Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! Uke 45, 2019

Lanzarote reduserer drivstoffavgifter fra 1.januar 2020

Som Lanzaroteposten skrev om tidligere krevde den nye regjeringen på Lanzarote at avgiftene på bensin og diesel måtte reduseres. Lanzarote har nemlig dyrere bensin og diesel enn for eksempel Tenerife og Gran Canaria.  Siste uke bestemte derfor regjeringen at avgiftene skal gå ned fra 1.januar 2020. I gjennomsnitt vil avgiftene bli redusert med ca 0,15 centimos (kr.1,50) per liter.

Politiet og Sivilforsvaret passer på årets avlinger i Teguise

Også i år vil lokalpolitiet og Sivilforsvaret øke innsatsen for å passe på årets avlinger i Teguise kommune. Når det nærmer seg tida hvor bøndene skal høste poteter og andre vekster ute på jordene, dukker det også opp tyver som stjeler grønnsaker og frukt direkte fra jordene. Også bøndene mobiliserer ekstra folk som skal gå nattevakt på jordene.

Lidl åpner nyoppusset butikk i Arrecife
Foto: lidl.es

Torsdag 7.november gjenåpner Lidl butikken sin i Arrecife, vegg i vegg med IKEA. Butikken har vært stengt for oppussing, men vil fra torsdag ha åpent hver dag fra 08.30 til 22.oo. Nytt av året er at det nå er muligheter til å lade opp elbiler på parkeringsplassen utenfor butikken.

IAG kjøper opp Air Europa
Foto: Air Europa

IAG, Internasjonal Airlines Group er et investeringsselskap som allerede eier flyselskapene British Airways, Iberia, Air Lingus og Vueling. De har et par år også luktet på flyselskapet Norwegian, men har i stedet nå bladd opp en milliard euro for å kjøpe det spanske selskapet Air Europa. Hvordan dette slår ut for flytrafikken til og fra Lanzarote gjenstår å se. Oppkjøpet må imidlertid først godkjennes av det spanske konkurransetilsynet.
Du kan lese mer om dette oppkjøpet HER .

Ferja fra Fred. Olsen mellom Lanzarote og Fuerteventura skal på verksted fra 9.-14.november
Ferja skal på verksted

Ferja «Bocayna Express» som trafikkerer strekningen Playa Blanca-Corralejo skal på sin årlige inspeksjon fra 9.-14.november. Ferjeselskapet Armas vil trafikkere strekningen som vanlig.

Prestestillingen ved Sjømannskirken på Lanzarote lyses ut for andre gang
Foto: Sjømannskirken

Det ser ut til at det er vanskelig å finne kvalifiserte søkere til stillingen som sjømannsprest på Lanzarote. Nå lyses stillingen ut på nytt med søknadsfrist 20.november. Du finner stillingsannonsen HER.

Har du residensia og egen bil på Lanzarote MÅ du skaffe deg SPANSK kjørekort

I de siste ukene har kontrollen av kjørekort blitt intensivert på Lanzarote. Dette kommer ganske sikkert av at britiske borgere som mest sannsynlig kommer til å være utenfor EU i løpet av 2020 vil ha problemer med å skaffe seg spansk sertifikat ETTER at brexit gjennomføres.
Dermed har også skandinaviske borgere som har residensia (det betyr at man har registrert seg hos nasjonalpolitiet) og har egen spansk bil blitt pålagt å skifte til spansk sertifikat. Dette har INGEN TING å gjøre med om du har eller ikke har meldt flytting til Spania. Det er en helt annen sak.
Undertegnede har nå blitt stoppet to ganger i politikontroll. Begge gangene ble jeg fortalt at de nye reglene sier at er man på Lanzarote lenger enn tre måneder av gangen, har residensia og kjører egen bil (altså ikke leiebil) SKAL man skifte til spansk sertifikat. Dette skal skje senest to år ETTER at man har fått residensia og egen bil. Dette er regler som ble introdusert allerede i 2015.
En britisk nettside forteller deg mer om hvorfor EU/EØS-borgere må skifte til spansk sertifikat etter to års residensia, HER.

Under begge kontrollene ble jeg fortalt at NESTE GANG jeg ble stoppet ble det bot på 200 euro for ikke å ha spansk sertifikat. Den britiske nettavisen Lanzarote Information har flere ganger i det siste bedt sine britiske og irske lesere som bor på Lanzarote skifte sertifikat, da flere allerede nå har fått bøter fra politiet.

Som norsk borger har jeg blitt fortalt at man kan kjøre i Norge med spansk sertifikat, men altså ikke kjøre i Spania med et norsk sertifikat. Hvorfor det er slik vet jeg ikke.
Jeg har nå gjennomført prosessen med å skifte til spansk sertifikat på trafikkstasjonen Trafico i Arrecife, med utfylling av riktige papirer, avlevert bilde, gjennomført en medisinsk test med «lekekjøring» via datamaskin og syns-og hørseltester. Jeg har nå innlevert mitt norske sertifikat, og kjører nå med et «midlertidig sertifikat», et A4-ark som varer til ut januar 2020. Jeg får bare håpe at mitt spanske sertifikat (som skal komme i posten) er klart innen den tid!

Midlertidig kjøretillatelse

Skal du skifte til spansk sertifikat gjøres det på Trafico i Arrecife, samme gata som IKEA ligger i, men helt i andre enden, i sentrum. Du kan søke om avtaletime (cita) HER. Behersker du ikke spansk bør du ta med deg tolk.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast