nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Onsdag 10.juli 2024

Gult varsel for kraftig vind i dag onsdag og torsdag
Foto: La Voz de Lanzarote

Spanias meteorologisk institutt AEMet har sendt ut et gult varsel for sterk vind på Lanzarote i dag.
Det meldes om vindkast opp mot 22 m/sek, som tilsvarer liten storm. Vinden blir sterkest fra kl.17 i ettermiddag, og vare hele torsdag fram mot midnatt. Mest vind blir det i områdene sørøst og nordvest på øya.

Varslet om sterk vind er også sendt ut til øyene Gran Canaria, La Gomera, El Hierro og La Palma. Det er også sendt ut varsel om høye bølger, spesielt for de sørligste delene av Gran Canaria og Tenerife.

Er Lanzarote en klimaversting?
Vindmøller på Lanzarote. Foto: Consorcio del Agua

I går hadde den norske avisen VG en større artikkel med overskriften «Nordmenns feriefavoritt stemples som klimaversting».
Artikkelen ble ledsaget av et bilde av el-verket på Lanzarote, som har et aggregat, og som drives av diesel. 

VG skriver videre at «det er spesielt bruken av oljekraftverk som gjør energien på ferieøyene så skitten. Olje var kilden til 77 prosent av energien på Gran Canaria i 2023, og 87 prosent av energien på Lanzarote og Fuerteventura«.

Lanzaroteposten vet at myndighetene på øyene er fullstendig klar over hvor stort karbonavtrykk dette gir. De har satt i gang en større utbygging av sol-energi og vindkraft, men det går sakte. Myndighetene gir blant annet store subsidier til privatpersoner som vil installere sol-celler.

Et annet problem er jo den enorme flytrafikken til og fra Kanariøyene. Dette blir jo problematisk for Kanariøyene, som lever av turistene, og som igjen gir inntekter til å skape nettopp fornybar energi.

Du kan lese hva avisen VG skrev i går ved å klikke HER.

Mange problemer for mindreårige flyktninger på Lanzarote

I de siste ukene har innkvarteringen av mindreårige flyktninger blitt kraftig kritisert av blant andre det lokale Røde Kors.
Fra januar til april kom det mer enn 1500 mindreårige flyktninger til Kanariøyene. 200 av disse kom alene til Lanzarote.

Et hus i hovedstaden Arrecife, som mange av disse sårbare flyktningene bodde i, ble karakterisert som et veldig dårlig bo-alternativ på grunn av dårlig vedlikehold og rengjøring, små rom og ingen fritidsaktiviteter.
Det ble ikke bedre at ungdomsherberget i landsbyen La Santa ble stengt i vår, etter store problemer med både stab og flyktninger.

Nå har myndighetene satt opp telt i havneområdet i hovedstaden Arrecife, for å huse de mindreårige flyktningene.

Også dette ble kontroversielt. De kanariske påtalemyndighetene advarte regjeringen på Lanzarote om ikke å tillate mindreårige flyktninger å bo i disse teltene over lang tid. «Redd Barna» i Spania har også reagert.

Den nye teltleiren i Arrecife. Foto: La Voz de Lanzarote

Nå har regjeringen på Lanzarote bedt den spanske regjeringen om hjelp. Målet er at flyktningene må flyttes til fastlandet, og deretter bli plassert i fosterfamilier. Dette har Spania gjort i flere år, med suksess, i følge myndighetene.

Nå er også EU involvert. Sosialministeren på Kanariøyene, Candelaria Delgado var nylig i Brussel, hvor hun presenterte 18 tiltak for å beskytte og ta vare på mindreårige og enslige flyktninger.
Ett av tiltakene er å opprette en europeisk bank av fosterfamilier, slik at barna kan flytte ut av institusjonene. Samtidig skal det satses på psykisk helsevern, tiltak mot rasisme og fremmedfrykt, og en mulig familiegjenforening innenfor EU.

Bor du på Lanzarote, Fuerteventura eller Gran Canaria? I høst kan du fornye passet ditt
Foto: FB

Fra Det norske konsulatet på Gran Canaria har vi fått denne meldingen:

PASS

Melding fra konsulatet om søknad/fornyelse av pass for norske borgere på Lanzarote, Fuerteventura og Gran Canaria.

ONSDAG 23. OG TORSDAG 24. OKTOBER 2024, MELLOM KL. 10.00 OG KL. 14.00 blir det anledning til å søke om/fornye pass på konsulatet i Las Palmas de Gran Canaria.

Norsk Konsulat

Calle Juan Rejón 67, 5 etasje.
35008 Las Palmas de G.C.
Tlf: +34 928 49 50 35

E-post: laspalmas@norskkonsulat.com
Vennligst send e-post for timebestilling.

Spania til finale i fotball-EM, tusenvis av tilskuere på bystranda i Arrecife!

I går kveld var tusenvis av publikummere samlet på bystranda i hovedstaden for å se Spania slå Frankrike på storskjerm. Spania vant, og søndag inviterer ordføreren Yonathan de Leon igjen folk til å se finalen på storskjerm!

God stemning på bystranda i Arrecife da Spania vant kampen mot Frankrike! Foto: Yonathan de Leon, ordfører i Arrecife
Pannekaker i dag fra kl.14

Som Lanzaroteposten skrev om tidligere, har Dani og Sandra på restauranten Las Vistas tatt sommerferie, og stengt restauranten.

Derfor vil det bli pannekaker å spise på restauranten Great Asia på Avenidaen i Puerto del Carmen, rett over gata for Burger King i dag fra kl.14.

Foto: Lanzaroteposten

Vi var to gjester som dro dit sist onsdag for å teste pannekake-tilbudet, og ble fornøyd med det de kunne tilby:

Hva med pannekaker med bananer, og vaniljeis ved siden av? Foto: Lanzaroteposten

Er ikke pannekaker din favoritt, er det mye annet godt på menyen! Og når det nærmer seg 30 grader ute, er det deilig og svalt inne i restauranten!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast