Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote, uke 38, 2019

Gateselgere og massasje forbys i Playa Blanca
Få det bort! Foto: Unsplash

Politikerne i Yaiza kommune der turistmagneten Playa Blanca er vil nå forby alt gatesalg i gatene, på restaurantene og på strendene i byen. Etter flere klager fra både innbyggerne, forretninger og turister i området vil kommunestyret nå ha en slutt på denne ulovlige praksisen.
I samme slengen vil myndighetene ikke tillate at det tilbys «massasje» til turistene på strendene. Politikerne sier at denne virksomheten er helt uten kontroll, og er svært helsefarlig fordi kravet om renslighet ikke er tilstede.
Hverken gatesalg eller massasje er lovlige aktiviteter. Ingen av utøverne er registrert som arbeidstaker, og ingen betaler derfor skatt til kommunen og bidrar til fellesskapet. Nå vil Yaiza kommune ha en slutt på disse virksomhetene, og håper å få med seg resten av kommunene på øya i et felles forbud.

Den nye regjeringen krever billigere bensin på noen av Kanariøyene
Blir det billigere ved pumpene på Lanzarote? Foto: unsplash

Den nyvalgte regjeringen på Kanariøyene har sett på mulighetene for å senke drivstoffprisene på enkelte av Kanariøyene, deriblant Lanzarote. Det viser seg at de to «hovedøyene» Gran Canaria og Tenerife har lavere priser på drivstoff enn de andre øyene. Data fra regjeringen på Kanariøyene antyder at diesel på Gran Canaria og Tenerife er 0,16 euro billigere per liter, mens bensin er 0,14 euro billigere per liter enn på for eksempel Lanzarote. På den lille øya La Gomera er forskjellene større, opp til 34 prosent dyrere drivstoff.
Nå foreslår regjeringen at skatten på drivstoff skal økes med inntil fire centimos  (40 øre) per liter på de to største øyene for å kompensere at bilistene på de andre øyene, inkludert Lanzarote kan få billigere drivstoff.

Det offentlige sykehuset på Lanzarote får skryt av brukerne
Sykehuset får skryt. Foto: Gobierno de Canarias

Det offentlige sykehuset i Arrecife, Hospital Doctor José Molina Orosa på Lanzarote får mye skryt av brukerne for året 2018. I undersøkelsen ble de spurt om hvordan de opplevde mottakelsen, overnattingen, rengjøring, støy og mat, selve behandlingen, informasjon og kvalitet generelt.
Bortimot 100 prosent av brukerne var godt fornøyd med den medisinske behandlingen de mottok under innleggelsen, også med hjelpen fra sykepleierne, med det administrative personalet og med rengjøringspersonalet. I tillegg sa 78 prosent av brukerne at de visste navnet på legen sin på sykehuset, 94,7 prosent sa at pleierne henvendte seg til dem ved navn, og brukerne syntes at deres personvern ble respektert.

Ingen mat og drikke under Ryanair-streiken
Sultne og tørste passasjerer hos Ryanair. Foto: Unsplash

Det ser ut til at de varslede streikene blant Ryanair-ansatte så langt ikke gjorde store utslag på Kanariøyene. Dette kommer av at det i følge spansk lov skal viktige tjenester opprettholdes selv om det er streik. I stedet for å kansellere flyvninger nektet mannskapet ombord å tilby mat og drikke på 91 prosent av flyene mens streiken varte.

Stadig flere turister til Lanzarote

I de første åtte månedene i år reiste 4,9 millioner passasjerer til og fra flyplassen på Lanzarote. Det er 1,1 prosent flere passasjerer enn i samme tidsperiode i fjor. I august fløy nesten 690 000 personer ut av og inn til flyplassen, 0,2 prosent flere enn august året før. Vår naboøy Fuerteventura opplevde enda en gang en nedgang i tallet på passasjerer på nesten åtte prosent så langt i år.

Det nye sportssenteret i Playa Blanca er fullfinansiert, og byggingen kan starte

Det planlagte sportssenteret i Playa Blanca vil koste 5,2 millioner euro, og pengene er nå bevilget slik at byggingen kan begynne i oktober. Senteret vil inneholde flere svømmebassenger, basketballbaner, fotballbaner og en paviljong med kafeteria. Senteret er beregnet ferdig om et år.

Hva skjer med det nye Hotel Fariones?
Sånn vil det nye Hotel Fariones se ut. Ill:Farionesgruppen

Siste nytt om Hotel Fariones i Puerto del Carmen er at hotellet skal åpnes etter ombyggingen i februar 2020. Hotellet oppjusteres nå til et femstjerners hotell, og tallet på hotellrom er derfor redusert fra 242 til 215 rom.
Det siste som har skjedd er at det kanariske kystdepartementet har signert en avtale med hotellet om at gjestene fremdeles kan bruke stranda rett foran hotellet. Den opprinnelige avtalen var signert allerede i 1968, to år etter at hotellet ble bygget som det første på Lanzarote, og garanterte en 50 år lang bruk av stranda. Denne avtalen gikk dermed ut i 2018. Den nye avtalen varer i 10 år, med opsjon på 20 nye år. Hotellet må betale 33 405 euro hvert år for avtalen.
Ombyggingen av Hotel Fariones har vært preget av problemer.
Eieren, forretningsmannen Juan Francisco Rosa ble i fjor dømt til å betale Tias kommune en bot på 182 000 euro fordi det nye hotellet ble delvis bygget på kommunal grunn. 1157 m2 ble bygget på uten tillatelse.
Tias kommune har også gått til retten fordi verneverdige deler av det gamle hotellet er blitt revet.
Senere i høst må Juan Francisco Rosa møte i retten tiltalt for korrupsjon i forbindelse med et annet ulovlig byggeprosjekt, vinbodegaen Stratvs. Dommeren har i denne saken innstilt Rosa på en fengselsstraff på 18 år. Da spørs det om eieren Juan Francisco får anledning til å være med på åpningsfesten for nye Hotel Fariones…

Kommentarfeltet er stengt

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast