Nyheter:

Ny utleielov på Kanariøyene: Vi prøver å forklare hva som kan skje

Denne uka la Lanzaroteposten ut en artikkel om de nye reglene for utleie av boliger til turister. Sjelden har en artikkel utløst flere kommentarer enn denne!

Villa til leie på Lanzarote. Foto: booking.com

For det første skriver vi uttrykkelig at de nye lovene gjelder for korttidsutleie, altså utleie for en uke, to uker og så videre. Så står det videre at utleie ikke er lov i såkalte turiststrøk. Det er kommunene som nå skal definere hva som er turiststrøkene i sine kommuner. Dette er ikke gjort ennå.

Noen skrev til meg og sa at nå måtte de finne en annen øy siden de ikke kunne leie feriebolig på Lanzarote!
Denne loven gjelder for alle Kanariøyene, ikke bare Lanzarote. Og det vil bli ledige ferieboliger på Lanzarote, selv etter at den nye loven blir vedtatt.

Det som er viktig er at eierne av boligene som leies ut må registrere seg, slik at de blant annet kan betale skatt av inntektene. Så må boligene holde en viss standard. Her vil det altså bli kontroller. Dermed vil standarden på utleieboligene gå opp, og alle vinner på dette. Blir husleia for høy vil sannsynligvis huseieren prise seg ut, og han tjener ingen ting.

I følge næringsforeningen på Lanzarote blir det huseiers ansvar å følge reglene, og ikke de som leier.
Likevel må de som leier selv sørge for å finne ut om utleieren har papirene i orden FØR de signerer leiekontrakten; for eksempel be om å få se myndighetenes registreringsnummer på boligen.

I de siste dagene har lokalavisene på Kanariøyene skrevet mye om at det er stor motstand blant både ordførere, hotelleiere og utleiere til forslaget. Så til vordende leietakere; ta det med ro, pust ut, ta tiden til hjelp, dette kan ta litt tid før det blir løsninger som tilfredsstiller alle!

Den norske nettavisen Canariajournalen har laget en grei oversikt over innholdet i den nye utleieloven for ferieboliger på Kanariøyene. Les den HER.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast