nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 19.oktober 2022

«Øyene som forlenger livet!»

» Las Islas que alargan la Vida!»
Dette er tittelen på en ny video laget av den kanariske regjeringen. Den inviterer først og fremst eldre turister til å ha «åtte liv» på de åtte Kanariøyene.
Hvordan er det å bo på en annen planet? spør fortelleren i videoen, og refererer til Lanzarotes intense og mektige landskap, og øyas rene energi.
Yaiza Castilla er den kanariske turistministeren, og forsvarer den åtte minutter lange videoen slik:

Hvis folk skal tilbringe lengere tid på øyene, trenger de mer informasjon. Målet er å få flere av den eldre garde ned til Kanariøyene.
«Sølv Pluss – over 55» blir prosjektet kalt, og som man vet bruker denne aldersgruppen mer tid og penger når de her, mer enn de yngre besøkende,
fortsetter turistministeren.
Videoen har foreløpig bare spansk tale, men bilder sier mer enn ord, tror vi!

Videoen vil bli vist i Storbritannia, Tyskland, Spania, Frankrike, Italia, Belgia, Nederland, Sverige og Norge.

Undersjøisk kraftkabel mellom Lanzarote og Fuerteventura satt i drift

Sist mandag ble den nye undersjøiske strømkabelen mellom Lanzarote og Fuerteventura satt i drift.
I alt sendes  det 132 kilovolt gjennom kabelen, som går mellom tranformatorstasjonene i Playa Blanca og i La Oliva på Fuerteventura.

Det norske vedlikeholdsskipet «Normand Pacific» fra Skudeneshavn har vært med å strekke kabelen. Les mer om skipet i Lanzaroteposten fra januar 2022.

Kabelen har kostet 36 millioner euro, og ligger på en maksimal dybde på 80 meter, og er 14,7 km lang under vann. På land er kabelen 1,8 km på Lanzarote, og 645 meter på Fuerteventura.
Kabelen vil sikre kvaliteten og forbedre strømforsyningen på begge øyene, sier ledelsen i Red Electrica, firmaet som skal drifte kabelen.

I sin tale under åpningen sa presidenten på Lanzarote, María Dolores Corujo at hun håpet at det blir fortgang i sammenkoblingen også med Gran Canaria, slik at man kan legge til rette for at de tre østlige øyene kan lagre fornybar energi.

Sånn ser «kartet» ut over kabelen mellom de to øyene:

Ill.: Red Electrica/Cabildo de Lanzarote
312 flyktninger inn til Lanzarote søndag, mandag og tirsdag
Foto: Salvamento Maritimo

312 flyktninger, hvorav 18 var barn og 27 kvinner ble reddet av sjøredningstjenesten søndag, mandag og tirsdag. Flyktningene, som er fra land sør for Sahara og nord-afrikansk opprinnelse nærmet seg Lanzarote i sju gummibåter da de ble oppdaget.
En gravid kvinne og to menn ble fraktet til sykehus. Resten av flyktningene var ved god helse, kunne det lokale Røde Kors opplyse.
To båter som ble oppdaget utenfor Costa Teguise tirsdag ettermiddag ble omdirigert til naboøya Fuerteventura på grunn av plassmangel.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktningene som kommer til Lanzarote HER.

Lanzarote har passert Gran Canaria i tallet på flyktninger
Foto: pixabay.com (arkiv)

I følge Røde Kors har Lanzarote mottatt over 5 000 flyktninger så langt i år. Dette er for første gang flere enn det som Gran Canaria har mottatt i år.
Grunnen til dette finner man i avreisestedene på Afrika-kysten. Flere og flere av flyktningene drar ut fra Marokko lenger nord enn tidligere, fra ei kyststripe mellom byene Tan-Tan og El Aaiún i Marokko, bare 100-150 km fra Lanzarote og Fuerteventura.

50 millioner euro til omsorg for flyktninger
Ill.: pixabay.com

Det er bevilget 50 millioner euro, en halv milliard kroner til arbeidet med flyktningene i år, kunne presidenten på Kanariøyene, Ángel Víctor Torres fortelle tidligere i oktober. – Beløpet er lagt inn i statsbudsjettet for 2022, sa presidenten.

Det var den norske nettavisen Canariajournalen som fortalte om dette først.

Sosial integrering og inkludering i arbeidslivet for unge flyktninger er blant de viktigste oppgavene, ble det sagt. – Det er viktig å ta seg av enslige mindreårige flyktninger, sa Torres.
Kanariøyene tar seg for tiden av omtrent 2200 enslige mindreårige, og grensen er nådd. Derfor har Kanariøyene nå inngått avtaler med andre spanske regioner om å overføre 700 mindreårige i 2022 og 2023.
Noe av pengene skal også gå til tiltak i landene flyktningene reiser fra, for å hindre flere i å dra.

-Det ekstraordinære fondet på 50 millioner euro, og samarbeidet med andre spanske regioner vil lette byrden for Kanariøyene, sa president Torres.

«Mamma Mia»-allsang i kveld
Foto: Lanzaroteposten

I kveld kl.20 er det igjen klart for allsang for full hals på taket av Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen!
Forrige onsdag var flere av oss der. Alt var utsolgt, så det lønner seg å bestille billetter på forhånd. Filmen «Mamma Mia» vises på stort lerret, og når de berømte Abba-sangene kommer, vises teksten på skjermen, og lyden kommer gjennom høretelefoner.
En gang i mellom kan det være lurt å ta av seg høretelefonene, og da hører man folk synge av full hals…uten at de hører det selv! Fornøyelig!

Billetter bestilles HER.

Pannekaker i dag!
Tegning: Erling Bjørn Hansen

Som vanlig på onsdager serverer Dani og Sandra på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen nystekte pannekaker med blåbær og stekt flesk (hvis man vil ha det!) fra kl.14 i dag.
Man kan selvsagt bestille andre retter fra menyen også.
Las Vistas ligger på skrå over gata fra postkontoret og helsesenteret i Puerto del Carmen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast