FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 30.august 2019

Hola!

Det er varme dager og netter på solskinnsøya Lanzarote! Mønsteret er at det er overskyet på formiddagen, men så kommer sola som regel frem på ettermiddagen. God vind gjør det levelig, og kveldene er fløyelsmyke!

Husker noen av dere denne karen?

Pianisten Knut Erik Jensen. Foto:KEJ-The Musician

Knut Erik Jensen fra Selbu er snart på vei til Lanzarote igjen for å spille for oss!

Noen kjenner ham også som Atmasukha Ananda, som ble hans lovlige navn allerede i 2013 etter et flere måneders opphold i India i 2011. Men som han selv skriver på Facebook bruker han Knut Erik Jensen av praktiske grunner når han opptrer i utlandet. Men folk kan kalle ham hva de vil; Knut, Erik, Knutis, Knut Erik, Sukha, Atmasukha…jeg er den jeg er, sier han!

Det er 10 år siden sist han var på øya som spillemann, og da syntes Nordisk Forening på Lanzarote at det var på tide med et gjenhør og gjensyn i forbindelse med Nordisk Forenings 30-årsjubileum i november.

Det blir konsert med Knut Erik i Tias onsdag 13.november. Dette blir en ønskekonsert, hvor DERE kan komme med ønsker på norske, nordiske og andre pianostykker som dere vil at Knut Erik skal framføre. Skriv gjerne ønskene dine, helst med en begrunnelse, og send det på epost til  konsert@nordiskforeninglanzarote.com .

Både Nordisk Forening og Lanzaroteposten vil komme tilbake med flere opplysninger om jubileumsuka, billettsalg og så videre, så i mellomtiden kan du nyte Knut Erik som spiller Edvard Griegs «Bryllupsdag på Troldhaugen» i et opptak fra en av hans mange turneer i USA, fra Port Angeles i staten Washington:

 

Lanzaroteposten skrev tidligere i år om et verneverdig hus i Famara på vestkysten av Lanzarote som nå skulle pusses opp og settes i stand til å bli et kulturelt senter.

Slik har det ikke gått. Huset, som ble bygget og eid av filantropen Luis Ramírez var et modernistisk hus på Lanzarote på 1930-tallet, og Luis donerte huset til den katolske kirken på Kanariøyene. Siden har huset forfalt.

I fjor fortalte øy-regjeringen Cabildo at den hadde i forståelse med kirken satt i gang med oppussingen av huset. Så stoppet det opp igjen i sommer. Nå var det foreningen Patrimonio Histórico ( tilsvarer byantikvaren) som hadde innvendinger mot planlagte forandringer inne i selve huset. Og der er vi i dag.

Store protester i Famara. Foto: Diario de Lanzarote

Innbyggerne i landsbyen Caleta de Famara tok siste helg affære, og samlet seg i protest foran huset i håp at det ble ble fortgang i oppussingen. Innbyggerne hevder at i dag er det farlig å gå nære bygningen på grunn av fare for at vegger kan rase sammen, og at det er et stort tap dersom bygningen forfaller helt. Blant demonstrantene var flere av kommunestyremedlemmene i Teguise kommune.

Det protesteres mot for dårlig henting av søppel i Puerto del Carmen. Nederst i den såkalte Hjertebakken (Calle Guanapay) står det flere søppelkasser, og siden dette er de nærmeste kassene for flere restauranter flyter det til tider over av papir, matrester, flasker og annet avfall:

Dette ser ikke bra ut!

Og da kommer også kakerlakkene, rottene og ikke minst lukten! Dette har hotellene i samme gata klaget til kommunen om, hotellene Kontiki og Moraña. Så får vi se hvor lenge det går før kommunen reagerer …

En gladmelding fra landsbyen Teguise på Lanzarote i dag: En heldig vinner som hadde kjøpt en kupong i lottospillet Euromilliones i Teguise vant en-1-million euro siste fredag! Det blir omtrent 10 millioner kroner…vi gratulerer!

Visste du at du kan fly til 65 forskjellige steder i Europa fra Lanzarote? Det har nettsiden flightsfrom.com funnet ut! (klikk på navnet, så finner du oversikten).

Denne helga er det landsbyen Yaiza som står i sentrum; i dag fredag starter Fiestas de Los Remedios en Yaiza, landsbyfesten hvor skytshelgenen feires i 10 dager til ende!

Det danses i gatene i Yaiza! Foto: yaiza.es

Programmet er omfattende med religiøse tradisjoner, folklore, konserter, sport, kunst, skumbad og andre aktiviteter for små og store. Den store prosesjonsdagen er søndag 8.september.
Programmet finner du ved å klikke HER (på spansk).

I september flytter Lanzarote til Trondheim…det vil si at Trøndelag Teater setter opp et stykke som heter «Lanzarote«:

I pressemeldingen står det om teaterstykket:

-Syden, synden og sekten

Vi befinner oss på Lanzarote rundt årsskiftet 2000, og det som skulle ha vært ren avslapning et sted i Sydens sol, blir i stedet til et skjellsettende møte mellom en deprimert belgisk politimann, to tyske lesbiske, en kjederøykende og søkende mann – samt en mystisk sekt. Hverken mer eller mindre! Premieren er 7.september.

Stykket er skrevet av den franske forfatteren Michel Houellebecq. Les mer om teaterstykket HER.

Det er også teater på Lanzarote:

Foto: Tias kommune

Tias kommune (Puerto del Carmen) inviterer nå til teaterskole for skoleelever fra fire år og oppover. Kurset er gratis, og varer fra oktober til mai. Skolen jobber etter mottoet «Utøvende kunst er som et element i sosial, kulturell og pedagogisk integrering i Tías kommune», sier Cávea Cómica Teatro, som arrangerer denne skolen sammen med byrådet i Tías.

Interesserte kan ta kontakt i løpet av september med departementet for kultur i rådhuset, på
telefon 699 99 55 62 eller via e-posten caveacomicateatro@gmail.com.

Vil du heller gå på utekino på toppen av Biosfera shoppingsenter i Puerto del Carmen, og kanskje se » A Star is Born», «Grease», «La La Land» eller «Bohemian Rhapsody» mens du sitter i en behagelig lenestol med favorittdrinken din på et bord ved siden av? Det lønner seg å bestille billett på forhånd. Her er filmprogrammet for september:

Vi var fire gjester på fredagspilsen siste uke, og vi hadde det svært så hyggelig i solsteken! Vi møtes igjen i kveld fra kl.19, og igjen er stedet baren Enjoyce bak Burger King ved Hotel Fariones i Puerto del Carmen. Neste fredag 6.september er vi tilbake på vårt gamle sted, Las Vistas, for da er Las Vistas-sjefen Dani tilbake fra ferie.

I dag fredag fyller Leif J B i Bergen år. Og i dag fredag er det også på dagen 50 år siden Jorunn og Asgeir J i Breim giftet seg; gullbryllup med andre ord! Søndag 1.september er det på dagen 19 år siden undertegnede satte sine ben på Lanzarote for første gang. Tida går! Ola F i Beitstad i Trøndelag har fødselsdag tirsdag. Grete Aa i Trondheim fyller år onsdag. Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes dere fra Ola i sola!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast