historie

Historietime II: Lanzarote bygde festninger for å forsvare seg mot piratangrep

Da er det på tide å fortsette vår historieundervisning!

Forrige lørdag fortalte vi om hva som skjedde da berberne kom og herjet, og drepte alle som de møtte på Lanzarote tidlig på 1600-tallet.
Lanzarote ble den gangen betraktet som et spiskammer for både sjørøvere, pirater og handelsmenn.
Sjøveien til Amerika hadde 100 år tidligere blitt gjenoppdaget, og da var Lanzarote et bra sted å stoppe for å bunkre før den lange reisen over havet. Etterspørselen av varer dro også mange europeiske handelsmenn til øya, og ikke minst sjørøvere!

Sjørøverne kom fra flere europeiske land som Italia, Spania, Storbritannia og Frankrike, og ofte gjemte de seg på og ved de små øyene som ligger nord for Lanzarote; Alegranza, La Graciosa, Montaña Clara og de to holmene Roque del Este og Roque del Oeste. Øygruppen kalles Chinijoøyene (Archipiélago Chinijo).

Ill: Wikipedia

Der lå sjørøverne og ventet på handelsskipene som kom sørover, ofte fullastet av matvarer, krutt og andre verdifulle handelsvarer.
Når en står på en av Lanzarotes høyeste klipper på vestkysten og ser ut over øyriket i nordvest, ser det ut som et bilde fra en av Jules Vernes romaner, eller kanskje aller helst et bokomslag av barneboka «Skatteøya» av Robert Louis Stevenson, som eksperter sier er basert på en hendelse som skjedde på La Graciosa i 1760-årene:

Chinijoøyene nord for Lanzarote. Øya La Graciosa er nærmest Lanzarote. Foto: Turismo Lanzarote

Chinijoøyene er i dag fredet, og det er ikke lov å gå i land på de aller minste av dem. Likevel arrangeres det båtturer rundt øyene, og da kan man oppleve de samme ankerplassene og klippene som både sjørøvere, oppdagere og handelsmenn så for 4-500 år siden.

Angrepene på folk og hus på Lanzarote økte i både antall og omfang på både 1700-og 1800-tallet, så etter hvert krevde de spanske myndighetene at det måtte bygges vakttårn og mindre festninger for å beskytte innbyggerne.

I første omgang var det viktig å beskytte den travleste havnen på Lanzarote, Arrecife, som senere ble hovedstaden på øya.
I 1771 ble festningen Castillo de San Gabriel bygget midt i sentrum av Arrecife. Festningen ble først bygget i tre, og inneholdt brakker for soldatene, våpenlager og et eget rom hvor krutt ble lagret.
Senere ble festningen revet, og bygget opp igjen i stein.
I 1972 ble festningen gjort om til Det historiske museet på Lanzarote.

Castillo de San Gabriel. Foto: commons.wikipedia.org

Mellom 1776 og 1779 ble festningen Castillo de San José i Arrecife bygget, på ordre fra den spanske kongen Carlos III. Festningen ligger i dag ved havna der cruiseskipene legger til, ved Muelle de los Mármoles.

Denne festningen ble bygget 40 år etter det største vulkanske utbruddet på Lanzarote. Lavaen dekket de beste landbruksområdene på øya, og hungersnøden var stor. Derfor ble denne festningen også kalt Sultens festning, Fortaleza del hambre.

Festningen Castillo de San José i Arrecife. Foto: Turismo Lanzarote

Kunstneren Cesar Manrique vokste opp i nabolaget til denne festningen i Arrecife. Tidlig på 1970-tallet bestemte han seg for å sette i stand festningen slik at den kunne huse Det internasjonale museet for samtidskunst. Museet ble åpnet i 1976, 200 år etter at festningen ble bygget.

I neste uke besøker vi den gamle hovedstaden Teguise, og da får vi historien om borgen Santa Bárbara som vokter over landsbyen:

Festningen Santa Bárbara i Teguise. Foto: Lanzaroteposten

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast