nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 7.mai 2024

Nå skal uønskete planter og dyr vekk fra nasjonalparken Timanfaya
Nasjonalparken Timanfaya. Foto: Lanzaroteposten

Nå skal man fjerne planter og dyr som ikke er en del av Lanzarotes naturlige økosystem i nasjonalparken Timanfaya.

I løpet av de siste årene har det dukket opp planter og dyr som ikke hører hjemme i nasjonalparken. Derfor har regjeringen på øya hyret et kommersielt selskap, Tragsa til å kontrollere faunaen og floraen i nasjonalparken i de neste tre årene.

Oppgavene er mange. Det er funnet ville tobakkplanter (Nicotiano glauca) fra Marokko, sorrel (Rumex lunaria), en plante som brukes i salater andre steder i Europa, hollyhok (stokkroser), og Rose Geranium.
Dessuten er bestanden av vill-katter og rotter i nasjonalparken økende, som vil bli tatt hånd om, skriver regjeringen i ei melding.

Arbeidet vil koste nesten to millioner euro, som dekkes av EUs Next Generation-fond.

Flere kommuner på Lanzarote har problemer med ferskvannet
Foto: Canal Gestión

Canal Gestión er ansvarlig for vannforsyningen på Lanzarote. I de siste ukene har det vært flere kutt i forsyningen av ferskvann, noe som skyldes brudd på vannledningene, spesielt i nord.
Siste uke var fem av øyas sju kommuner rammet. Flere landsbyer i Teguise kommune og landsbyer i Tias kommune var berørt.

Fra Yaiza kommune med Playa Blanca og hovedstaden Arrecife kom det meldinger om at de ikke hadde problemer med vannforsyningen.

Flere enn 600 000 turister besøkte naboøya La Graciosa i 2023
Øya La Graciosa fotografert fra nordenden av Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Tallet på turister som besøker den åttende Kanariøya La Graciosa har doblet seg de siste ti årene. Bare mellom januar og mars i år økte tallet på besøkende med ni prosent, fra 103 000 til 114 000 turister. Dette er tall som datasenteret på Lanzarote har regnet ut.

I 2023 passerte tallet på besøkende til La Gracioa for første gang 600 000, nærmere bestemt 601 232 personer.
Ti år tidligere, i 2013 besøkte 286 000 personer La Graciosa.

Økningen bekymrer regjeringen på Lanzarote, som er ansvarlig  for livet på La Graciosa. Så mange turister på ei lita øy gjør at vannforsyningen blir satt på prøve, det samme med energi-, avfalls -og kloakkhåndteringen.

«El Sol de La Graciosa Energy Community» er en del av det europeiske initiativet «Clean Energy for EU Islands», som nå arbeider sammen med regjeringen på Lanzarote for å finne gode løsninger for La Graciosa.

Plassen ved kirken i hovedstaden Arrecife skal pusses opp
Plaza de las Palmas i Arrecife. Foto: turismolanzarote.com

Utsmykningen av plassen foran kirken San Ginés i Arrecife var det første arbeidet som den lokale kunstneren Cesar Manrique utførte i hovedstaden.
Han utstyrte denne plassen med benker, blomsterbed og en hage med furutrær, palmer, indiske laurbær og en stor casuarina (et løvtre) som i dag gir folk viktig skygge. César Manrique plasserte også de store hvite «ballene» ut på torget, som var utformet av en god venn av Manrique, Luis Morales.

Regjeringen på Lanzarote har bevilget 700 000 euro til oppussingsarbeidet, som nå er ute på anbud. Plassen har forfalt de siste årene, spesielt på grunn av at tre-røtter har ødelagt overflaten.

Sjømannskirken informerer

Velkommen til ny uke!

Her kommer Sjømannskirkens program for uke 19:

Tirsdag 7. mai: åpent fra 11:00 – 14:00. Denne tirsdagen er det sjokoladekake som er ukas kake. Nam nam. Dere har etterlyst vårt hjemmebakte brød, så utover dagen, selges det også ferske brød.

Torsdag 9. mai: åpent fra 11:00 – 14:00.
Under åpningstiden er kirkerommet åpent for lystenning og/eller en stille stund, biblioteket er åpent og kafeen er åpen for salg av vafler, smørbrød og andre godsaker.

Søndag 12. mai: kl 18:00 vinterprest Ola Beisvåg deler sine søndagstanker med oss.

Sjømannskirken ligger rett over gata for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast