Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote 2, uke 28, 2019

Flere hundre kilo med avfall plukket på strand
Litt av søplet funnet på Playa Flamingo lørdag. Foto: Diario de Lanzarote

Sist lørdag troppet over 50 personer opp på den populære stranda Playa Flamingo i Playa Blanca for å plukke søppel. Etter noen timers rydding ble flere hundre kilo med søppel, som blant annet bestod av madrasser, batterier, flasker, plast, jernskrap med mer. Både dykkerklubber og kajakkklubber var representert, og restaurantskolen Cook in Lanzarote spanderte lunsj på ryddegjengen. Neste rydding er første lørdagen i august.

Lanzarote mangler 80 livreddere på strendene
Stor mangel på livreddere på Lanzarote. Foto: Diario de LAnzarote

En organisasjon av livreddere på øya kaller seg «Canarias 1.500 kilómetros de costa», «1500 km med kanarisk kyst» har sendt ut dette varselet nå når sommersesongen har startet. Organisasjonen sier at dette er myndighetenes ansvar, og ber om at noe gjøres straks slik at strendene blir bemannet. I 2017 druknet det ti mennesker på Lanzarote, i 2018 fem mennesker, men statistikken ser verre ut for i år: Per 1.juli hadde fem mennesker druknet på øya.

Strandpromenaden i hovedstaden Arrecife åpnes for (delvis) trafikk igjen
Nå kan man kjøre inn på strandpromenaden i Arrecife her. Foto: La Voz de Lanzarote

Ordføreren i Arrecife, Astrid Perez fortalte denne uka at strandpromenaden i Arrecife igjen skal åpnes for trafikk. De siste to årene har promenaden vært stengt for vanlig trafikk, mens varekjøring, mindre busser, drosjer og renholdsbiler har kunnet trafikkere gaten til bestemte tider. Fra neste uke (kanskje) kan vanlige biler kjøre inn på promenaden ved Arrecife Gran Hotel, og kjøre gjennom byen mot bukta Charco de San Ginés, Nasjonalpolitiet og videre mot IKEA. Å kjøre den andre retningen vil fremdeles være forbudt for vanlig trafikk. Først skal det settes opp nye skilt på strekningen, og 10 nye fotgjengerfelt skal males.

Igjen har Lanzarote åpnet sine dører for barn fra flyktningleirer i Vest-Sahara

Lanzarotes nabo i øst, Marokko okkuperer fremdeles deler av det lille landet Vest-Sahara.
Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975, og etter at Spania trakk seg ut invaderte Marokko og Mauritania Vest-Sahara. FN fordømte invasjonen, og Mauritania trakk seg ut. På grunn av den marokkanske okkupasjonen har flere av Vest-Saharas innbyggere blitt drevet på flukt, og FN har derfor opprettet mange leirer for flyktningene, også i nabolandene.

Fra en leir for flyktninger i Vest-Saharas naboland, Algerie. Foto: UN Photo/Evan Schneider)

På Lanzarote er det en organisasjon som heter Coordinadora Sáhara Libre, Frihet for Sahara, og i mange år har organisasjonen invitert barn fra leirene slik at de får oppleve en sommer i fred, Vacaciones en Paz.
Barna bor privat hos familier på øya, og åtte barn ankom Lanzarote sist mandag. Barna blir på øya fram til 3.september.

Søndag 21.juli arrangeres det et solidaritetsmøte i samfunnshuset i landsbyen Nazaret (centro sociocultural) fra kl.12 til 17. Formålet med møtet er å skaffe midler til å dekke kostnadene ved transport av barna, og samtidig øke bevisstheten om situasjonen for Saharawi-folket i leirene. Organisasjonen som har tatt barna til Lanzarote har en bankkonto hvor donasjoner mottas med takk:
ES69 20387 260096000214356. Merk beløpet med billetes niñ@s Lanzarote.

Du kan lese mer om situasjonen til Lanzarotes nabo i øst HER (skrevet av FN i Norge).

Ny nettside for å rapportere dyremishandling

PACMA er et politisk parti som har som eneste formål å beskytte dyr mot mishandling i Spania, og har nå opprettet en nettside slik at folk kan melde fra om dyremishandling. Adressen er www.yodenuncio.pacma.es
(Yo denuncio betyr Jeg fordømmer).

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast