Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote 2, uke 8, 2020

Mann fra Iran tatt med falsk pass på flyplassen

En ung gutt på 18 år fra Iran ble siste uke tatt på flyplassen på Lanzarote med et falsk pass. Gutten hadde billett til å fly fra Lanzarote til Storbritannia da personalet ved innsjekkingsskranken ble mistenksom på gyldigheten av passet hans. Politiet ble varslet, og gutten innrømmet med en gang at passet var kjøpt ulovlig i Tyrkia. Nå er det opp til politiet å finne ut hva som skal skje videre med den arresterte.

Flere tyver tatt både i Costa Teguise og Puerto del Carmen
Foto: unsplash

Etter flere tyverier både i Costa Teguise og i Puerto del Carmen har politiet nå tatt tre personer, alle kjenninger av politiet. Ved svømmebassenget til et hotell hadde turister lagt klokker og smykker i en pose mens de badet. Da de kom tilbake til sine solsenger var posen borte. Hotellets overvåkingskameraer klarte å identifisere tyvene, en mann og en kvinne. I Puerto del Carmen ble en annen kjenning av politiet tatt på fersken mens han brøt seg inn i en matbutikk i C/Marte, forlengelsen av Avenidaen i Matagorda. Alarmen hadde gått, og da politiet kom var tyven fremdeles inne i butikken.
Lokalpolitiet ved begge stedene sier at de har forsterket vaktholdet ute blant folk etter at flere tyverier har blitt meldt.

50 el-sparkesykler beslaglagt i Costa Teguise
50 el-sykler beslaglagt. Foto: Lokalpolitiet i Costa Teguise

Som Lanzaroteposten skrev om i juni i fjor laget Transportdepartementet på Kanariøyene nye og strenge regler for bruk av el-sparkesykler. Syklene ble heretter betraktet som motoriserte kjøretøyer, alle skulle ha nummerskilt, både eier og bruker måtte tegne egen forsikring, brukerne måtte ha hjelm og inneha minst et moped-sertifikat. Lokalpolitiet i turiststedet Costa Teguise har lenge sett at de fleste reglene ved utlån ble brutt, og denne uka gikk de til det skrittet å beslaglegge 50 sykler.
Nå vanker det bøter for eierne på minst 1 500 euro, og ingen får tilbake syklene før eierne kan bevise at ALLE regler blir fulgt. Lanzaroteposten venter nå med spenning på om andre kommuner følger etter!

Presidenten på Kanariøyene sier at det nærmer seg en nødsituasjon på øyene på grunn av tørke
Vindruene trenger vann! Foto: Pixabay

Den kanariske presidenten på Kanariøyene, Ángel Víctor Torres fortalte på en pressekonferanse denne uka at det snart vil bli erklært en nødsituasjon på øyene på grunn av tørke. Flere av vann-reservoarene på øyene er snart tomme, og dette vil i første omgang gjøre det vanskelig for bøndene å få årets avlinger i hus. Ved å erklære krise utløser dette økonomisk hjelp fra blant andre regjeringen i Madrid. Presidenten presiserer at det ennå ikke er fare for det lokale drikkevannet til innbyggerne, da mye av drikkevannet produseres ved hjelp av avsalting.

Sykehus på Gran Canaria utfører nå hjertetransplantasjoner, mens sykehuset på Lanzarote behandler hjerteinfarkt
Hospital Doctor Negrin i Las Palmas. Foto: Gobierno de Canarias

Siden 5.desember 2019 har ett av de større sykehusene på Gran Canaria, Hospital Doctor Negrin i Las Palmas utført to hjertetransplantasjoner. Tidligere ble 12-15 pasienter årlig fløyet til fastlandet for å få et nytt hjerte, men nå kan pasienter på Kanariøyene vente hjemme før en donor er tilgjengelig. Den første pasienten var en 63 år gammel mann som ble operert i desember. Han er nå utskrevet fra sykehuset, og lever i dag i beste velgående. Den andre pasienten fikk et nytt hjerte 17.januar i år etter at donoren døde i en bilulykke på Tenerife.
Det offentlige sykehuset på Lanzarote, Hospital Dr José Molina Orosa i Arrecife har nå fått en såkalt hemodynamisk enhet som gjør at pasienter med blant annet hjerteinfarkt kan behandles der. Tidligere ble alle infarkt-pasienter sendt til Gran Canaria. Senere i år skal en «bunker» med utstyr for radioterapi (stråling) av kreftpasienter bygges ved sykehuset på Lanzarote.

Turistskatt på Kanariøyene skal avgjøres til høsten
Foto: Pixabay

Den regionale regjeringen på Kanariøyene utarbeider nå retningslinjer for en såkalt «grønn skatt» som vil få betydning for turistene på øyene. Det ferdige forslaget skal behandles i det kanariske parlamentet i oktober. Turistskatten skal blant annet brukes til å få flere elbiler ut på veiene, bedre avfallshåndtering, og få et bedre tilbud på ferskvann. En ny lov om endringer av klimaet utarbeides også, og skatten skal også brukes til å belønne firmaer og enkeltpersoner som forbedrer miljøet og effektiviserer energibruken. Flere turistområder i Spania og i Europa har allerede innført en turistskatt. Hvordan skatten skal innkreves på Kanariøyene er ennå ikke bestemt.
Det var Canariajournalen som først skrev om dette.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast