC.

Når vann blir til vin!

Tekst/foto: Terje Jansson

Foto: Terje Jansson
Det dyrkes vindruer på Lanzarote, men det er ingen enkel jobb for vinbøndene. Det er ikke tilgang på vann over alt, og med 125 mm nedbør i gjennomsnitt i løpet av et år må man hjelpe til med vanning.
Det gror vinranker på de mest utrolige steder på Lanzarote, også i fjellsiden over landsbyen Mancha Blanca.

Like under toppen av Montana Rostros er det mange vinbønder som er i aksjon om dagen. Men så var det dette med vann da:

En vinbonde hadde plassert ut langt over 100 fem-liters vanndunker med vann. Tenk bare på den jobben det er å fylle alle disse dunkene, og deretter frakte disse opp til vinrankene. Man kan godt si at vann blir til vin!

Sjømannskirken informerer

Sjømannskirken beklager at denne oversikten kom litt seint denne uka, men bedre seint osv.
Husk at det selvsagt serveres nystekte vafler alle dager!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast