nyheter

Dette husker vi fra 2022…og vi ser litt fremover!

Januar 2022

Tegning: Morten Hjerpsted

I januar var det et rekordstort tall på koronasmittede personer på øya, da 1321 personer ble registrert med smitte. Heldigvis var det bare et fåtall som måtte på sykehus.
Denne måneden stoppet også det vulkanske utbruddet på øya La Palma. Tørken fortsatte på Lanzarote, og vi opplevde flere dager med sanddis fra Sahara (calima).

Februar 2022

Denne måneden døde kunstneren Cesar Manriques bror, Carlos. Påbudet om å bruke munnbind utendørs stoppet, og vi trengte ikke lenger et koronapass for å komme inn på enkelte barer og restauranter.

Mars 2022

Foto: pixabay.com

Karnevalsfeiringen gjenoppstod etter to års fravær, men i en mindre skala enn tidligere. Over 90 prosent av befolkningen ble vaksinert mot korona, det ble slutt på begrensningen av tilskuere på større arrangementer, og Spania ønsket 12 000 flyktninger fra Ukraina velkommen.

April 2022

Bensinen ble billigere. Foto: pixabay.com

I april ble flere korona-restriksjoner fjernet, bortsett fra munnbind på offentlig transport, apotek og helsesentre, som gjelder ennå.
Den spanske regjeringen annonserte at det ville bli økonomiske tilskudd på literprisen av bensin og diesel ved pumpene. I påska kom det flere tusen turister, og tallet på fly til og fra Lanzarote satte nye rekorder.

Mai 2022

Ill.: Tiias kommune

I mai presenterte turistbyen Puerto del Carmen en ny logo. Triatlonen Ironman ble arrangert som vanlig i mai med 1500 deltakere, og den første hetebølgen kom til øya. Køene inn til turistsentrene vokste, noe som fortsatte resten av året.

Juni 2022

Foto: Netflix.com

En ny Netflix-film ble spilt inn på Lanzarote, som var den andre filmen laget på øya så langt dette året. Filmen het «Velkommen til Eden».
En av «skjelett-bygningene» i Costa Teguise ble revet, og den anerkjente musikkfestivalen «Sonidos Liquidos» (Flytende lyder) ble arrangert i vindistriktet La Geria. Arbeidet med å fjerne vraket av skipet «Telamon» begynte nær vannverket i Puerto Naos. En ny hetebølge dukket opp, med temperaturer opp mot 40 grader.

Juli 2022

Det renoverte hotellet Barcelo Lanzarote Active Hotel åpnet i Costa Teguise, En popkonsert ble arrangert på stranda i hovedstaden Arrecife, og enda en hetebølge veltet inn over oss.

August 2022

Luis Fonsi spilte i Arrecife

Hetebølgen fortsatte inn i august, og temperaturen i landsbyen Haria nord på øya ble målt til over 40 grader. Et par franske turister ble kastet ut av grottestedet Jameos del Agua etter å ha badet i grotte-dammen. «Noche Blanca», «Hvit natt» ble arrangert i landsbyen Teguise med over 15 000 besøkende, og supermarkedet Mercadona åpnet i Puerto del Carmen. 60 000 tilskuere overvar konserten med latin-artisten Luis Fonsi i hovedstaden.

September 2022

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez kom med sin familie for å ha sommerferie på Lanzarote. En ny hetebølge dukket opp, og vinbodegaen Stratvs i La Geria ble gjenåpnet (uttales Stratus). Innhøstingen av druer fortsatte. Den første pilgrimsmarsjen etter pandemien ble arrangert til Mancha Blanca. Heldigvis kom det flere millimeter med regn denne måneden, takket være stormen Hermine.

Oktober 2022

Ill.: Arrangøren

Denne måneden startet med en hetebølge. 750 personer svømte strekningen mellom Lanzarote og naboøya La Graciosa. Et nytt sportssenter åpnet i Costa Teguise, og på grunn av det våte været i september kom det mange fluer til deler av øya. Det var stor militær aktivitet med flere øvelser og soldater fra flere land, og pyromanen som hadde tent på flere søppelkasser i løpet av sommeren ble arrestert.
Fire norske turoperatører begynte å fly direkte fra Oslo og Bergen til Lanzarote.

November 2022

Open Mall åpnet. Foto: openmalllanzarote.com

Lanzarotes største shoppingsenter, Open Mall åpnet i Arrecife. «Den lenende palmen» i Masdache ble vandalisert, og turister fra Irland overtok Tysklands plass som den nest største turistgruppen på øya, etter Storbritannia. Kunstneren Cesar Manriques siste søster, Juana døde, og og arbeidsledigheten nådde sitt laveste nivå siden 2007. November var uvanlig varm, og det ble annonsert at folk på Kanariøyene levde lengst av alle i Spania.

Desember 2022

Foto: Lanzaroteposten

Nordiske turister brukte mest penger på Lanzarote, og alderspensjonen i Spania vil øke med 8,5 prosent i Spania i 2023. Samtidig skal momsen fjernes helt eller delvis fra flere av de vanligste matvarene, som brød, melk, ost og kjøtt. Rallykjøreren Henning Solberg vinner to billøp på Lanzarote. Den norske konsulen og visekonsulen besøkte Lanzarote. Drosjeprisene økte i Tias med Puerto del Carmen, og det kom rekordmange turister til Lanzarote for å feire jul og det nye året. Den tyske forbundskanseleren Olaf Scholtz tilbrakte jula på øya.

Fremtiden?

2022 har vært et fantastisk år for Lanzarote. Økonomien er sterk, inflasjonen går ned, drivstoffprisene faller, arbeidsledigheten er rekordlav, og folk flest har fått det bedre i 2022 enn tidligere.
Først og fremst er turistene tilbake, som gir øya en sterk økonomi. Det er også flere som besøker Lanzarote for første gang. Lanzarote leverte det øya kan best; utrolig godt vær med høye temperaturer, blå himmel og sol nesten hver dag hele året.

Kort fortalt er Lanzarote tilbake til situasjonen før pandemien. Nå må vi ha fokus på fremtiden, og kontrollere veksten av turismen slik at den blir mer bærekraftig. Det er viktig å satse på nye markeder, slik at man kan redusere avhengigheten av de gamle og tradisjonelle markedene. Det er også viktig å forbedre tilbudene for turistene som velger å komme hit, slik at deres opplevelser blir bedre.
Lanzaroteposten tror på fremtiden!

Denne artikkelen er laget ved hjelp av nettavisen Lanzarote Information.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast