nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 21.september 2023

Mange står i helsekø på Lanzarote
Sykehuset i Arrecife. Foto: Gobiernode canarias.org

Ved slutten av juni 2023 var det 2121 mennesker som ventet på å bli behandlet av en spesialist i det offentlige helsevesenet på Lanzarote.

Området hvor køen er lengst er innen dermatologi, hudsykdommer, hvor 351 personer venter på å bli behandlet ved hudavdelingen på det offentlige sykehuset i Arrecife. Dette er en økning på nesten fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

200 personer venter på rehabilitering i årets første seks måneder. 1646 personer venter på operasjon, hvorav 321 pasienter har ventet på ortopedisk kirurgi i mer enn seks måneder, mens 574 har ventet mindre enn et halvt år.

Tallene er utarbeidet av regjeringens datasenter.

Gamle korrupsjonssaker på Lanzarote for retten 
Rådhuset i Arrecife. Foto: wikimedia.org

Det ryddes stadig opp i gamle korrupsjonssaker på Lanzarote.

Denne uka er det igjen den tidligere lederen av det politiske partiet PIL på Lanzarote, Dimás Martin, som i retten i Las Palmas innrømmet å ha mottatt 72 000 euro i bestikkelser  fra avfallsselskapet Urbaser i 2002, slik at Urbaser vant anbudsrunden for å få ansvaret for søppeltømming i hovedstaden.
Hr. Martin vitnet fra fengslet, for han sitter allerede inne etter å ha blitt dømt til flere år i fengel for andre korrupsjonssaker på Lanzarote.

Men hr. Martin er ikke den eneste tiltalte. Den tidligere ordføreren i Arrecife, Isabel Deniz er også tiltalt for å ha mottatt «smørepenger og gaver» fra Urbaser.
Andre tidligere ansatte i Arrecife kommune og ledere i Urbaser er også tiltalt, og en av direktørene i Urbaser innrømmer at fru Deniz fikk «konvolutter og smykker».

Det var umulig å drive forretninger i Arrecife uten å bestikke folk for 20 år siden, hevdet eks-direktøren for Urbaser i retten siste uke.

Det politiske partiet PIL er i dag borte fra den politiske arenaen på Lanzarote. Urbaser er i dag også representert i alle de nordiske landene.

Costa Teguises første hotell er offisielt gjenåpnet etter å ha blitt renovert
Hotel Paradisus Salinas Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Denne måneden ble Costa Teguises første hotell offisielt åpnet etter flere måneders oppussing. Gjestene har likevel bodd på hotellet siden juli.
Det er investert 15 millioner euro i hotellet, som har gjort hotellet til et fem-stjerners hotell med seks restauranter, tre barer, et basseng på 1800 m2, og samtidig har man bevart de fantastiske hageområdene som først ble anlagt av den lokale kunstneren Cesar Manrique.
Hotellet har nå 282 rom.

Hotellet skiftet også navn fra Meliá Salinas til Paradisus Salinas denne sommeren.

På 1970-tallet tegnet arkitekten Fernando Higueras sammen med kunstneren Cesar Manrique hotellet Meliá Salinas i Costa Teguise. Byggingen startet i 1974, og åpnet for publikum i 1977.

Da hotellet åpnet i 1977 så det slik ut:

Foto: Memoria Digital Lanzarote

Mange av rommene hadde en fantastisk utsikt til havet og solen. Bak hotellet ligger saltverkene som den gangen var omtrent den eneste inntektskilden i Costa Teguise, og som nå er borte. Den kunstige lagunen ut mot havet er delvis bevart, og har blitt åpnet mot havet, og gjort om til ei vakker strand.

Eiendomsportalen Idealista har fått svenske eiere
Logo fra idealista.com

Den spanske eiendomsportalen Idealista tjener penger på å legge ut profesjonelle eiendomsannonser via selskapets portal.
HER finner man for eksempel nettsiden over hus og leiligheter til salgs i Puerto del Carmen. Nettsiden finnes både på norsk, svensk, dansk og spansk.

Det svenske investeringsselskapet EQT eier nå over 80 prosent av selskapet, som samtidig økte arbeidsstokken fra 596 ansatte til 643 i fjor.
Selskapet sier i en melding at de ser positivt på fremtiden på grunn av en særlig sterk vekst i det spanske boligmarkedet.

Idealista var ved den svenske investeringen verdsatt til 1,3 milliarder euro.

Glad i å danse? Kurs for voksne over 60 år i Tias og Puerto del Carmen

Denne høsten er det kurs i dans for de over 60 år i Tias og i Puerto del Carmen.
Første kursdag ved eldresenteret La Orilla i landsbyen Tias er mandag 2.oktober. Så følger Puerto del Carmen på onsdag 4.oktober ved eldresenteret i Centro Bajamar (like ved Playa Chica).

Vi går ut fra at kurset er gratis, da det arrangeres av sosialtjenesten i kommunen. Påmelding skjer via telefon (0034) 928 52 44 66.

Sjømannskirken på Lanzarote er i gang igjen

Sjømannskirken på Lanzarote åpner for kaffe og vafler i dag torsdag kl.11-14.

Fram til 9.oktober vil kirken holde åpent hver tirsdag og torsdag fra 11-14. Biblioteket og kirkerommet er også tilgjengelig.

Husk at det er forhåndsbestilling av rosinboller til tirsdager, og hjemmebakt brød til torsdager. Bestilling går via met@sjomannskirken.no eller +34 620 866 829/+47 904 160 63.

Sjømannskirken ligger rett over gata for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Tar man taxi til kirken er det lurt å be om å bli kjørt til hotellet; ikke alle sjåfører vet hvor Sjømannskirken ligger, dessverre.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast