nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 9.januar 2022

Flyet til Oslo med Apollo og SAS ble kansellert lørdag, fløy hjem søndag morgen

Så skjedde det igjen: Passasjerene fra Apollo som skulle fly fra Lanzarote til Oslo lørdag med SAS, måtte vente til søndag morgen før de kunne fly nordover.
Grunnen var at avreisen fra Oslo ble forsinket, og dette gikk ut over mannskapets obligatoriske hviletid.

Faksimile: Flightradar/Kjell Aulie

Lanzaroteposten synes det er litt rart at en forsinkelse på en time og 15 minutter utløser kravet om hviletid, slik at 170 passasjerer måtte tilbringe en ekstra natt på Lanzarote. Og noen må jo betale for det ekstra døgnet på hotell…

To Norwegian-fly kom litt senere fra Oslo til Lanzarote, begge omtrent en time forsinket, men dro tilbake til Oslo uten problemer.

Mange av passasjerene til Apollo ble innkvartert på hotell ved bystranda i hovedstaden Arrecife, mens andre havnet på hotell i Costa Teguise. Kl.09.00 søndag morgen gikk flyet hjem til Oslo.

Takk til Kjell Aulie for faksimile fra Flightradar!

Vi blir flere
Fra gågata i Arrecife. Foto: cabildodelanzarote.com

Det blir stadig flere innbyggere på Lanzarote.

Per 31.12 2022 bodde det 164 000 personer på øya, en økning på 2700 på et år.
Det bor flest folk i hovedstaden Arrecife, med 65 900 innbyggere, som utgjør 40 prosent av alle som bor på øya.
Deretter følger Teguise kommune (med Costa Teguise) med 24 000 innbyggere, San Bartolomé 22 000, Tias (med Puerto del Carmen)
21 700, Yaiza (med Playa Blanca) 18 700, Tinajo 6 800, og Haria med 5 800 innbyggere.

VIK Hotel San Antonio på Lanzarote fyller 50 år
Foto: vikhotelsanantonio.com

Torsdag siste uke var det nøyaktig 50 år siden det ærverdige hotellet VIK Hotel San Antonio ved Los Pocillos-stranden i Puerto del Carmen ble innviet.
5.januar 1973 var dagen da dette firestjerners hotellet ble offisielt åpnet av den spanske turisministeren, Da hadde to andre hoteller på øya vært i drift en stund; Hotel Fariones i Puerto del Carmen og Gran Hotel i hovedstaden Arrecife.

Hotel San Antonio tilhører VIK-kjeden.
Navnet Vik i hotellnavnet er etter nordmannen Alexander Vik, forretningsmannen som sammen med kona eier flere hoteller rundt omkring i verden, deriblant tre på Lanzarote; Vik Hotel San Antonio, Villa Vik mellom Playa Honda og Arrecife, og Vik Coral Beach i Playa Blanca.
At den godeste Alexander Vik er i økonomiske vanskeligheter er en helt annen sak…

Hotel San Antonio etter åpningen i 1973. Foto: historiadetias.com

Hotel San Antonio åpnet i januar 1973  med 360 rom, etter en investering på 500 millioner pesetas, en gigantisk sum den gangen.
Mange mennesker fra øya og fastlandet ble ansatt på hotellet, og eierne bygde et anlegg på 35 hus i Tias hvor arbeiderne utenfra kunne bo. Det ble opprettet en egen bussrute mellom boligene og hotellet, står det i ei bok som omtalte byggingen i 1973, «El Postigo de Tias», skrevet av Juan Cruz Sepúlveda.
Da hotellet ble bygget i 1973, var det ikke vann eller elektrisitet i området, og veien til hotellet var heller ikke asfaltert.
Eierne av hotellet sørget likevel selv for å produsere nok elektrisitet ved hjelp av aggregater, og et mindre avsaltningsverk som laget ferskvann av sjøvann.

395 båt-flyktninger inn til Lanzarote siden nyttår

Onsdag morgen ble en båt med 21 personer om bord oppdaget utenfor kysten av Haria nord på Lanzarote. Blant flyktningene var det fire barn. Natt til fredag kom det en annen båt med 31 personer om bord, hvorav flere var barn. Natt til lørdag to båter med 85 flyktninger om bord, alle fra land sør for Sahara.
Søndag morgen ble en båt med 58 flyktninger om bord reddet nord for Lanzarote. Om bord var det blant andre 11 kvinner og seks barn, hvorav fire er babyer. I følge det lokale Røde Kors var alle ved god helse.

I løpet av de første åtte dagene i 2023 har det kommet ti båter til Lanzarote, med totalt 395 flyktninger om bord.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote HER.

Flest flyktninger til Lanzarote i 2022
Flyktninger i båt. Arkivbilde. Foto: wikipedia.org

Lanzarote tok i mot 6491 flyktninger som kom sjøveien i fjor. Til Gran Canaria kom det 5255 flyktninger, og til Fuerteventura kom det 2921 båtflyktninger.
Et mindre antall kom til Tenerife, og øya El Hierro mottok også et par båter. Dette er tall som Røde Kors har oppgitt.
Tallet på flyktninger som ankom Kanariøyene i småbåter fra Afrika i fjor falt med 29,7 prosent fra 2021.

I følge den spanske migrasjonsministeren Fernando Grande-Marlaska gjør økt innsats mot menneskesmuglere det mulig å redusere tallet på flyktningbåter mot Spania med 40 prosent.

Det var nettavisen Canariajournalen som skrev om dette først.

Sjømannskirken informerer

En ny vinterprest har ankommet Lanzarote, Per-Oscar Berg:

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast