FredagspilsNyheter:

Fredagspils fra Lanzarote! 23.november 2018

Hola!

Etter noen dager i det kjølige nord er man tilbake på solskinnsøya Lanzarote, med en temperaturforskjell på opp mot 25 grader! Det merkes. Overgangen ble likevel ikke så stor, da det også har vært litt regn og vind på Lanzarote de siste dagene.

Siden onsdag har verdens største private «yacht» ligget til kai i Arrecife på Lanzarote: «The World» kom til øya onsdag, og drar i dag fredag til Fuerteventura.

«The World» til kai i Arrecife. Foto: El Chaplon

Ombord i «The World» er det 165 leiligheter, og leilighetene er eid av millionærer som ofte bor der flere måneder i året. Skipet ble bygget i 2002 ved Fosen Mekaniske Verksteder på Fosen i Trøndelag. Første eier var Kloster Rederi. Senere ble båten solgt til selskapet ResidenSea på Bahamas.

En person på Lanzarote er nok ekstra lykkelig i dag! Han eller hun kjøpte en lottokupong i tippebutikken på shoppingsenteret Deiland, i Playa Honda. Fredag kunne vedkommende innkassere nesten 224 000 euro ved å ha riktig rekke, nesten 2,2 millioner kroner!

Ikke fullt så heldig var noen av butikkeierne i Playa Blanca sør på Lanzarote denne uka:

Fra politiets aksjon mot falske varer i Playa Blanca. Foto: Diario de Lanzarote

Lokalpolitiet «raidet» flere såkalte merkevarebutikker langs strandpromenaden og i gågata, og konfiskerte 600 falske varer. Sammen med politiet var en ekspert i merkevareforfalskning. Butikkeierne ble anmeldt, og nå venter store bøter og kanskje fengselsstraffer.

Den amerikanske TV-kanalen CNN har vært på Lanzarote og laget en historie om «Mannen som reddet Lanzarote fra for mye turisme»; nemlig Cesar Manrique. CNN har egne reiselivsprogram, men Lanzaroteposten vet ikke når bildene fra Lanzarote ble vist. På CNNs nettsider finner vi også en artikkel ledsaget av flotte bilder fra øya; for en reklame dette er! Les den HER.

Fra 1.desember kan alle voksne innbyggere og residente kjøre ubegrenset med den offentlige bussen på Lanzarote for 20 euro måneden. Tilbudet gjelder alle offentlige bussruter på øya, hele døgnet.

Den offentlige Intercity-bussen på Lanzarote

Månedsbilletten kalles Bono Residente Canario, og kan kjøpes på hovedbusstasjonen i hovedstaden Arrecife og på nettet. Det som kreves er bevis på DNI/residensia, og et passfoto.

Denne uka har astronauter fra den europeiske romfartsorganisasjonen ESA og forskere fra flere universitet i Europa vært på Lanzarote for å evaluere teknologien som skal brukes når ferden går til planeten Mars en gang i fremtiden:

Astronauter på Lanzarote. Foto: El Chaplon

Lanzarote har enda en gang blitt et naturlig laboratorium for den europeiske romfartsindustrien, og det er spesielt et område i Tinajo kommune som er et interessant øvingsområde.

Lørdag 24. og søndag 25.november er det tid for den årlige gastronomifestivalen på Lanzarote! Dette er den største mat-og vinfestivalen på Kanariøyene, og festivalen arrangeres for 8.gang i øyas gamle hovedstad, Teguise.

Tema på festivalen i år er Atlanterhavet, og det betyr mye god sjømat fra naboen som omkranser Lanzarote, Atlanterhavet! Festivalen er åpen lørdag fra kl.10.30 til 20, og fra kl.10.30 til 16 søndag.
I fjor var det gratis buss fra turiststedet Costa Teguise opp til Teguise lørdag, så mest sannsynlig skjer dette også i år. Søndag er det greit å bruke bussene som går opp til markedet i Teguise; som vanlig på søndager er det også marked i Teguise.
For å smake på maten og/eller vinen kjøper man billetter i festivalteltet som man bruker som penger. Mer enn 60 utstillere vil være på plass i teltene i Teguise. Dette er en fantastisk festival, så er du på øya bør du komme deg opp til Teguise!

Denne helga og et par dager i neste uke arrangeres Lanzarote International Running Challenge for 30.gang:

Her skal det løpes både i terrenget, på stranda og på asfalt, og det blir også nattløp og kostymeløp, både for barn, ungdom og voksne. Løpene foregår ved sportshotellet La Santa på Lanzarotes vestkyst, i Tinajo, og tirsdag er det strandløp i Puerto del Carmen. I programmet står det ikke hvilken strand det skal løpes på, men kan vi gå ut fra at det er Playa Grande? Det er deltakere fra mange land, også fra Norge og Danmark. Deltakerlista og program finner du HER.

For andre år på rad arrangeres også Swimrun på Lanzarote denne helga. Som man forstår er det løping og svømming på programmet, både for barn og voksne.

Fra fjorårets konkurranser. Foto: Swimrunlanzarote.com

Det er forskjellige distanser, med start fra festningen Castillo de Santa Bárbara i Teguise (40 km), start fra festningen San Gabriel i Arrecife (17 km), eller start fra Playa Honda (8 km). Mål for alle distanser er Avenidaen i Puerto del Carmen.
De aller yngste løper og svømmer i Puerto del Carmen fredag ettermiddag fra kl.16, mens de voksne konkurrerer lørdag. Les mer om arrangementet, løpsruter og tidspunkt HER.

Søndag 25.november kl.12.30 spilles igjen musikkspillet «ÁNGARO» i konsertsalen i Jameos del Agua nord på Lanzarote.

Musikkspillet viser de kanariske tradisjonene med musikk og dans. Sangene er på spansk, men behersker du ikke språket vil du likevel forstå det meste av hva som skjer på scenen.
Les mer om stykket og bestill billetter på nettet HER (på engelsk). Du kan også lese hva Lanzaroteposten skrev om stykket tidligere i høst, og om hvordan man kommer seg til Jameos del Agua hvis man ikke har bil.

Mandag er hesteskokastingsdag både i Puerto del Carmen og Playa Blanca. På Playa Grande i Puerto del Carmen var det Morten Dahlgren som vant siste mandag med 146 poeng.

Her kommer resultatene! Foto: Liv J.Gundersen

Det er nye runder med kasting av den magiske hesteskoen kl.12 i Puerto del Carmen, og kl.16 i Playa Blanca.

Tirsdag er quizdag på Lanzarote når Nordisk Forening arrangerer sin ukentlige hjernejogg på Las Vistas i Puerto del Carmen. Sist tirsdag møtte 34 gjester opp for å svare på mer eller mindre intrikate spørsmål, og for tredje gang på rad vant laget «Barranco Seco»! Det er nye muligheter tirsdag førstkommende kl.20; ta deg en tur da!

Annenhver torsdag i vinterhalvåret arrangerer Nordisk Forening fot-turer til forskjellige steder på Lanzarote. Torsdag 29.november går turen fra Ancones nord for Costa Teguise.
Turen er lett til middels krevende, med underlag av grus og stein. Dette er en tur/retur strekning, og turen er totalt ca åtte kilometer.
Kjør LZ-18 gjennom hele Costa Teguise frem til den siste store rundkjøringen, hvor LZ-18 slutter. Ta første avkjøring og kjør ca 100 meter, ta til venstre inn på grusvegen, kjør 1,3 km . Parkering på grusplass på venstre side.
Se kart HER. Her møtes vi og er klar til å gå kl.11.00. Vel møtt med gode sko , nistepakke , vann og godt humør! Turledere er Terje og Laila.

Kl.18 i kveld fredag er det medlemsmøte i Nordisk Forening på Lanzarote på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen.

Det blir orientering om tingenes tilstand, og planene for 30-årsjubileet i 2019. Det nordiske koret «Alegria» vil underholde med sin glade sang! Er du ikke medlem i Nordisk Forening, kan du ta deg en tur likevel…kanskje du vil melde deg inn etterpå?

Sjømannskirken på Lanzarote melder om dette programmet i dagene som kommer:
Åpningstid: tirsdag, onsdag, torsdag og fredag: 11-16. Lørdag kl. 12-15. Søndag til gudstjeneste som starter kl. 18.


Sjømannskirken på Lanzarote. Foto: Liv Nielsen

Mandag 26. november øver koret Alegria kl. 20. Kaffe fra kl. 19.30. Velkommen til nye og gamle medlemmer enten du bor på øya, overvintrer eller er på ferietur. Tirsdag 27. november blir det trim kl. 11 og lunsjservering kl. 13. Fiskegrateng serveres til sju euro. Onsdag 28. november  er aktivitetsgruppen i sving fra kl. 1030. Torsdag 29. november er det Fest på kjerka med servering av ribbe, dessert og kaffe til 15 euro. Alegria synger. Påmelding i luken på kirken eller på epost til rms@sjomannskirken.no . Fredag 30. november: Tur i nærområdet kl. 11 ved Kari Sæle. Lørdag  1. desember: Det blir grøtservering kl. 13. Grøt  og saft koster fem euro. Søndag 2. desember er det gudstjeneste kl. 18 med påfølgende kirkekaffe.

Fra tirsdag 27.november kl.12.30 til tirsdag 4.desember har Liv Jensine Gundersen salgsutstilling på sjømannskirken i kirkens åpningstider. Hun stiller ut bilder fra Lanzarote, samt tekstilbilder.
Vel møtt til sjømannskirken på Lanzarote!

Jeg gjentar meldingen som Lanzaroteposten offentliggjorde for ei uke siden:

Black Friday også på Lanzarote

Fredag 23.november arrangeres også Black Friday på Lanzarote, hvor det er salg i de fleste butikkene på øya. Noen av de større butikksentrene vil også ha salg lørdag 24. og søndag 25.november. Den spanske forbrukerorganisasjonen FACUA advarer imidlertid både butikker og forbrukere mot falske rabatter. Dette var et problem i fjor, da enkelte butikker reklamerte med at prisene var satt ned. Ved nærmere undersøkelser viste det seg at prisene IKKE var satt ned i det hele tatt.

Det var 33 gjester på siste ukes fredagspils. Vi er i gang igjen i kveld fra kl.19 på Las Vistas i Puerto del Carmen. Er du på øya, hvorfor ikke ta deg en tur, snakk med nye eller og gamle venner; alle er hjertelig velkommen!

I dag fredag har Inger D i Fredrikstad fødselsdag. Gratulerer med dagen!

Ei god helg og ei fin uke ønskes deg fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast