forbrukerNyheter:

Fattigdom på Lanzarote

For noen uker siden skrev lokalavisene og Lanzaroteposten om den økende fattigdommen på Lanzarote.
Et ubehagelig tema, spesielt når det gjelder et turistparadis som Lanzarote.

Nå har Istac, det kanariske instituttet for statistikk presentert hele rapporten, og det er ikke hyggelig lesning.

«Lanzarote lever i en permanent krise» er konklusjonen på rapporten. Og den fortsetter:

– Nesten 28 000 mennesker på Lanzarote er fattige. Dette kommer fram i undersøkelsen om inntekt og levekår i de kanariske husholdninger. Disse menneskene representerer mer enn 10 000 husstander på øya, og omfatter 18 prosent av befolkningen. Rapporten forteller videre at 5 000 av de fattige lever i «alvorlig fattigdom», med mindre enn 292 euro tilgjengelig per måned for å dekke daglige behov.

Istac skriver at den alvorlige fattigdommen rammer 2 932 husstander, hvor det er to eller tre medlemmer i familien.
Over 22 000 mennesker på Lanzarote lever i «moderat fattigdom», og som har inntekter mellom 292 og 583 euro hver måned. Dette gjelder over 7 000 husstander.
Inntekt-og levekårsundersøkelsen viser at 18,4 prosent av befolkningen på Lanzarote befinner seg under den spanske fattigdomsgrensen. Dette er nesten dobbelt så mange som i 2001, da «bare» 9,4 prosent av befolkningen tilhørte den gruppen.

Tallene for Lanzarote er litt lavere enn gjennomsnittet for Kanariøyene. Totalt på Kanariøyene er det 20,7 prosent av befolkningen som har mindre enn 583 euro i inntekter per måned. Siden den siste undersøkelsen av levekårene ble gjort på Kanariøyene for fem år siden har tallet på fattige på øyene gått ned. På Lanzarote har det imidlertid i disse årene gått den andre veien; flere har havnet i gruppen fattige.

Institusjonen «Calor y Café«, Varme og kaffe som ligger i hovedstaden Arrecife er viktig for mange når det virkelig røyner på. Dette er ei varmestue drevet av nonner, og lederen, søster Ana, ble tidligere i år kåret til «Årets kanarier».

Søster Ana ved Calor y Café. Foto: La Voz de Lanzarote

Kafeen har ansvaret for å gi mat til 25 barnefamilier hver måned. Dessuten serveres det et varmt måltid hver dag til 40-50 personer. De har også en «nødbil» som kjører rundt og tilbyr mat til familier som opplever vanskelige dager.
Søster Ana forteller til lokalavisene at situasjonen gradvis har blitt forverret. Hun har nå etter hvert fått økonomisk hjelp fra øy-regjeringen Cabildo. Også supermarkedene stiller opp, og spesielt framheves matkjeden Chacón som daglig donerer matvarer. Noen grossister leverer defekte bokser og kasser, men likevel med fullt ut spiselige varer, og også bønder leverer grønnsaker og frukt.

Søster Ana sier at mange av hennes klienter er flinke og arbeidsomme mennesker. Hun er spesielt skuffet over reiselivsbransjen på øya. Flere av hennes klienter får seg gode jobber innen reiselivet på Lanzarote (hoteller, parker, attraksjoner osv), men så snart turistmengden går ned er det disse ansatte som blir de første som må gå fra sine arbeidsplasser. Dermed blir det ingen stabilitet, selv om turistlivet blomstrer på øya.

Røde Kors på Lanzarote hjelper mange. Foto: Cruz Roja Lanzarote

Det lokale Røde Kors er en særdeles viktig hjelper for utsatte familier. I juni distribuerte organisasjonen
157 000 kilo matvarer. Dette er mat som er en del av den nasjonale distribusjonsplanen på 13,5 millioner kilo mat. EUs fond for dårlig stilte personer (FEAD) betaler for 85 prosent av maten, mens resten går over det spanske nasjonalbudsjettet. Fordelingen utføres av det spanske Røde Kors og Den spanske føderasjonen av matbanker med halvparten hver.

Målet er at de som mottar hjelp skal få et komplett og næringsrikt måltid, både enkeltpersoner og familier med små og store barn. Maten skal være lett å transportere og lagre, slik at maten varer i flere uker.

Dette er noe av matvarene som leveres: kokte kik-erter, spagetti, hermetiske grønnsaker, hermetiske pærer og fruktsalat, hermetisert tunfisk og sardiner, svinekjøtt og kylling, sjokolademelk, hvit ris, melk, stekte tomater, kjeks og olivenolje.

I tillegg til leveransen av mat er det også andre aktiviteter som tilbys; hjelp til å søke jobb, hjelp til å følge folk til lege eller tannlege og til offentlige kontorer. Viktig er det også å legge til rette for folk til å bli med i sosiale foreninger og klubber slik at sosial utestenging unngås selv om økonomien er dårlig.

Dessuten er det satt av penger til å betale husleie, strøm og vann for familier i perioder hvor det er vanskelig med inntekter. Også distribusjon av matkort og hygieneprodukter til kvinner og babyer er prioritert.

Det er også satt igang opplæring av lærere i grunnskolen slik at de kan oppdage om barn har det vanskelig på grunn av foreldrenes dårlige økonomi.

Øy-regjeringen på Lanzarote, Cabildo under ledelse av presidenten María Dolores Corujo kunne 12.august i år fortelle at det nå skal utarbeides en handlingsplan for å nedkjempe fattigdommen på øya, og særlig barnefattigdom. Presidenten sier at når barn er fattige, kan denne situasjonen vare hele livet, og det må vi unngå.

Kan du hjelpe? Eller vil du vite mer om arbeidet organisasjonene gjør?

Calor y Café  ligger i Calle Escotialla Nº 27 (motsatt side av Electrisol) nær politistasjonen i Puerto Naos (havna) i Arrecife.  Søster Ana María Rodríguez Arango kan treffes på telefon 699 341 784 eller 928 813 070 (hun svarer bare på spanske telefoner), eller via epost: acogida_calorycafe@hotmail.com 

Lanzarote Røde Kors ligger i Rambla Medular 48 (omkjøringsveien i Arrecife), og har telefonnummer
928 81 48 66. Lokallaget på Lanzarote har sin egen facebookside, klikk HER.

Caritas er også en hjelpeorganisasjon på Lanzarote som har nært samarbeide med den katolske kirken på øya. Også den norske sjømannskirken på Lanzarote har bidratt jevnlig til Caritas. Det har også Nordisk Forening og Skandinavisk dansekveld på Lanzarote.
Caritas har lokale i C/ La Palma, 12 BAJO i Arrecife. Tlf: 928 80 59 37. Det eksisterer flere nettsider for Caritas, og noen er gått ut på dato. Derfor er det vanskelig for Lanzaroteposten å vite hvilken side som fungerer i dag.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast