nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 11.september 2023

Jordskjelvet i Marokko kunne kjennes også på Lanzarote
Kart: IGN, Instituto Geográfico Nacional

I følge det nasjonale geografiske instituttet (IGN) i Spania ble jordskjelvet som rammet deler av Marokko også følt på flere steder på Kanariøyene. Kanariøyene ligger omtrent 500-600 kilometer unna episenteret. Noen innbyggere i landsbyen Mancha Blanca i Tinajo kommune på Lanzarote meldte fra til myndighetene at de kjente rystelsene som et «mildt skjelv».

To direktører i CACT, Senteret for kunst, kultur og turisme på Lanzarote var i byen Marrakesh på en konferanse for UNESCO, og meldte fra til lokalavisene på øya at de var i god behold. Natten ble tilbrakt i en park i byen, med tepper som ble gitt oss av marrokanere, sier de til avisa.

Presidenten for regjeringen på Lanzarote, Oswaldo Betancort har på vegne av hele øya uttrykt sin solidaritet med det marokkanske folket etter det forferdelige jordskjelvet med styrke 6,8 som rystet Marokko.

– Nå tilbyr vi innbyggerne på Lanzarote hjelp med informasjon om mulige familiemedlemmer som er berørt av denne grusomme hendelsen,» sa presidenten videre. Det bor omtrent 4 500 marokkanere på Lanzarote.

Regjeringen på Lanzarote har også meldt til regjeringen på Kanariøyene at Lanzarote kan stille med brannmannskap som er spesialister på kollapsede bygninger, og som kan finne og redde personer som er fanget i ruinene.

Tusenvis av pilegrimer gikk til landsbyen Mancha Blanca på lørdag
Tusenvis samlet seg foran kirken i Mancha Blanca. Foto: La Voz de lanzarote

Tusenvis av pilegrimer begynte marsjen fram til landsbyen Mancha Blanca på Lanzarote tidlig lørdag morgen. De skulle hylle Lanzarotes skytshelgen, Jomfru Dolores, og samtidig legge igjen store offergaver på kirketrappa. Disse gavene ble senere gitt til de som trengte det mest på øya.

Lokalavisa La Voz de Lanzarote har lagt ut 145 bilder fra marsjen og festen, som man kan se ved å klikke HER.

Supermarkedet Mercadona begrenser salg av poteter

Som Lanzaroteposten skrev om i forrige uke, er det stor mangel på poteter på Kanariøyene. Grunnen er at det er oppdaget skadedyr i potetavlingene i Skottland, som var hovedeksportør av poteter på sommeren.

Nå har supermarkedet Mercadona på Lanzarote begrenset salg av poteter: Hver kunde kan bare kjøpe maks to kilo poteter.

Det jobbes nå med å finne andre markeder for import av poteter til øyene. Blant annet er Danmark, Kypros og Israel aktuelle potetland.

O´Churrasco restaurant: Nye eiere, flere gjester
O´Churrasco restaurant i Puerto del Carmen. Foto: Lanzaroteposten

Restauranten O´Churrasco i Calle Juan Carlos i Puerto del Carmen har vært en restaurant som har servert sine faste gjester, også mange skandinaviske gjester i mange år. I de siste årene har gjestene blitt færre, og nå har nye spanske eiere overtatt driften. Og plutselig er det fullt hus, både inne og ute, hele dagen og kvelden.

I to dager prøvde redaktøren å få et bord til lunsj, men fikk beskjed om at det var fullt, og ventetiden var minst 30 minutter. De fleste gjestene var spanske, og en ny meny gjorde nok susen.
Vi ønsker lykke til videre!

På tre døgn kom det 268 flyktninger til Lanzarote
Arkivfoto fra SSjøredningstjenesten.

Siden onsdag har det kommet fem båter med flyktninger inn til Lanzarote. Om bord var det både kvinner, menn og flere barn. Alle ble fraktet inn til havna i Arrecife, hvor det lokale Røde Kors stod klar til å ta i mot flyktningene. I følge Røde Kors var alle flyktningene ved god helse.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktningene som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast