FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 6.desember 2019

Hola!

Jeg vet at noen av leserne til Lanzaroteposten hadde problemer med å komme seg inn på nettsiden etter at Lanzarotepostens «vert», («host» kalles det på fagspråket) skiftet en noe ustabil server. Lanzarotepostens server står i landsbyen Teguise, og er et eksternt instrument alle med nettside må bruke.

Vi er inne…der er Lanzaroteposten! Foto: Pixabay

Etter hvert har det vel gått seg til, men igjen beklager jeg at noen av dere kanskje fikk traumatiske dager siste helg og uke. Noen av leserne var heller ikke så veldig hyggelige da det stod på som verst med feilmeldinger, kan ikke vises- og «bad gateway»-beskjeder.
Folkens, jeg vet mye om hva som skjer mellom tastaturet og tekst og bilder, men når det gjelder å få nettsiden til å vises ute til leserne er det andre som er ansvarlig. Der KAN ikke jeg gjøre så mye. Alle jobber vi for å få Lanzaroteposten ut til dere, men noen ganger er det tekniske problemer ett eller annet sted på veien som vi ikke rår med.
Jeg håper dere forstår det når noe galt skjer, for det vil det helt sikkert også gjøre i fremtiden.

I dag fredag 6.desember markeres den spanske grunnlovsdagen i Spania, Día de Constitución:

Les historien bak denne spesielle dagen HER.

Jule-og nyttårsprogrammet for Puerto del Carmen og Tias finner du HER (på engelsk). Programmet for Yaiza og Playa Blanca finner du HER , også på engelsk.

Tidligere denne uka kom det beskjed fra Tias kommune at det IKKE blir et kommunalt fyrverkeri fra Playa Grande denne nyttårsaften! Til lokalavisa sier ordføreren José Juan Cruz Saavedra at det kommunale budsjettet ikke gir oss rom for å bruke penger på fyrverkeri. Derimot flyttes feiringen til havna i Gamlebyen med dans til tonene fra bandet Los Conejeros og Dj Ángel Pérez.
Da ble det bråk!

I går torsdag ble det så holdt et møte i rådhuset med ordføreren, turistmyndighetene og representanter fra det lokale næringslivet i Puerto del Carmen. Der ble det bestemt at næringslivet i byen og næringsforeningen på Lanzarote (Lanzarote Business and Residents Association) sammen skal dekke utgiftene for fyrverkeriet.
Dermed blir det fyrverkeri fra området ved Playa Grande i Puerto del Carmen som vanlig kl.01.00 nyttårsaften! (jo da, det er kl.01.00, en tradisjon de har har hatt i mange år slik at de som jobbet på restaurantene skulle få komme seg hjem til sine familier etter stengetid…det fungerte sikkert den gangen…).

Det blir fyrverkeri i Puerto del Carmen nyttårsaften! Foto: FB

Derimot er det ikke noe nytt om den avlyste julenisseparaden i år (den stod i det offisielle engelske programmet, men er altså feil). Paraden med De hellige tre konger er også kansellert.

Og mens Tias kommune sparer noen tusen euro på diverse avlysninger slår hovedstaden Arrecife på stortromma: Der skal det settes ut 12 000 julestjerner i byens parker, rundkjøringer og der folk ferdes mest:

Parksjefen i Arrecife med sine julestjerner. Foto: BuzzFm.es

I går torsdag startet det tradisjonelle julemarkedet på Nasjonenes plass i Matagorda i Puerto del Carmen:

Markedet er åpent hver dag fra kl.17-22 til og med søndag.

Og det er stor konkurranse mellom julemarkedene på øya! I morgen lørdag 7.desember arrangeres et marked som kalles «Christmas for all», Jul for alle på Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen. «Christmas for all» er en veldedighetsorganisasjon som skaper en god jul for de som trenger det mest. Fra kl.10 fram til kl.18.30 er det kor, dans, mini-disco, ansiktsmaling, tombola og auksjoner. Her ser du programmet:

Den tradisjonelle innsamlingen av mat og leker til de som trenger det mest på Lanzarote starter opp igjen i desember. Mottaker er den lokale varmestua Calor y Café i hovedstaden Arrecife.

 

Folk kan levere matvarer (ikke ferskvarer) og leker på parkeringsplassen til dyrehagen Rancho Texas i Puerto del Carmen 7., 8., 14. og 15.desember i parkens åpningstider 9.30-17.30. Gir man åtte kilo mat og/eller leker får giveren en gratis billett til Rancho Texas.

Ukebladet «Hjemmet» har i november en flott reportasje fra Lanzarote. Det er blad nr.47/2019:

Det er dessverre vanskelig å lese på nettet; man kan forstørre siden, men det beste er vel å kjøpe bladet. Man finner også flere bilder på Hjemmets Facebookside i et innlegg fra 16.november.
Takk til Torgunn Jansen for bildet!

Denne uka har det norske nettstedet forskning.no publisert en artikkel om urbefolkningen på Kanariøyene, guanchene. I løpet av de siste årene har det kommet flere rapporter om hvor de kom fra, hva skjedde med de da europeerne kom på 1400-tallet, og finnes det folk på øyene i dag som er etterkommere? Les artikkelen og bli kanskje litt klokere? Artikkelen finner du ved å klikke HER.

Snart kommer flere «trekkfugler» ned til Lanzarote, dere som velger sol og varme istedet for vinter og kulde. Kanskje noen trenger et par hjelpende hender under oppholdet?
En gammel kollega av undertegnede, Janet Margret Allman kan være din hjemmehjelp, og kan for eksempel handle for deg eller sammen med deg, gjøre rent i huset, gå turer sammen med deg, alt med personlig omsorg i sentrum!
Janet er engelsk, snakker spansk flytende, og har bodd på Lanzarote i mange år. Hun har også besøkt Norge flere ganger. Hun bor i Tias, men er selvfølgelig mobil og kommer hjem til deg, alt til en veldig rimelig pris.
Ring henne for en prat på (0034) 690 97 16 46, også på whatsapp, eller kontakt henne via hennes Facebook/Messenger-side.

Janet Margret Allman

Nordisk Forening fortsetter med sine aktiviteter på Lanzarote. Mandag var det hesteskokasting, og igjen var det Asbjørn Fotland som traff pinnen flest ganger. Det er en ny runde med kasting på Playa Grande i Puerto del Carmen mandag kl.12.
Tirsdag var det ny quiz-kveld. Vinnerlaget heter «Octavia»,  de visste mest blant de 38 deltakerne. Nå tar quiz-kvelden juleferie, og dukker opp igjen på nyåret.

Sjømannskirken på Lanzarote inviterer til mange aktiviteter i dagene som kommer:

Sjømannskirken på Lanzarote. Foto: Liv A Nielsen

Fredag 6. desember kl 1100 er det rusletur i kirkens nabolag.
Lørdag er det som vanlig lørdagsgrøt og åresalg kl 1300. Det er gudstjeneste i Sjømannskirken søndag 8. desember kl 1800 med etterfølgende kirkekaffe. Koret «Alegria» øver i kirken fra kl.19 mandag.
Tirsdag 10. desember er det trim kl 1200, og kl 1300 er det varm lunsj.  Sjømannskirken vil  gjerne vise sin takknemlighet for alt det gode frivillige arbeidet som blir gjort, og inviterer de frivillige spesielt til denne lunsjen. Det blir servert gryterett og is med jordbærsaus. Alle velkommen!
Onsdag møtes aktivitetsgruppen kl 1030, og kl 1730 er det gudstjeneste på Casas Heddy. Torsdag 12. desember kl 1800 er det temakveld der vinterassistentene Ellen og Reidar Kavlie-Borge forteller om sin pilegrimsreise.

Velkommen til Sjømannskirken på Lanzarote!

Det var 25 gjester på siste ukes fredagspils på Las Vistas i Puerto del Carmen. Vi er i gang igjen fra kl.19 i kveld, og du er hjertelig velkommen hvis du er på øya!

Rolf B på La Palma fyller år onsdag. Ingeborg M i Oslo har fødselsdag samme dag. Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast