nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 7.november 2022

Unik palme saget ned
Den ødelagte palmen. Foto: Cabildo de Lanzarote

Den berømte «lenende palmen» (Palmera Inclinada) i Testeina ved landsbyen Masdache omtrent midt på øya ble vandalisert siste uke.

Denne palmen hadde vokst sideveis, og ble etter hvert en turistattraksjon. Noen hadde brukt sag, og palmen ble rett og slett saget i to.
Palmetrær er beskyttet på Lanzarote, og blir et tre ødelagt kan det vanke bøter fra 6000 til 600 000 euro!
Politiet har satt i gang etterforskning i håp om å finne synderne.

220 passasjerer på ferje fra fastlandet til Lanzarote måtte tilbringe tre ekstra døgn om bord
«Ciudad de Valencia». Foto: marinetraffic.com

Ferjen » Ciudad de Valencia» skulle etter planen forlate havnen i Cádiz på det spanske fastlandet sist tirsdag ettermiddag med kurs for Lanzarote. Et døgn før avgang ble det oppdaget en feil som gjorde at avgangen ble utsatt. Likevel ble de 220 passasjerene innkvartert om bord.
Skipet gikk først klokken 14.30 sist torsdag, men om natten ble det oppdaget et nytt teknisk problem, som gjorde at kapteinen bestemte at ferjen måtte returnere til havnen i Cádiz. Ferjen ankom Cadiz rundt klokken sju fredag morgen.

Nå ble det bestemt å erstatte Valencia-skipet med et annet, «Ciudad Autónoma de Melilla». Denne ferjen ankom Cadiz seint på ettermiddagen fredag, og litt senere startet den nye ferjen på sin ferd til det endelige målet, Lanzarote, og ankom øya 22 timer senere.

For å få med alle passasjerene, bilene og annen last måtte man også rekvirere en annen ferje «Volcan de Teneguia» og hurtigferjen «Villa de Tazacorte».

Alle passasjerene fikk gratis mat om bord under hele oppholdet, og de som ikke hadde bestilt lugar fikk bruke de ledige lugarene uten utgifter. Passasjerene fikk også tilbud om å få alle billettutgiftene refundert, men de fleste ble værende om bord.

To båter med 57 flyktninger inn til Lanzarote

Torsdag morgen kom det to båter inn til øya; en båt med 33 personer, hvorav fem var barn nådde landsbyen Arrieta på egen hånd.
Omtrent samtidig kom en annen båt inn til Cueva del Agua i Teguise kommune med 17 menn, to kvinner og fem barn om bord.
I følge det lokale Røde Kors var alle ved god helse.

Les mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote HER.

Rådhuset i Tinajo har ikke betalt vannregningene sine på flere år

I en uvanlig pressemelding siste uke kunne vannverket på Lanzarote, Canal Gestion fortelle at rådhuset i Tinajo kommune på vestkysten av øya ikke hadde betalt vannregningene sine på flere år.
Vannverket forteller at det er 794 ubetalte regninger på totalt 87 850 euro!
Vannverket sier videre at de har sendt kommunen flere varsler om stenging av vannet, og har nå begynt med  å stenge 27 vannkraner som er under kommunens kontroll. Likevel er disse vannpunktene ikke «viktige» for drift av rådhuset…ennå.

Calle Teide i Gamlebyen i Puerto del Carmen har fått tilbake gatelysene
Calle Teide. Foto Tias kommune

I en pressemelding fra Tias kommune beklager kommunen at denne viktige gata gjennom Gamlebyen i Puerto del Carmen har vært uten gatelys «lenger enn forventet», som det står i meldingen. Nå skal lyset være på plass igjen.
Grunnen til svarte lamper langs gata skyldes en brann i utstyret som driftet lyssettingen.
Man måtte til utlandet for å hente nytt utstyr, som gjorde at det ble forsinkelser på reparasjonen.

Søsteren til kunstneren César Manrique, Juana er død
Foto: Cabildo de Lanzarote

Søsteren til den lokale Lanzarote-kunstneren César Manrique, Juana døde i går søndag, 95 år gammel.
Dermed er alle søskenene til César Manrique døde: tvillingsøsteren Amparo døde i 2018, og broren Carlos døde i januar i år.
César Manrique døde i en bilulykke i september 1992.

Presidenten på Lanzarote, María Dolores Corujo og ordføreren i hovedstaden Arrecife, Astrid Pérez uttrykte begge sin sorg over dødsfallet, og hyllet den vitale energien hun hadde hele tiden.

Malvasia-uke på Lanzarote

Malvasia-uka er en festival som startet på Lanzarote i 2015. I denne uka står hvitvinen Malvasia fra Lanzarote i sentrum, sammen med folkene som produserer denne spesielle vinen.
Gjennom mat, kunst, historiefortellinger, sykkelturer og turgåing er Malvasia-vinen viktigst disse dagene på forskjellige steder på øya.
Programmet finner man HER, på engelsk.

Sjømannskirken informerer

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast