Nyheter:

Korona på Lanzarote – hvordan går det?

Siste døgnet ble det oppdaget to nye tilfeller av virussmitte på Lanzarote. Dermed er det i skrivende stund 60 aktive tilfeller av smitte på øya.
Lanzarote har klart seg mye bedre enn mange andre steder i verden. Vi har den geografiske fordelen av å være ei øy, og den spanske nedstengningen er mye strengere enn i andre land.
Lanzaroteposten har i dag skrevet ned noen betraktninger om tilstanden på solskinnsøya, og noen tanker om fremtiden. Dette har jeg gjort etter å ha lest lokalaviser og ikke minst lest uttalelser fra medlemmer av Club Lanza Info, en lukket reiselivsgruppe opprettet av nettavisen og reisebyrået Lanzarote Information.

Hvordan er et nedstengt Lanzarote?

På Lanzarote skjedde alt over natta 14.mars. Politiet var raskt ute på gatene og mer eller mindre jaget folk tilbake til hjemmene deres.
De eneste lovlige grunnene til å være ute er at man skal på jobb (bevis fra arbeidsgiver må vises fram ved kontroll), at man skal handle matvarer, og at man skal til apoteket eller har en legetime som ikke er utsatt.
Bare sjåføren kan være i bilen dersom man er ute og kjører til de overnevnte stedene dersom det ikke er strengt nødvendig med transport av andre; man kan kjøre eldre og funksjonshemmede som da sitter i baksetet, til høyre.

Matbutikkene kan ha køer, og folk slippes inn en og en.  I køen må en stå minst to meter fra neste person. Plasthansker ligger ved inngangen, og alle kundene skal ta de på. Man ser helst at man benytter det nærmeste supermarkedet fra der man bor. Det er masse varer i butikkene, og flere av matvarene har faktisk blitt billigere.

Politiet har kontrollsteder hvor man sjekker at folk har lov til å være ute i bil eller er ute på spasertur. Det er STORE bøter fra 601 euro opp til 30 000 euro dersom man ikke har lovlig grunn til å være ute. Og som noen skriver på Facebook: Man diskuterer ikke med Guardia Civil!

Alle strender og bassenger er stengt. Man kan gå tur med hunden, men bare i nærheten av sitt eget hus; noen sier at 50 meter fra huset er lovlig.

Fra 29.mars til 9.april ble alle «ikke-nødvendige» arbeidere permittert fra jobben. Fra lørdag 10.april kan disse gå tilbake til jobben sin, dersom de har en jobb å gå tilbake til, og hvor to-metersregelen gjelder. Dette gjelder blant annet bygningsarbeidere.

På Lanzarote har det ikke vært masse-testing av virussmitte. Personer som mener de har symptomer på smitte kan ringe et spesielt telefonnummer, +34 900 112 061 hvor de får instrukser om hva de skal gjøre.
Dette kan bety at tallet på virussmittede er høyere enn de som er registrert, fordi noen med smitte ikke har hatt symptomer i det hele tatt.

Karantenetiden har gjort Lanzarote til ei spøkelsesøy. Det er helt stille ute, og knapt nok en bil å se og høre.
De få bilene du ser er fra politiet og de militære.
Parkeringsplassen utenfor der jeg bor er vanligvis smekk full av biler hver dag, men nå kan du parkere omtrent hvor du vil. Ingen restauranter er åpne, og de fleste av restaurantene som startet friskt opp med levering av pizza og andre retter hjem til folk har gitt opp den tjenesten.

På en typisk dag er det omtrent 50 000-60 000 turister på øya. Nå er disse borte, så befolkningen er redusert med 25 prosent. Det merkes!

Været har vært strålende! Noen morgener er det overskyet, men ved 11-tiden bryter sola gjennom og temperaturen har vært opp mot 30 grader. Vinden har vært behagelig disse dagene, som på en vanlig dag hadde passet syklister godt for å trene til Ironman i mai… men som er avlyst.

Når vil denne tilstanden stoppe?

Svaret på det blir bare gjetting. Unntakstilstanden som nå er vedtatt går fram til 26.april, og statsministeren har sagt at det beste er å utvide denne stengingen til 10.mai.
Likevel har den kanariske regjeringen drevet med lobby-virksomhet i Madrid for å få visse unntak fra de nye reglene. Personer i statsapparatet har uttalt at Kanariøyene kan bli et slags test-område når nye lover eventuelt skal vedtas.

En av de nye reguleringene kan bli å få lov til å gå eller løpe en tur, kanskje en time av gangen mens avstandsregelen beholdes. Dette kan kanskje skje fra 26.april, men da bør det også bli satt i gang testing både for ny smitte og test av antistoffer av personer som har vært smittet og blitt frisk igjen.

Neste steg ut i «friheten» kan bli å åpne barer og restauranter og vanlige butikker, hvor avstandsregelen blir kraftig fulgt. Det er økonomisk krise for mange som driver barer, restauranter og butikker, og det er nødvendig å la disse få inntekter, om enn bare fra innbyggerne som bor her.

I denne fasen kan man se livet sakte men sikkert vende tilbake til det normale, så fremt at smittetilfellene ikke øker igjen. Kanskje kan man besøke stranda igjen, ha et måltid ute og gjøre litt shopping igjen. Kulturelle aktiviteter kan etterhvert starte opp, men med et begrenset publikum på grunn av avstandsregelen.

NÅR alt dette kan skje er vanskelig å spå, men hva med siste del av mai, eller første del av juni? Alt avhenger av tallene på smittetilfeller.

Hva med turismen?

Dette er også et nesten håpløst spørsmål. Alt avhenger av tallet på smittetilfeller på øyene. Hvilke land vil ha tilstrekkelig kontroll på sine innbyggere slik at de kan få reise til Lanzarote? Hvilke flyselskaper vil fly til øya? Vil det bli nødvendig med et helsesertifikat for alle besøkende?

Kanskje det vil bli en hurtigtest for alle som vil reise i Europa? En vaksine? Og har man de riktige papirene kan man reise hvor man vil?

Blir det ingen test eller vaksine klar kan jeg se for meg at enkelte land tillater reiser til Spania, alt etter at smittetilfellene er borte både i avreiseland og mottaksland. Dersom dette er tilfellet vil det ta lang tid, kanskje resten av 2020 før det blir normale tilstander igjen.

Vi må også godta at mange turister i Europa og ellers i verden vil vegre seg å reise til et annet land. Dette vil sannsynligvis gjelde mange av den eldre generasjonen eller de som har helseproblemer, og denne gruppen er jo nettopp de som vanligvis besøker Lanzarote på vinteren.

Og midt under denne krisen melder Canariajournalen at et spansk flyselskap, One Airways nå har etablert seg på Kanariøyene for å drive med passasjertrafikk og varetransport. Ved starten på øyene ble det plutselig behov for 60 nye arbeidstakere. Noen er altså klar for fremtiden!

Men vi vil nok aldri komme tilbake til dagene med tre millioner besøkende hvert år.

Hvordan er fremtiden for Lanzarote?

Det er desperate tider. Det finnes hjelpepakker slik at registrerte arbeidere uten jobb kan få litt økonomisk støtte underveis, men hvor lenge varer dette? Spania har ikke noe oljefond i bakhånd.
Det finnes lån som bedriftseiere kan ta opp slik at de kommer seg gjennom de vanskelige tidene, men dette er lån, ikke gaver.
Dette gjør at mange ikke har en mulighet til å åpne igjen etter å ha vært stengt i to, tre eller fire måneder. De bedriftene som overlever vil tjene på at flere i samme bransje har gått under…og kanskje komme gjennom dette sterkere enn før. Vi har sett litt av dette i 2008 og 2009, da Spania gikk på en økonomisk smell, den såkalte resesjonen.

En annen ting som vil skje er at tallet på innbyggere går ned. Mange av de utenlandske arbeiderne på øya drar ofte hjem til landet de kommer fra når det blir dårlige tider her. Det skjedde også i 2009.

Internasjonal turisme vil gå ned i de neste årene. Derfor er det naturlig at Kanariøyene vil satse mer og mer på sine egne borgere fra fastlandet, og redusere sin avhengighet av turister fra Storbritannia, Irland og Tyskland.

Hva kan vi gjøre?

Det beste vi kan gjøre nå for å støtte Lanzarote er å finne nye datoer langt frem i tid for din bestilling, og ikke kansellere bestillingen din. Da vil bestillingen din ligge i systemet til reiseoperatøren, og hotellene vet at det dermed kommer penger inn en gang i fremtiden…noe som også de lokale bankene vet å sette pris på.
Mange aktører strekker seg nemlig langt for å få dette til; velviljen er stor!

Mange sliter, men det er hjelp å få

Regjeringen på Lanzarote har bestemt at ingen blir frakoblet strømmen eller vannforsyningen de neste seks månedene, selv når regningen ikke blir betalt. Folk som leier husvære kan heller ikke bli kastet ut av huset sitt dersom det er vanskelig å betale husleien, så lenge karantenetiden er her.

Alle kommunene på øya har opprettet nød-telefoner, juridisk hjelp og til og med psykologer som står klar til å hjelpe. Mat distribueres gratis til familier og enkeltpersoner, uten spørsmål.

Og selv om Sjømannskirken på Lanzarote er stengt fysisk, er folk derfra kun en telefonsamtale unna.
Ring 0034 686 943 931.

Folk kan derfor senke skuldrene litt i denne for mange vanskelige situasjonen.

Det varmet også godt om hjertet da det aller første direkteflyet fra Kina til Kanariøyene landet på flyplassen på Gran Canaria i går lørdag, fullastet med medisinsk utstyr. Takk til Kina!
Presidenten på Lanzarote, Angel Victor Torres la ut denne gledelige meldingen på sin Twitter-konto, da flyet landet. Trykk på den blå-hvite pilen for å se denne historiske landingen:

 

 

 

Kommentarfeltet er stengt

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast