nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Mandag 22.april 2024

Nesten 10 000 demonstrerte i Arrecife lørdag

Video fra demonstrasjonstoget i Arrecife lørdag. Foto: La Voz de Lanzarote/YouTube

Nesten 10 000 personer deltok i demonstrasjonstoget i Arrecife lørdag.
Temaet var hvordan masse-turismen ødelegger det ekte livet på øyene, og at en grense er nådd. På plakatene stod det slagord som «Turisme ja, men ikke slik», «Kanariøyene forent, vi vil aldri bli beseiret», og «Oswaldo hør, vi kjemper videre» (Oswaldo er presidenten på Lanzarote).

Også navnet til den lokale kunstneren Cesar Manrique ble ropt; «Hva ville Manrique gjort?», og man siterte et utsagn Manrique hadde sagt flere ganger:
«Las amenazas a nuestro patrimonio vuelven a estar de actualidad para nuestra desgracia«, «Truslene mot arven vår er igjen relevante for vår ulykke».

Pyroman tatt i Arrecife 

Det nasjonale politiet i hovedstaden Arrecife har arrestert en 42 år gammel mann, mistenkt for å ha startet flere branner i byen.

Mellom 8. og 13.mars ble 21 søppelkasser, ni biler og flere hus, blant annet en skole tent på.
Politiet etterforsket brannene, og de fant etter hvert ut at dette var branner startet av en gammel kjenning av politiet.

Med denne arrestasjonen er to personer så langt i år arrestert for å ha startet branner i byen.

Flere landsbyer på Lanzarote uten vann de siste dagene

Både torsdag og fredag i siste uke var flere landsbyer på øya uten drikkevann. Landsbyene Güime, Haria og Tias var uten vann, og flere små landsbyer i Tinajo, Yaiza og Teguise kommuner.
Selskapet som er ansvarlig for vannforsyningen på Lanzarote, Canal Gestión forteller at det er brudd på flere vannledninger som forårsaker vannmangelen. Et større brudd på hovedledningen i området Zonzamas gjorde at også landsbyer nord på øya mistet vannet.

Ferskvannet som produseres på Lanzarote er avsaltet sjøvann. Det er kjent at 56 prosent av ferskvannet som produseres, forsvinner før det når forbrukerne på grunn av dårlige og gamle vannrør.

Vår hustegner har sin egen mening om virkningene av vannmangelen på øya:

Tegning: Erling Bjørn Hansen
Båter med 135 flyktninger om bord reddet 
Foto: Salvamento Maritimo

56 flyktninger fra land sør for Sahara ble tidlig torsdag morgen reddet av Sjøredningstjenesten øst for Lanzarote. Blant flyktningene var det både menn, kvinner og barn.
Fredag ettermiddag ble en båt med 43 flyktningerom bord reddet.
Søndag formiddag ble en annen båt med 36 personer om bord funnet i farvannet ved Lanzarote. Flere av flyktningene var kvinner og barn. Flyktningene kom fra land nord for Sahara.
I følge det Lokal Røde Kors var alle i god form ved ankomst til havna i Arrecife, bortsett fra en, som ble sendt til sykehuset for en sjekk.

Den siste uka har det kommet åtte båter inn til Lanzarote, med til sammen 412 flyktninger.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

Gullmedalje til vingården El Grifo på Lanzarote
Foto: saborealanzarote.org

Vingården El Grifo, Lanzarotes eldste vingård vant gullmedalje for sin Malvasia Lias 2022-vin på den internasjonale vin-konkurransen The World of Malvasia 2024, som ble arrangert i Istria i Kroatia tidligere denne måneden.
Vingården forteller at denne søte hvitvinen er laget av vulkanske Malvasia-druer fra 2022, plukket på utvalgte vinmarker i Tinajo kommune.

Lanzarote var vertskap for den kanariske vin-konkurransen Agro Canarias 
Vin fra Lanzarote. Foto: turismolanzarote.com

Sist fredag var 230 forskjellige vinmerker fra 60 vingårder på Kanariøyene samlet i grotteområdet Jameos del Agua nord på Lanzarote.
Der skulle 22 vin-eksperter blindteste vinene, og bestemme hvilke viner som kunne få medaljer.
Samtidig skulle «Kanariøyenes beste vin» kåres, «Beste vin valgt av vinprousentene selv». «Beste merkelapp og presentasjon», og «Beste organiske vin 2024» kåres.

Av de 230 vinmerkene kom 161 fra Tenerife, 23 fra La Palma, 16 fra Lanzarote, 10 fra Gran Canaria, 8 fra fra El Hierro, 7 fra La Gomera, og 5 fra Fuerteventura. De 16 vinene fra Lanzarote kom fra 8 forskjellige vingårder på øya.

Resultatene av vinsmakingen vil bli offentliggjort senere på nettet, står det i pressemeldingen. Lanzaroteposten vil selvsagt offentliggjøre vinnerne når resultatet er klart.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast