nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 21.desember 2023

Nye priser for å komme inn til turistsentrene bekreftet
Fra nasjonalparken Timanfaya- Foto: turismolanzarore.com

Turistsjefen på Lanzarote, Angél Vasquez bekreftet denne uka at det blir nye billettpriser for å besøke turistsentrene på øya. Han sa blant annet at de nye prisene vil gjøre sentrene mer konkurransedyktige, og samtidig forbedre kvaliteten på opplevelsene som tilbys.

Dette er de nye prisene som gjelder fra 1.januar 2024:

Nasjonalparken Timanfaya 20 euro, var 12 euro
Jameos del Agua 15 euro, var 10 euro
Cueva de los Verdes 15 euro, var 10 euro
Mirador del Rio 8 euro, var 6 euro
Kaktusparken 8 euro, var 6,50 euro
Castillo de San José/Museet for samtidskunst 5 euro, var 4 euro.

Barn i alderen 7-12 år betaler halv pris. Innbyggere på Lanzarote med residensia vil fremdeles bare betale en eller to euro, avhengig hvilket senter det er.
Multi-billetten som ga adgang til flere av sentrene, vil ikke lenger bli solgt. Det vil fortsatt bli gitt rabatt for grupper.

Turister tar hvert år med seg mer enn et tonn med stein, sand og skjell fra Lanzarote
Lavastein blandet med olivin. Foto: wikimedia.org

Lanzaroteposten skrev i 2019 om hva som ikke er lov å ta med seg hjem fra Lanzarote.

Hvert år forsvinner over et tonn med lavasteiner og skjell fra øya. Nå varsler arkeologer og ikke minst miljøvernministeren på Lanzarote om at dette ikke kan fortsette.

Myndighetene har ansatt åtte såkalte miljøagenter, men det er helt umulig for disse å kontrollere alt hva folk plukker med seg fra naturen.
På flyplassen prøver man å finne ut om noen passasjerer har tatt med seg ulovlige «minner» fra øya, men også der svikter kontrollen.

Likevel blir folk tatt, særlig dersom steinene eller skjellene ligger i håndbagasjen. Da kan politiet gi ut bøter fra 150 euro til 3 000 euro, avhengig av mengden med «tyvgods». Tyvgodset blir så lagt ut i naturen igjen.

Miljøverndepartementet på Lanzarote sier i en melding at det igjen må en opplysningskampanje til for å gjøre turistene og innbyggerne klar over skadene som skjer når steiner, sand og skjell forsvinner fra naturen på øya.

For tre år siden laget myndighetene en kampanje hvor de ba folk om ikke å røre eller ta med seg stein og skjell fra strendene. Da ødelegges økosystemet i området, og gjør stor skade på miljøet, fortalte man.

Lanzarote er vakker som den er, uten å røre en eneste stein, var oppfordringen myndighetene sendte ut.

Seks båter med over 300 flyktninger inn til Lanzarote
Foto: Salvamento-Maritimo.es

Natt til onsdag og onsdag morgen kom det seks båter med flyktninger inn til Lanzarote. Alle ble møtt av Sjøredningstjenesten, og ble senere fraktet inn til hovedstaden Arrecife. Der ble de tatt hånd om av det lokale Røde Kors. De første meldingene sa at det var over 300 personer om bord i båtene, både kvinner, menn og barn, som kom fra land både nord og sør for Sahara.

Man kan lese mer om hva som skjer med flyktninger som kommer til Lanzarote ved å klikke HER.

Nye tv-program fra Lanzarote

Mange husker at Lanzaroteposten i august skrev om den britiske programlederen Jane McDonald, som var på Lanzarote for å lage nye tv-program fra øya.
Mange lesere har sikkert sett den godeste Janes programmer på norsk og svensk tv; «På cruise med Jane McDonald».

Jane McDonald i Jameos del Agua på Lanzarote. Foto: FB

Nå melder programlederen at programmene hennes fra Kanariøyene starter fredag 5.januar 2024 på den britiske tv-kanalen Channel 5.
Så får vi bare håpe at også NRK og SVT plukker opp disse programmene!

Verdens største lotteri er i gang på Lanzarote, og det er trekning i morgen fredag
Foto/ill.: Lanzarote Information

Verdens største lotteri, El Gordo de Navidad er i gang i Spania. På Lanzarote melder salgsstedene at de vil selge lodd for fem millioner euro i desember. Trekningen foregår på nasjonal tv hele dagen 22.desember, og vinnernumrene blir sunget av barn!
El Gordo betyr egentlig «den feite».

Dette er verdens nest eldste lotteri, som startet i 1812.
Topp-premien er på fire millioner euro, over 40 millioner kroner. Et lodd koster 200 euro, men er delt opp i ti lodd med det samme nummeret. De fleste kjøper derfor et lodd til 20 euro, som de derfor deler med ni andre loddkjøpere.

I 2020 ble et vinnerlodd solgt i landsbyen Haria nord på Lanzarote, og dermed ble en familie på Lanzarote 400 000 euro rikere!
På spansk tv ruller og går trekningen hele dagen den 22.desember, og trekningen foregår alltid i Det kongelige teateret i Madrid.
Barn fra en skole i nærheten, San Idelfonso-skolen presenterer vinnertallene ved å synge tallene.
Denne skolen var tidligere en skole for foreldreløse barn, men er nå en vanlig barneskole hvor mange innvandrerbarn går. Skolen får vanligvis donasjoner fra de som vinner de største pengesummene.

LIDLs åpningstider i jula
Foto: FB

Julaften er det åpent til kl.15, 1.juledag er det stengt, og nyttårsaften åpent til kl.15.

Vi gjentar Mercadonas åpningstider:

Foto: FB

Man finner enkelt ut andre butikkers åpningstider, ved å skrive inn navnet på butikken i Googles søkelinje.

Sjømannskirken informerer

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast