historie

Onsdag 6.desember er Konstitusjonens Dag i Spania, Grunnlovsdagen

Spania er et ungt demokrati.

Diktatoren Francisco Franco tok makten i Spania i 1939 etter en tre år lang og blodig borgerkrig. Franco styrte Spania med jernhånd i over 30 år, men alderen begynte etter hvert å kreve sitt.

General Franco. Foto: Forsvarsdepartementets museum/wikipedia.org

I juni 1973 utnevnte Franco en ny sjef for regjeringen, etter at han selv hadde vært Presidente del Gobierno, regjeringssjef siden han tok makten i 1939. Admiral Luis Carrero Balnco, som i mer enn 20 år hadde vært medlem av regjeringen ble nå utnevnt til sjef. Han ble imidlertid drept av den baskiske separatistorganisasjonen ETA ved et attentat i desember samme år.

Prins Juan Carlos fotografert i 1971. Foto: wikipedia.org

Ved Francos død 20.november 1975 ble prins Juan Carlos utnevnt til konge. Den nye kongen, liberalt innstilte politikere og ulike opposisjonsgrupper fikk gradvis gjennomført en rekke reformer i demokratisk retning.

Ved en folkeavstemning 15.juni 1977 ble et demokratisk parlament valgt.
Parlamentet begynte så arbeidet med å lage en ny styreform. En ny grunnlov ble godkjent ved en folkeavstemning 6.desember 1978. Den dagen sa 88 prosent av befolkningen ja til at Spania skulle bli et demokratisk monarki.

Derfor blir 6.desember markert som Día de la Constitución, Konstitusjonens dag eller Grunnlovsdag.

I dagene før 6.desember er det vanlig at skoleelever får en ekstra innføring i Spanias historie, politikk og styreform. Hvert år blir også flere skoleelever fra forskjellige deler av landet, også fra Kanariøyene invitert til det spanske parlamentet i Madrid for å lese høyt fra den spanske grunnloven. Dette overføres på spansk tv.

Dagen markeres ikke særlig blant befolkningen, men offentlige kontorer, banker og skoler er stengt.
I år faller 6.desember på en onsdag, så for mange blir også mandag, tirsdag og torsdag 7.desember fridager. Dette skyldes at fredag 8.desember er en katolsk høytidsdag, Den hellige unnfangelsen, Día de la Inmaculada Concepción.

Fredag 8. desember er en merkedag i Den katolske kirke, og er altså helligdag i Spania. Da feires den såkalte Inmaculada Concepción, eller Marias unnfangelsesdag som den kalles på norsk.
I katolske land minnes man denne dagen at Jomfru Maria ble unnfanget, mor var den hellige Anna, bestemor til Jesus. Dette ble forklart til Lanzaroteposten av en katolsk prest for et par år siden.

På den norske Wikipedia-siden står følgende:

Den høytidelige unnfangelsen feirer troen på den syndfrie levetiden og den ulastelige unnfangelsen av Jomfru Maria, feiret 8. desember, ni måneder før høytiden for Fødselskirken, feiret 8. september.

Derfor er denne uken ei uke hvor mange spanjoler tar fri fra jobb, med flere helligdager i samme uke. Mange fra fastlandet vil vanligvis besøke Lanzarote og Kanariøyene denne uka.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast