Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 19.januar 2024

Hola!

Været

Vi har hatt ei fantastisk uke på solskinnsøya Lanzarote! Sol og blå himmel, calimaen (sandstøv fra Sahara) er borte, og de få regndråpene som var varslet så ikke jeg noe til. Onsdag kom tåken sigende, som skapte noen kanselleringer og forsinkelser på flyplassen.

Neste uke ser også bra ut, med sol og sommer alle dagene. Mer normale temperaturer ventes, rundt 21-22 grader, og opp mot 25 grader neste helg. Dette melder den norske værvarslinga for Lanzarote, som får sine data fra den spanske værinstituttet AEMet. Les mer på Yr.no .

Bruk direkteflyene!

Flyplassen på Lanzarote. Foto: Lanzaroteposten

Vi hører noen ganger om turister fra Skandinavia som flyr Europa rundt når de skal på ferie til Lanzarote. Grunnene er sikkert forskjellige: flybillettene er noen ganger billige, det passer ikke å fly den dagen direkteflyene går, vi vil gjerne dele opp reisen, og så videre.

De siste dagene har undertegnede hørt om folk som har flydd til Berlin, videre derfra til Italia før de endte opp på Lanzarote. Andre har vært innom Storbritannia før de fløy til det spanske fastlandet, og deretter til Lanzarote.

Det går tre direktefly fra Norge til Lanzarote i vintersesongen fra oktober til april:

Norwegian flyr direkte fra Oslo til Lanzarote hver lørdag. Om bord i dette flyet har også reiseselskapet Apollo noen seter.
Reiseselskapet TUI flyr direkte fra Oslo til Lanzarote også hver lørdag. TUI leier et fly fra Norwegian.
Reiseselskapene Vitalreiser og TUI flyr direkte fra Bergen til Lanzarote, også hver lørdag, og bruker Widerøes jetfly.

Ved hver sesongslutt vurderer selskapene om de skal fortsette å fly direkte til Lanzarote til høsten. Tjener vi nok penger? Er interessen stor nok blant publikum? Eller kan vi tjene mer penger ved å fly til andre steder?

Lanzaroteposten oppfordrer derfor folk til å bruke direkteflyene så ofte som mulig når man skal til øya, eller hjem igjen.
Det kan lønne seg…i det lange løp!

Undervannsmuseet Museo Atlantico gjenåpnes i Playa Blanca

Undervannsmuseet i Playa Blanca. Foto: Museo Atlantico

Mange husker at det i 2016 ble plassert 200 skulpturer på 12-15 meters dyp i havet utenfor Play Blanca sør på Lanzarote. Det ble arrangert turer dit, men for å se skulturene måtte man dykke. Derfor ble det arrangert et kort dykkerkurs for alle som ville se museet.
Dette var det eneste undervannsmuseum i Europa.

Kunstneren var den britiske skulptøren Jason deCaires.

Regjeringen på Lanzarote fjernet imidlertid museet fra sin liste over turistattraksjoner på øya i 2019. Dette skjedde etter heftige debatter mellom regjeringen og opposisjonen, hvor det blant annet ble hevdet at skulpturene ikke hadde noe å gjøre på Lanzarote; her skulle den lokale kunstneren Cesar Manrique være i sentrum.

Så ble det regjeringsskifte i 2023, og den nye presidenten, Oswaldo Betancort inviterte skulptøren til Lanzarote siste uke. De ble enige om at museet skulle åpnes for publikum igjen.

Kunstneren Jason deCaires t.v., og presidenten på Lanzarote, Oswaldo Betancort møttes siste uke. Foto: Cabildo de Lanzarote

Nå skal kunstneren dykke ned for å se hvordan det har gått med skulpturene de siste fem årene. Etter hvert vil publikum få lov til å besøke museet igjen.
Også skulpturene av hestene i vannet i Arrecife skal settes ut igjen, skrev Lanzaroteposten før jul.

Å trimme er viktig…på en morsom måte!

Ser du de to som er på fottur på Lanzarote i denne logoen?

Senderismo Lanzarote   betyr Fottur Lanzarote, og er ei turgruppe på Lanzarote, åpen for alle.

En dag møttes alle damene og herrene i gruppa på stranda i Famara på vestkysten av øya, og ga denne oppvisningen til tonene av den populære låten «Jerusalema»: Gå hen og gjør likeså…dette er god trim!

Ukens høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Man trenger nok ikke paraply på Lanzarote, i hvert fall ikke dersom man skal på fredagspilsen på Las Vistas!

Siste uke kom det 15 gjester dit, og vi satser på et nytt treff fra kl.19 i kveld.

Las Vistas ligger på skrå over gata fra postkontoret og legesenteret i Puerto del Carmen.

Lanzaroteposten på lørdag

Mange liker å gå på tur når de er på Lanzarote. En av de mest populære strekningene er å spasere fra Puerto del Carmen til marinaen Puerto Calero, en liten times vandring.
I morgen kan du lese Terje Janssons guide til denne turen, med flotte bilder og gode tips, her i Lanzaroteposten.

Varer jula helt til påske på Lanzarote?

Folk er så snille med meg når de kommer til Lanzarote!

Grethe og Bjørn fra Vinstra kom med ei god flaske Brimi Vianvang Dram til meg…

Trond fra Follafoss kom fra Norge med en pose blandasjokolade fra Nidar (i Trondhjæm, da sjø, glemte å ta bilde før posen var tom…), og tradisjonen tro: Solveig og Jan i Famara kom med Trøndefår og sjokolade!

Foto: Lanzaroteposten

Sjømannskirken informerer

Fra daglig leder på Sjømannskirken, Merethe Thortveit har vi fått denne informasjonen:

Restefest på kirka i dag fredag:
På menyen står deilig quiche (vegetar eller med kylling) & pastasalat, eller en stor porsjon pastasalat. €5,00 per person

Spis her, eller ta med hjem til lunsj eller middag. Serveres under hele åpningstiden (11:00 – 15:00).

I dag fredag kl.11 er det gåtur i nabolaget til Sjømannskirken. Lørdag serveres det risgrøt kl.13, og på søndag kl.18 er det gudstjenester, med kaffe og kake etterpå.

Sjømannskirken ligger rett over gaten for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.

Lanzarote har fått egne Søgne-krus.

Savner du oss, eller kanskje du ønsker å ha med et krus hjem for å mimre når du er i Norge? Eller kanskje du ønsker et fint krus å drikke morgenkaffen med mens du er på Lanzarote?

Velg mellom to typer krus – en med vaffelhjerte & Lanzarote, eller en med Trygve Skaug sin tekst «når verden blir for stor».

Krusene fås kjøpt på Sjømannskirken, Lanzarote – direkte hos oss. Vi sender også med posten hjem til Norge. Kontakt Merethe: met@sjomannskirken.no om du ønsker at vi skal sende krus til deg eller noen du er glad i. 
Pris per krus er kr 285,00 (frakt er ikke inkludert).
Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!
Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast