nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 28.mars 2024

Regnet siste helg kom kanskje for seint til å redde noen av avlingene på øya
Poteter dyrkes på Lanzarote. Foto: hiperdino.es

Magasinet Lancelot på Lanzarote skriver denne uka at regnet som kom siste helg var nyttig for såkalte avlinger med dype røtter, som vinranker og frukttrær. Dessverre kom regnet for seint for andre avlinger, som poteter og grønnsaker.

Dette fortalte bonden Higinio Hernández til bladet. Han sa videre at løk vanligvis blir plukket ved påsketider, men i år har ikke løkplantene kommet opp av jorden. Han fortalte også at det kom noen haglskurer siste helg, som ødela noen avlinger.

-Hvis det ikke kommer mer regn, vil dette års avlinger bli en katastrofe, mener bonden.

Offentlig høring i Yaiza kommune
Vil innbyggerne i Yaiza ha disse? Foto: yaiza.es

Vil vi ha el-sykler i kommunen? Hva gjør vi med forlatte biler som «ingen» eier? Kan man kjøre med rullebrett på fortauet? Hva med rulleskøyter?
Denne uka har Yaiza kommune med Playa Blanca sendt ut disse bærekraftige spørsmålene og flere på offentlig høring, slik at innbyggerne kan få si sitt om hva de mener om dette.
innbyggere, organisasjoner og grupper kan formidle sine meninger til administrasjonen i kommunen i løpet av femten dager fra tirsdag 26. mars 2024.
Man kan lese mer om dette prosjektet på kommunens nettsider HER.

Litt statistikk, takk!
Foto: lavabeachhotel.com

Lanzaroteposten har mange ganger skrevet om den store økningen av turister på Lanzarote. Nå har Lanzarotes datasenter sendt ut en melding som tallbekrefter dette.

Først litt historie:
I 1991 hadde Lanzarote 44 000 turistsenger. 30 år senere, i 2022 hadde tallet steget til 64 000 senger. Og bare to år senere, i februar 2024 er det registrert over 66 000 senger for turistene.
I 2009 var det gjennomsnittlige belegget på hotellene på øya 54 prosent. Ti år senere var snittet på hotellbelegg 80 prosent. Samtidig viser statstikken at prisene på et hotellrom har økt med 90 prosent på bare 14 år.

Det finnes 197 overnattingssteder på Lanzarote, både vanlige hoteller og leilighetshoteller. I tillegg er det registrert over 31 000 turistsenger i private boliger.

– Dra til Lanzarote og svøm med måker!
Måkene i bassenget på hotellet. Foto: Leser/La Voz de Lanzarote

En bekymret leser sendte inn dette bildet til lokalavisa La Voz de Lanzarote, et bilde av måker som koser seg i bassenget til det nye Barcelo Playa Blanca Hotel.

-Kom til Lanzarote, og man kan scvømme med måker! Dette skrev innsenderen av bildet. Dette må da være et betydelig helse- og sanitærproblem, fortsetter innsenderen.
Gjesten har kontaktet ledelsen av hotellet om dette, men sier at de ikke var så veldig bekymret.

Påskeprosesjon i Puerto del Carmen

Foto: Ola Beisvåg

KORSVANDRING LANGFREDAG

Også i år har vi i sjømannskirken blitt invitert til å delta under korsvandringen «Via crucis ecuménico» på langfredag. Her i Puerto del Carmen har det blitt en tradisjon at de forskjellige kirkene deltar sammen denne dagen.

Korsvandringen er en viktig økumenisk (felleskirkelig) begivenhet. Her deltar den anglikanske kirken, den tyske kirken og den lokale spanske, katolske kirken og vår norske kirke. Seremonien starter i den katolske kirken i gamlebyen. Så går vandringen rundt i hele havneområdet.

Den katolske kirken i Gamlebyen i Puerto del Carmen. Foto: Lanzaroteposten

Vi bærer med oss et stort kors. Under vandringen synges det salmer. Vi stanser opp flere ganger underveis. I alt er det 14 stasjoner. Ved hver stasjon leses et utdrag av Jesu lidelseshistorie. Den avsluttes med en bønn. Så løftes korset opp igjen og vandringen fortsetter til neste stasjon. Ved hver stasjon leses tekstene på de enkelte språk. Vår menighet har fått ansvar for 4., 8. og 12. stasjon. Da leses tekstene og bønnen på norsk. Korsvandringen avsluttes i kirken med den 14. stasjonen.

Alle kirkesamfunnene og nasjonene er oppfordret til å delta. Derfor ønsker vi også alle nordmenn til å være med denne dagen. Seremonien begynner i den katolske kirken kl. 11. Men de norske som vil delta, kan møte utenfor kirken 10.45 slik at vi kan dele ut arkene med liturgi og salmer.

Hilsen prestene Jens-Petter og Ola

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast