Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 27.april 2022

Oppdatering av smittetilfeller på Kanariøyene, siste tre dager

Siden lørdag har 1040 personer blitt registrert med koronasmitte. (Nå registreres bare personer over 60 år).
Ni personer døde med korona. Tre ble rapportert på Tenerife, to på Gran Canaria,  to på La Palma og et dødsfall på Fuerteventura. De avdøde var i alderen 59 til 98 år, og  hadde underliggende sykdommer.

299 personer ligger på sykehus med korona, hvorav 18 ligger på intensivavdelingen.

Yaiza med Playa Blanca prøver å forbedre drosjetjenesten
Foto: Lanzaroteposten

Myndighetene i Yaiza kommune prøver nå å forbedre drosjetjenestene i kommunen, inkludert Playa Blanca.
Nå har det vært flere møter med lederne av drosjene i kommunen etter ei påske med mange turister og enorme drosjekøer. Mangel på leiebiler har også gjort situasjonen verre.
Ordføreren i Yaiza sier til lokalavisa at i spesielt travle perioder kan man få hjelp fra drosjesentralene i Tias (Puerto del Carmen) og San Bartolomé, men dette er tidkrevende, og ikke en varig løsning.
Yaiza har 67 drosjebiler, men flere av sjåførene jobber ikke doble skift, og heller ikke om natten.
– Dette må forandres, sier ordføreren, som sier at dette skader inntrykket av Yaiza som turistdestinasjon.

Tall fra Lanzarote
Folk i gågata i Arrecife. Foto: Cabildo de Lanzarote

Lanzaroteposten har de siste to ukene presentert tall fra det daglige livet på solskinnsøya Lanzarote. Statistikkene har blitt samlet inn av regjeringens datakontor, og rapporten kalles Lanzarote en Cifras.

23 prosent av Lanzarotes 156 289 registrerte innbyggere er ikke-spanske. 18 prosent av utlendingene er britiske borgere, og 12 prosent er fra Columbia.

Det gjennomsnittlige daglige tallet på turister på Lanzarote i 2021 var 18 293.

Ved årsskiftet 2021/22 var det registrert 4620 firmaer på Lanzarote. 85 prosent av firmaene var i servicebransjen, 8,6 prosent i byggebransjen, og to prosent var innen jordbruk.
48 prosent av dyrket jord brukes til å dyrke vindruer.

11 000 personer var registrert som arbeidsledige ved utgangen av 2021.

1,18 millioner turister besøkte Lanzarote i 2021, mot over tre millioner i 2019. Turistene betalte i snitt 91 euro hver dag for hotell og mat.
Turistene var på øya i snitt 6,9 døgn.
28 prosent av turistene kom fra Storbritannia (landet hadde strenge reise-restriksjoner helt til i februar i år). 13,75 prosent kom fra Tyskland, og 6,9 prosent kom fra Irland.

Nasjonalparken Timanfaya med vulkanparken var den mest besøkte attraksjonen i fjor, tett fulgt av grotteområdet Jameos del Agua.

Nye oljefelt oppdaget på havbunnen mellom Kanariøyene og Marokko
Ill.: Cabildo de Lanzarote

Oljeselskap ENI fras Italia, Qatar Petroleum og det britiske selskapet Europa Oil presenterte siste uke flere funn av olje i to områder mellom Marokko og Kanariøyene. Oljefunnet er på den marokkanske siden.
Et av områdene ligger utenfor kysten av Tarfaya, ikke langt fra Lanzarote. Også utenfor byen Agadir er det gjort funn av olje. Ekspertene mener det ligger omtrent en milliard fat olje på havbunnen ca 280 km nordøst av Lanzarote.

For ti år siden ble det store demonstrasjoner på Kanariøyene da Spania var på leting etter olje i spanske farvann øst for Kanariøyene.
Spania ga da opp letingen, og mente at det ikke var olje der ute. Protestene gikk ut over Arbeiderpartiet på Kanariøyene, PSOE, som mistet flertallet den gangen på grunn av oljeprosjektet.

Nå er det krefter på Kanariøyene som igjen ruster opp motstanden mot oljeutvinning så nære øyene.
Den kanariske presidenten, som representerer Arbeiderpartiet PSOE sier i en uttalelse at » oljeaktivitetene ikke får berøre det kanariske farvannet med en millimeter».
Dermed kan det bli uenigheter mellom den spanske Arbeiderparti-regjeringen i Madrid og den kanariske regjeringen, som representerer det samme partiet. Dette fordi Madrid nylig har godkjent Marokkos okkupasjon av den tidligere spanske kolonien Vest-Sahara, dette mens tusenvis av innbyggere fra Vest-Sahara bor i flyktningleire i nabolandet Algerie.
Denne godkjenningen følger USAs tidligere president Trump, som godkjente okkupasjonen i 2020 for «å styrke forholdet til muslimske land».

Man kan lese mer om hva Lanzaroteposten skrev om barn fra flyktningleirene i Algerie som hver sommer kommer på ferie til Lanzarote.

Pannekaker i dag!
Sandra og Dani steker pannekaker i dag! Foto: Lanzaroteposten

Som vanlig på onsdag serveres det nystekte pannekaker med en trøndersk vri; med blåbærsyltetøy og flesk! Alt foregår fra kl.14 på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen. Siste uke kom det 12 gjester.
Det er ingen spiseplikt, og vil man ha andre retter fra menyen er det bare å bestille!

Las Vistas ligger på skrå over gata fra postkontoret og det offentlige legesenteret i Puerto del Carmen.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast