Fredag 6.desember er Konstitusjonens dag i Spania

Spania er et ungt demokrati.

Diktatoren Francisco Franco tok makten i Spania i 1939 etter en tre år lang og blodig borgerkrig. Franco styrte Spania med jernhånd, men alderen begynte etterhvert å kreve sitt.

I juni 1973 utnevnte Franco en ny sjef for regjeringen, etter at han selv hadde vært Presidente del Gobierno, regjeringssjef siden han tok makten i 1939. Admiral Luis Carrero Balnco, som i mer enn 20 år hadde vært medlem av regjeringen ble nå utnevnt til sjef. Han ble imidlertid drept av den baskiske separatistorganisasjonen ETA ved et attentat i desember samme år.

Ved Francos død 20.november 1975 ble Juan Carlos utnevnt til konge. Den nye kongen, liberalt innstilte politikere og ulike opposisjonsgrupper fikk gradvis gjennomført en rekke reformer i demokratisk retning.

Ved en folkeavstemning 15.juni 1977 ble et demokratisk parlament valgt. Parlamentet begynte så arbeidet med å lage en ny styreform. En ny grunnlov ble godkjent ved en folkeavstemning 6.desember 1978. Den dagen sa 88 prosent av befolkningen ja til at Spania skulle bli et demokratisk monarki.

Derfor blir 6.desember markert som Día de la Constitución, Konstitusjonens dag eller Grunnlovsdag.

I dagene før 6.desember er det vanlig at skoleelever får en ekstra innføring i Spanias historie, politikk og styreform. Hvert år blir også flere skoleelever fra forskjellige deler av landet, også fra Kanarøyene invitert til det spanske parlamentet i Madrid for å lese høyt fra den spanske grunnloven. Dette overføres på spansk tv.

Dagen markeres ikke særlig blant befolkningen, men offentlige kontorer, banker og skoler er stengt.

Derfor er denne uka også ei uke hvor mange spanjoler tar fri, med flere helligdager i samme uke. Mange fra fastlandet vil derfor besøke Lanzarote denne uka.
Søndag 8.desember er nemlig en katolsk høytidsdag, den hellige unnfangelsen, Día de la Inmaculada Concepción. Mange tror at dette er Jomfru Marias unnfangelse som markeres. Det er imidlertid Jesus sin bestemor, den hellige Anna, mor til Maria som minnes. Når denne dagen faller på en søndag vil mange ta sin «fridag» mandag.