Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 24.november 2023

Hola!

Været

Det har vært ei behagelig uke på Lanzarote, med sol, litt bris, og temperaturer opp mot 30 grader på dagen.
Fra søndag av går temperaturen ned mot 21-22 grader, men mot neste helg er vi oppe på 25 grader igjen. Vi klager ikke!

Meteorologisk institutt og yr.no får sine værdata fra det spanske værinstituttet AEMet, så klikk HER for å se hva YR melder.

Lokalpolitiet i Tias beslagla falske varer for seks millioner euro

Noen av varene som ble beslaglagt. Foto: Lokalpolitiet i Tias

Lokalpolitiet i Tias oppdaget etter spaning at en butikk i Puerto del Carmen solgte varer som ble annonsert som ekte, men som var falske.
Spaningen foregikk mellom den 14. til 18. november. Da politiet slo til i butikken, ble fem av innehaverne arrestert. Samtidig ble butikkens to lager tømt for varer som var verdt seks millioner euro.
Nå venter de fem på en rettssak, hvor de kan bli dømt til fengsel og store bøter.

Spania er det andre europeiske landet hvor flest forfalskninger foregår, bare slått av Bulgaria. I følge EU forårsaker dette ulovlige markedet i Spania et tap på 5 753 millioner euro og 45 000 arbeidsplasser hvert år. Kan være greit å huske på dette hvis man kjøper falske varer på gata på Lanzarote!

Nå kan hesteskulpturene i Arrecife komme tilbake igjen

Hesterytterne ved cruisehavna i Arrecife. «Queen Elizabeth» i bakgrunnen. Foto: Lanzaroteposten

Mange husker de flotte hesteskulpturene som ble plassert utenfor festningen Castillo de San José i Arrecife i 2015. To ganger hvert døgn forsvant de i bølgene, da tidevannet kom. Skulpturene ble kalt «The Rising Tide».

Skulpturene var laget av den britiske kunstneren Jason de Caires Taylor. Skulpturene ble fjernet av regjeringen på Lanzarote i 2019, fordi «de ikke passet inn på øya, og ikke var i kunstneren Cesar Manriques ånd», ble det hevdet.

Etter kommunevalget i vår ble regjerningen skiftet ut, og nå planlegger presidenten på Lanzarote, Oswaldo Betancort et møte med kunstneren Caires Taylor i desember. Der skal det diskuteres hvordan man kan få hestene tilbake i vannet.

Museo Atlantico. Foto: CACT

Også skulpturene som ble plassert på havbunnen i Playa Blanca, Museo Atlantico ble fjernet fra de offisielle listene over attraksjoner på øya. Denne utstillingen skal nå bli en del av Lanzarotes attraksjoner, sier presidenten.

Hus til salgs i Puerto del Carmen er den mest besøkte boligannonsen i Spania

Hus til salgs i Puerto del Carmen! Foto: idealista.com

Annonsen for en luksuriøs villa med fire soverom i Los Mojones-området i Puerto del Carmen på Lanzarote var den mest besøkte boligannonsen denne tirsdagen på idealista.com, den ledende eiendomsportalen i Spania.

Villaen koster 1 180 000 euro, nesten 14 millioner kroner, og har et areal på 378 kvadratmeter, har klimaanlegg og et oppvarmet basseng med jacuzzi for åtte personer.
Hvert av soverommene har sitt eget bad, må vite.  Eiiendommen selges møblert, og i følge megleren leies den i dag ut for turister, med god avkastning.

Man kan se flere bilder fra villaen ved å klikke HER .

7 Islas Hotel (7 øyers hotell) i Madrid er eid av famile fra Lanzarote, fikk skryt av Forbes
Foto: tripadvisor.es

Forbes er et berømt amerikansk forretnings- og finanstidsskrift. Siste uke skrev bladet om «7 Islas Hotel» i Madrid, og sa at hotellet er et av de beste hotellene i den spanske hovedstaden. Ikke mange vet at hotellet ble kjøpt av familien Rosa fra Lanzarote i 2002.

Pappa Juan Francisco Rosa er forøvrig i store juridiske problemer for tiden, noe Lanzaroteposten skrev om siste uke.

Mat-og vinfestival i morgen lørdag og søndag i Teguise

Som Lanzaroteposten skrev om tidligere i uka, arrangeres Kanariøyenes største mat-og vinfestival i landsbyen Teguise i morgen lørdag og søndag. Åpningstidene er lørdag fra kl.10.30 til 22.00, søndag fra kl.10.30 til 16.00.

I følge arrangørene er årets festival større og bedre enn tidligere: 34 restauranter er til stede med smaksprøver, 32 matprodusenter, ti vinprodusenter, ni gastronomiske hoteller, seks produsenter av vegansk mat, og fire ysterier er der til glede for publikum.
Det er også representanter for restauranter på det spanske fastlandet på festivalen, fra de andre Kanariøyene, og en gjesteby, Porto i Portugal.

En av kokkene på festivalen, THRAINN FREYR VIGFUSSON kommer fra den berømte restauranten ÓX i Reykjavik på Island. Han skal presenteres på festivalen lørdag fra kl.14-14.45.

Musikk blir det også mye av! Dette er artistene som opptrer:

Foto: Festivalen

Ved å gå HIT, og klikker på bildene, ser man når og hvor artistene spiller. Noen ganger begynner de før selve matfestivalen åpner kl.10, og noen av artistene spiller fra kl.22, etter at selve festivalen er stengt.

Blant artistene finner vi La La Love You, gruppen fra Madrid som vant MTV-prisen for beste spanske artist i 2020. Deres største hit, El Fin de Mundo har over 100 millioner treff på Spotify, og har vært på listen i tre år:

Noen av leserne har spurt om markedet som vanligvis arrangeres på søndag i Teguise vil gå sin gang. Lanzaroteposten har ikke fått noen melding om at markedet er kansellert, men hvis så er, er mat-og vinfestivalen større og bedre!

Det offentlige buss-selskapet Intercity Bus setter opp ekstrabusser fra Arrecife til og fra festivalen begge dager. Parkeringsplass vil bli tilgjengelig for biler ved landbrukssenteret mellom San Bartolome og Teguise. Derfra vil det gå shuttlebusser.

Mat-og vinfestivalen har en egen informativ nettside HER.

Rallyløp på Lanzarote i morgen lørdag

Det er rallyløp på Lanzarote lørdag. Kartet viser hvilke områder som blir berørt. Enkelte veier vil bli stengt til forskjellige tidspunkt. Omkjøringer vil bli skiltet, skriver Tias kommune.

UD Lanzarote spiller hjemme søndag kl.12. Klarer laget å innta førsteplassen?

UD Lanzarote. Foto: UDL

Lanzarotes fotball-yndlinger møter CD Santa Úrsula fra Tenerife søndag hjemme kl.12.
Lanzarote ligger på 2.plass i serien (3.divisjon Kanariøyene), et poeng bak Las Palmas B. Kampen spilles på stadion i Arrecife, som ligger ved omkjøringsveien Rambla Medular. Rimelige billetter selges ved inngangen. Barn under 16 år går gratis.

Sjømannskirken arrangerte QUIZ for første gang på lenge…nesten 40 deltakere møtte!

I går kveld arrangerte Sjømannskirken en quiz, hvor nesten 40 gjester deltok. Birger var quizmaster, og stilte mange musikalske spørsmål, med diverse tilleggsspørsmål fra stedet musikken kom fra. Dette var gøy, og frister til gjentakelse! Gjett hvem som visste mest?

Vinnerlaget bestod av Ola, Kåre, Morten og  Eva. Foto: Per prest/Lanzaroteposten

Ukens høydepunkt!

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Det er vanskelig å finne boliger på Lanzarote for tiden, men det er god plass på fredagspilsen, garantert!
Siste uke kom det 31 gjester på Las Vistas i Puerto del Carmen, og det er plass til flere! Vi er i gang fra kl.19, og er du på øya er du hjertelig velkommen til en hyggelig stund med kjente og ukjente gjester.

Sandra og Dani på Las Vistas serverer en spesiell kanarisk gryterett fredag kveld.
Gryteretten består av svinekjøtt/ribbe, og poteter.
Retten koster 14 euro, og for å være sikker på å få retten, kan det være lurt å ta kontakt med Dani på forhånd. Bruk telefonen:
(0034) 679 45 38 98, eller via whatsapp, som er gratis.

Las Vistas ligger på skrå over gata fra postkontoret og legsesenteret i Puerto del Carmen.

Lanzaroteposten på lørdag

Så langt i år har over en million passasjerer tatt et Binter-fly til eller fra Lanzarote. I morgen kan du lese hele historien om det sukssessrike lokale flyselskapet Binter Canarias!

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast