nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 6.februar 2024

Lanzarote mottok mer enn 505 000 cruisepassasjerer i fjor
Cruiseskipet «Iona» besøkte Lanzarote flere ganger i 2023. Foto: Yonathan de Leon, ordfører i Arrecife

Cruisehavnen i hovedstaden Arrecife mottok i 2023 over en halv million passasjerer med cruiseskipene som ankret opp i byen.
Dette er en økning på 49 prosent i forhold til året før.

Ordføreren i Arrecife, Yonathan de León sier til lokalavisene at tallet på passasjerer er likt tallene fra 2019, og at man venter en større økning i år.
Ordføreren sier videre at forretningene i byen har økt sin handel med 33 prosent på grunn av cruisebesøkene. Butikkene har nå åpne dører under hvert besøk av cruiseskip, enten det er hverdag, siesta eller helg.

Fem nye web-kamera utplasseres på strendene i Puerto del Carmen
Foto: unsplash.com

Tias kommune installerer nå fem nye web-kamera på strendene i Puerto del Carmen.  I løpet av våren settes det opp kamera på strendene i Matagorda, Pocillos, Playa Chica og på Playa Grande (to kamera), og som vil sende direkte bilder 24 timer i døgnet.

Ordføreren i Tias, José Juan Cruz Saavedra forteller at disse kameraene er en del av kommunens promotering av destinasjonen, som gjør at både innbyggere og turister kan se værforholdene på strendene, og også sjekke folkemengden på strendene.

Kontrakten som kommunen har tegnet er på tre år, og koster 22 470 euro. Kontrakten inkluderer levering, installasjon og vedlikehold av kameraene.

Turistbladet Gazette har laget en oversikt med linker til de eksisterende web-kamera på flyplassen og andre steder på solskinnsøya.
Klikk HER.

Flere enn 1800 pasienter venter på å bli behandlet av en spesialist på Lanzarote
Sykehuset i Arrecife. Foto: gobiernodecanarias.org

Det er ikke bare i Norge at ventelistene på å bli behandles av en spesialist-lege er lange. På Lanzarote står over 1800 personer i kø for å bli behandlet av en spesialist-lege.
I tillegg venter 1350 personer på å bli operert ved Molina Orosa-sykehuset i Lanzarote.

Det er flest personer som venter på legetime innen traumatologi (kroppsskader) og ortopedisk kirurgi (273 personer), dermatologi (hudsykdommer) 213, og revmatologi med 142 personer på venteliste.

Kan man  «snike» i helsekøene?

Etter først å ha blitt undersøkt av din fastlege på et av helsesentrene på øya, blir du kanskje henvist til en spesialist ved det offentlige sykehuset Molina Orosa i Arrecife.
Kreves det blodprøve før konsultasjonen på sykehuset, vil man bli oppringt med tid og sted for dette. Noen ganger skjer dette ved legesenteret, andre ganger må man på sykehuset for å ta blodprøven.

Så må man vente. Dersom man mener at ventetiden blir for lang, eller man tror at man har blitt «oversett», kanskje «glemt», er det en måte å finne dette ut på.
Man drar inn til Consultas Externas (dagpasient-avdelingen) på sykehuset i Arrecife. Veien er skiltet. Der ligger det en avdeling som heter Atención al Paciente (pasient-behandling).
Er man ikke så god i spansk, kan det være lurt å ta med en tolk.
Fra kl.09 om morgenen trekker man så et nummer fra en maskin, og setter seg ned og venter på at ditt nummer vises på en skjerm.  Dette kan ta litt tid.
Når ditt tall vises, går man inn til et kontor hvor man kan snakke med en ansatt om hvordan det går med din «plass» i køen.

Det er ikke sikkert at dette hjelper deg i det hele tatt. Du vil få en bekreftelse at du fremdeles er på venteliste, og er det en feil i behandlingen av din henvendelse, vil dette oppdages nå. Lykke til!

42 prosent av innbyggerne på Kanariøyene leser aldri bøker
Liten leselyst? Foto: unsplash.com

Siste uke presenterte Nasjonalbiblioteket i Spania et barometer over lesevaner og bok-kjøp og bok-lån i landet. Da kom det frem at 42 prosent av innbyggerne på Kanariøyene aldri leser bøker.

Innbyggerne på Kanariøyene er ikke alene om aldri å lese bøker. En tre-del av Spanias innbygere åpner aldri ei bok, forteller undersøkelsen.

Den spanske kulturministeren forteller at grunnen er den økende bruken av mobiltelefoner. Fire av ti spanjoler sier også at mangel på fritid til å lese er en av grunnene, og at de foretrekker å bruke fritiden på andre aktiviteter.
Det er nesten 18 prosent flere kvinner enn menn som leser bøker i Spania.

Kulturministeren sier nå at man vil satse på å forsterke leselysten i den videregående skolen, i et samarbeid med Nasjonalbiblioteket i Spania.

Båt med 52 flyktninger om bord reddet mandag morgen
Foto: Salvamento Marino

Mandag morgen ble en gummibåt med 52 menn, kvinner og barn om bord oppdaget 14 kilometer sørøst for Arrecife. Flyktnningene var fra både nord og sør for Sahara.
Gummibåten ble slept inn til hovedstaden Arrecife. I følge det lokale Røde Kors var alle ved god helse.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktnninger som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

Sjømannskirken informerer

I dag tirsdag kl.11 er det trim på terrassen. Det selges nystekte rosinboller, og kl. 14 serveres tirsdagslunsj. På menyen denne uken står svinekam med tilbehør.
Sjømannskirken ligger rett over gaten for TUI-hotellet Cinco Plazas i Puerto del Carmen. Kirken er godt skiltet.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast