turister

Det ER faktisk en forskjell på Lanzarote og Skandinavia!

Denne høsten og vinteren kommer det mange førstegangsreisende til Lanzarote. Her presenteres derfor en uformell og sikkert subjektiv oversikt over hva som er forskjellig på Lanzarote og i de nordiske landene:

Det er høy lyd!

Det er generelt et høyt lydnivå når kanariere samles.
Snakker en person høyt, må den andre personen snakke enda høyere for å bli hørt…og sånn fortsetter det. Noen gang er musikken ute blant folk også spilt med høyt volum.

Folk skriker til hverandre, men det betyr ikke at de er sinte

Som jeg skrev ovenfor, snakker folk ofte veldig høyt.
Dersom du ikke forstår spansk, kan du kanskje tro at de to som skriker mot hverandre krangler og er voldsomt uenig, når de egentlig forteller hverandre hva de skal gjøre i helga…

Barn er velkommen overalt

Det er ikke ofte man finner steder hvor barn ikke er velkommen…vel, det finnes noen hoteller som er bare for voksne.
En invitasjon til et selskap til en venns hus inkluderer også barna, hvis ikke annet er nevnt i invitasjonen.
Fredag eller lørdag kveld går gjerne hele storfamilien ut på restaurant for å spise middag, ofte fra 22-tiden og utover; besteforeldre, foreldre, barn, naboer og venner.

Det er mange offisielle fridager

Det er mange offisielle fridager spredt utover året. Faller helligdagen på en søndag, blir det gjerne fridag på mandag i stedet. Da stenger offentlige kontorer, banker, og skolene.

Mange drikker alkohol nesten hver dag, men ikke så mye at man blir påvirket

Folk tar gjerne en drink eller to hver dag, men så er det ikke mer. Folk går ikke ut for å bli full, men for å nyte.
En liten konjakk til frokost er også vanlig blant noen! Man kan se folk på den lokale kafeteriaen drikke en liten konjakk sammen med sin kaffe og sin croissant på morgenen.
Det er ingen «serveringsbegrensninger» på øya, så alkohol selges når som helst, og helst uten måleglass.
Kan det være en av grunnene til at Spania har en høy forventet levealder på 84 år, og er blant annet foran Norge som har en forventet levealder på 82,2 år?

Fersk brød varer en dag

Kjøper du ferske brødvarer vil du fort oppdage at brødet varer en dag. Dag to og tre blir brødet hardt og uspiselig, fordi det ikke brukes konserveringsmidler i lokalt bakt brød.

Haiking er ennå vanlig

Det er ikke helt uvanlig å haike langs veiene på øya. Særlig er det ungdom som står for eksempel i bunnen av bakken opp til Tias med tommelen i været for å få en gratis tur hjem…du bestemmer jo selv om du vil ha selskap i bilen eller ikke!

Banneord er vanlig i dagligtalen

De spanske ordene som tilsvarer f og k og j-ordene på norsk er vanlig i dagligtale her. De har imidlertid ikke samme sterke betydning som i det norske språket.
Man hører ofte ordet «joder» (uttales hå-de) her, som rett og slett betyr faen.

Den spanske julen er 6.januar

I den katolske troen var 6.januar dagen da De hellige tre konger brakte sine gaver til Jesusbarnet, og derfor feires den dagen i Spania. Da får også barna sine gaver i strømper som henger fra peishylla…eller fra en annen plass dersom peisen mangler…

På bensinstasjonen blir du betjent

På dagtid er de fleste bensinstasjonene på øya betjent.
Bare bli sittende i bilen, rull ned vinduet og fortell hvor mye bensin du vil ha og av hvilken oktanstyrke.
Full tank heter lleno, som uttales «jeno». Betaler du med kontanter, får du vekselpenger tilbake ved pumpen. Betaler du med kort må du inn til kassen.

Rundkjøringer…glem det du har lært!

For å gjøre det enkelt: Biler som kjører i ytterste felt har retten på sin side. Tenk på dette et øyeblikk…det er verdt å gjenta:
Biler i ytterste felt har retten på sin side! Men husk å blinke deg inn og ut av rundkjøringen; det hjelper!

Det er sikkert tusen andre forskjeller på Lanzarote og de nordiske landene. Har du flere forslag, bruk gjerne kommentarfeltene på Facebook!

Artikkelen er bl. a basert på info fra Lanzarote Information .

Her kan du lære et banneord på spansk! Callate betyr «hold kjeft», og var faktisk en stor hit i spansktalende land i 2010, med den latin-amerikanske gruppen Fulantino fra USA. Skru opp lyden, og opp og dans!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast