forbrukerNyheter:

Guardia Civil, Policía Local og Policía Nacional: Hvem gjør hva?

I Spania og på Kanariøyene finnes det flere forskjellige politistyrker.

Politiet på Lanzarote fungerer derfor annerledes enn i Norge, og har sine bestemte oppgaver.
Hvem skal man oppsøke dersom man vil anmelde en sak? Hvem gjør hva? Svarene finner du her:

Bil fra Guardia Civil. Foto: commons.wikipedia.org

Guardia Civil er kanskje den politistyrken som folk flest kjenner til.

Guardia Civil er Spanias eldste politistyrke, har grønne uniformer og er stasjonert i hele landet.
De er organisert som en militær styrke med politioppgaver, har militære titler, og rapporterer til både Forsvarsdepartementet og Innenriksdepartementet.

Hovedområdene til Guardia Civil er utenfor byene. De overvåker trafikk på veier mellom de større byene. Dette stammer fra tiden rundt 1850-tallet, da styrken ble dannet. Den gang var hovedoppgaven å beskytte hestevogner fra «bandoleros», landeveisrøvere.

Guardia Civil har også ansvaret for miljøkriminalitet og fangetransport. I tillegg rykker Guardia Civil ut til ulykker og hendelser når disse er alvorlige. Man finner også Guardia Civil på flyplasser, der de har ansvaret for passkontroll og sikkerheten.
Det er også Guardia Civil som gir ut våpenlisenser, og etterforsker kriminalitet på internett.

Dersom man har blitt utsatt for en kriminell handling, for eksempel tyveri eller vold bør du melde dette til den lokale Guardia Civil-stasjonen.
I turistområdene på Kanariøyene er det som oftest Guardia Civil som etterforsker slike saker. På Lanzarote har Guardia Civil fire stasjoner; i Puerto del Carmen, i Costa Teguise, i San Bartolomé og i Yaiza.

Lokalpolitiet. Foto: Policia Local/LPA

Policía Local er det lokale politiet man finner i hver enkelt kommune.

Denne politistyrken, som har blå uniformer er finansiert av kommunen de opererer i.
Ansvarsområdene er først og fremt trafikk og mindre lokale hendelser. Lokalpolitiet etterforsker sjelden kriminalitet, men fungerer ofte som første politi på stedet når noe skjer i lokalsamfunnet.
Politistyrken kjenner lokalsamfunnet, kjenner også personer av interesse, og jobber tett med de nasjonale politistyrkene ved å assistere når lokale hendelser etterforskes.
Andre viktige oppgaver for lokalpolitiet er å beskytte offentlige bygninger i kommunen, sørge for sikkerheten under større arrangementer, og dirigere trafikken.
Ved alvorlig kriminalitet vil det lokale politiet alltid henvise deg til Guardia Civil eller Policia Nacional.
Har man derimot problemer med en bråkete nabo eller man oppdager ei katt øverst i en palme kan det lokale politiet i kommunen være til hjelp.

Policia Nacional. Foto: commons.wikimedia.org

Policía Nacional er Spanias sivile landsdekkende politi.
De har for det meste ansvaret for byområder, og du finner de derfor i de større byene på Kanariøyene som Arrecife på Lanzarote, Las Palmas på Gran Canaria og Santa Cruz på Tenerife.
Det nasjonale politiet har mørkeblå uniformer, og etterforsker grovere kriminalitet, immigrasjon og terror.
Skjer det for eksempel et drap er det det nasjonale politiet som etterforsker dette. I saker som gjelder immigrasjon er det nasjonalpolitiet som håndterer dokumenter og sikkerheten rundt dette.
Hvis man skal ordne seg NIE-nummer (som tilsvarer det norske fødselsnummeret) og/eller residensia må man kontakte nasjonalpolitiet.

Policía Portuaria er stasjonert i og ved de større havnene i Spania, det som vi kaller havnepoliti.

Det er forbudt ved lov å ta bilder av medlemmer av politistyrkene. Derfor vises bare bilene til de forskjellige styrkene.

Når man skal varsle om en hendelse/be om hjelp fra politiet/brannvesen/lege: Ring 112.
Fra norsk mobil slår man 112, ikke bruk (0034). Be om å få snakke med en engelsktalende person hvis du ikke behersker spansk.

Nasjonalpolitiet kan også nåes på 902 102 112, hvor det snakkes engelsk mellom kl.09.00-21.00.

Man kommer direkte til Guardia Civil ved å ringe 062, Policia Nacional 091, Policia Local 092.
(Gå til kommunesidene for å finne DITT nærmeste lokalpoliti).

I det siste har politiet i Spania fått mye kritikk i sosiale medier for at de parkerer bilene sine på plasser for funksjonshemmede, eller på steder med gul linje (som betyr parkering forbudt) når politiet tar seg en pause med en kaffe eller en smultring.

Politiet svarer at de som alle andre har behov for en pause en gang i blant, og at de samtidig er på jobb; de må kunne rykke ut på kort varsel når noen trenger hjelp. Har de da parkert 5-10 minutter unna kan dette bli skjebnesvangert.
Dessuten har politibilene som regel skytevåpen og annet spesialutstyr med seg. For å unngå innbrudd eller vandalisme må bilene være innen synsvidde hele tiden.

Kilder: Canariavisen, Spanish Solutions, Lanzaroteposten.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast