Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 35, 2019

11 jegere anmeldt på Lanzarote for brudd på jaktloven
Foto: Pixabay

Som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere er jaktsesongen i full gang på Lanzarote. På grunn av tørke er det innført begrensninger på hvor mange dyr som kan skytes. I år jaktes det bare på kaniner, og fasanjakten er avlyst fordi bestanden er for liten.
Politietaten Guardi Civil hadde siste uke en kontroll av jegerne, og 11 jegere ble anmeldt for å ha brutt jaktlovene. Disse jegerne ble tatt mens de jaktet alt for nære en trafikkert bilvei, og alt for nære bolighus. Noen jegere hadde heller ikke jaktlisens, og andre brukte for mange hunder i jakten. Det ble utstedt bøter på mellom 600 og 3000 euro, og noen våpen ble også inndratt.

Midtrabatter og veikanter ryddes.
Her ryddes det! Foto: Cabildo

I disse dager gjøres Lanzarote penere! Som mange vet vokser og gror det uhemmet av planter i de fleste av midtrabattene og på veikanter på veiene på øya. Da må disse viltvoksende busker og kratt trimmes og noen ganger fjernes, sammen med plast og papir.
I disse dager er det hovedveien mellom flyplassen og hovedstaden Arrecife som forskjønnes. Derfor kan vi nå se mange arbeidere i grønne og gule kjeledresser som jobber i solsteken.
Dette er arbeidsledige som jobber på tiltak, og de gjør en fantastisk jobb! Det er øy-regjeringen Cabildo som har sørget for at mange får seg en jobb, og dette sysselsettingsprosjektet fortsetter fram til 2021. Neste vei på rydde-programmet er veien fra flyplassen til Puerto del Carmen, veien fra flyplassen til Tias, og veien mellom Arrieta og Mirador del Rio i nord.

Veien til Papagayostrendene utbedres
Ei av Papagayostrendene. Foto: T. Mokuenko/unsplash

De berømte og flotte Papagayostrendene ved Playa Blanca sør på Lanzarote har hatt dårlige adkomstveier, selv om turister har måttet betale en liten sum for å få lov til å kjøre inn dit (residente kjører gratis). Veien har vært i så dårlig forfatning at flere bilutleiefirmaer har nektet sine sjåfører å kjøre inn dit. Nå skal det bli bedre!
I de siste ettermiddagene (for å minimere ulempene for turistene som kommer dit) har Yaiza kommune satt i gang arbeide med å utbedre den tre kilometer lange veien. Samtidig er også gangstiene inn til strendene forbedret med bant annet sikkerhetstau og treverk i bunnen, uten at dette forstyrrer det naturlige miljøet.

65 turister matforgiftet på hotell i Playa Blanca…eller?
Foto: B.Ashton, Unsplash

65 britiske turister som tidligere i sommer reiste med reiseselskapet TUI til Lanzarote og ble innlosjert på Holiday Village Hotel i Playa Blanca planlegger nå å saksøke TUI. Dette fordi de alle hevder de ble matforgiftet på hotellet. Holiday Village Hotel er et såkalt alt-inklusivt hotell, og både unge og gamle ble syke. Dette skriver den britiske avisen The Sun denne uka.
Nå prøver TUI å finne ut hva som egentlig skjedde. Tidligere har britiske turister som har bodd på hoteller på Lanzarote fortalt etter hjemkomst at de ble matforgiftet i håp om å få tilbake reiseutgiftene. De aller fleste gangene har dette vært falsk alarm.
Det interessante her er at avisene på Lanzarote ikke har skrevet noe om dette. Det har imidlertid den britiske «skandaleavisen» The Sun gjort så det holder, blant annet ved å skrive om «grotty Lanzarote», som kan oversettes med «grusomme Lanzarote»…
Nå skriver lokale innbyggere i Playa Blanca på sosiale medier som Facebook at det gikk en plagsom «magesjau» blant flere i byen den samme perioden gjestene på Holiday Village ble syke. Barn som ikke bodde på hotellet ble også syke. Også gjester ved andre hoteller i Playa Blanca, blant annet Flamingo Beach ble syke. Vi må også huske at badestranden Playa Flamingo ble stengt et døgn i forrige uke på grunn av forurenset vann. Kildene er sikkert mange, men mye tyder på at hotellet kanskje IKKE var den skyldige.

Samlet inn over 140 kilo med gamle penner, tusjer, kritt og annet ubrukelig skrivemateriell
Foto: J.Varga, Pixabay

Skolene og bibliotekene på Lanzarote har de siste månedene samlet inn over 140 kilo med såkalt ubrukelig skrivemateriell som penner, tusjer, blyanter og annet som ofte inneholder miljøskadelige stoffer. Innsamlingen er en del av et større prosjekt på alle Kanariøyene kalt «Operación Reciboli», hvor målet er å resirkulere disse artiklene. Totalt ble det samlet inn nesten 530 kilo på øyene, og Lanzarote ble dermed «best i klassen»!

Cruisetrafikken setter rekord i år
Fra cruisehavna på Lanzarote

I årets seks første måneder kom det 284 000 passasjerer med cruiseskip til Lanzarote. Myndighetene tror at når 2019 er omme har over 500 000 passasjerer besøkt øya, og det er rekord.

Delfin strandet, måtte avlives

Torsdag siste uke dukket det opp en ung delfin i fjæresteinene ved Caleta Caballo på vestkysten av Lanzarote.
Folk prøvde å få delfinen ut i vannet igjen, men lyktes ikke. Både dyreparken Rancho Texas (som selv har delfiner) og akvariet i Costa Teguise ble varslet, men det var ingen ting de kunne gjøre. En veterinær kunne bekrefte at delfinen var desorientert og veldig svak, og den ble derfor avlivet. Nå skal ekspertene finne ut hva som var galt med delfinen.
Veterinærer sier at syke dyr blir ofte med tidevannet inn mot kysten. De har også observert en hval som i snart to uker har oppholdt seg like ved avsaltningsverket ved Las Caletas. En annen delfin har også blitt sett i flere dager i Las Maretas-området i Playa Blanca.

Lokalavisa Diario de Lanzarote la ut en video av redningsforsøket av delfinen ved Caleta Caballo:

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast