nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 20.april 2023

Redningsaksjon i gang onsdag formiddag for synkende gummibåt med 49 flyktninger om bord nord for Lanzarote
Arkivfoto. Flyktinger i gummibåt. Foto: wikipedia.org

Onsdag formiddag ble det slått full alarm etter at Sjøredningstjenesten fikk en melding om at en gummibåt med 49 personer om bord holdt på å synke nord for Lanzarote.
En slektning på land av en av flyktningene om bord fikk en melding om at en av de to flottørene på båten var punktert, og det hadde brutt ut panikk om bord. Av de 49 i båten var det åtte kvinner og åtte barn.

Sjøredningstjenesten visste i flere timer ikke hvor gummibåten var, og samarbeidet med redningstjenesten i Marokko, fordi gummibåten var i såkalt internasjonalt farvann.
Gummibåten hadde gått ut fra byen Tan Tan i Marokko tidlig tirsdag morgen.

Rundt kl.14 ble gummibåten funnet 37 nautiske mil nord for Lanzarote, etter at et fly hadde observert flyktningene.
Kl.16 kom flyktningene inn til havna i Arrecife, og ble møtt av det lokale Røde Kors.

Vil man vite hva som skjer med flyktningene som kommer til Lanzarote, kan man klikke HER.

Stor økning av vold mot kvinner på Lanzarote
Ill.: unsplash.com

I mars i år mottok nødtelefonen 112 på Lanzarote dobbelt så mange henvendelser om vold mot kvinner enn måneden før.
Det ble registrert 114 samtaler, hvorav 83 var nødsituasjoner. Ni av disse var fysisk vold med seksuelle overgrep, og 47 tilfeller var fysisk vold, men uten overgrep. Det er datasenteret på Lanzarote som melder dette.

De fleste henvendelsene kom fra hovedstaden Arrecife, med 71 samtaler til nødtelefonen. Dette var 23 flere enn i februar måned.
14 av samtalene kom fra Yaiza kommune med Playa Blanca, 11 samtaler fra San Bartolomé, og sju fra Tias med Puerto del Carmen. Det var ingen nødsamtaler fra Haria kommune.

På Kanariøyene var det flest tilfeller av anmeldt vold mot kvinner på Tenerife, med 613 tilfeller. Så fulgte Gran Canaria med 539 tilfeller, og deretter Lanzarote med 114 tilfeller.

Nye søppelcontainere satt opp i Tinajo
Foto: tinajo.es

Kommunestyret i Tinajo har som mål å være en ren og trivelig kommune, og har derfor satt opp flere containere i et område bak kirkegården, ved Camino de ka Vegueta. Der kan det kastes avfall som jern og andre metaller, rivingsmaterieler, planterester, husholdningsartikler og annet avfall som ikke skal gå i de vanlige søppelkassene.
De nye containerene er åpen for publikum hver dager fra 08-16, og lørdager fra 08-14. Søndager og helligdager er området stengt.
Kommunen forteller at dette er det første skrittet som tas for å etablere et fast søppel-deponi i området.

Ved større volum av søppel kan man varsle kommunen om dette, som da blir hentet. Mer info HER.

– Aldri mer fiskemerder på Lanzarote!
Fiskemerdene i Playa Quemada, som nå er fjernet. Foto: yaiza.es

Presidenten på Lanzarote, Maria Dolores Corujo har gjentatt sitt løfte om at » det aldri mer skal opprettes fiskemerder på Lanzarote

Dette fortalte presidenten på en pressekonferanse siste uke i forbindelse med at Kanariøyenes president, Angel Victor Torres skal besøke øya for å presentere den kanariske regjeringen sin «Regional Aguacultura Plan», en plan for en ny havkultur i området.
Denne planen har som mål å anlegge nye merder utenfor østkysten av Lanzarote, og som Lanzaroteposten har skrevet om tidligere.

Fotballaget UD Lanzarote nådde «Play Offs»
UD Lanzarote. Foto: Klubben

Lanzarotes fotballklubb, UD Lanzarote spiller på tredje nivået i spansk fotball. Nå har laget kvalifisert seg for Play Offs etter at de vant søndagens kamp 2-0  mot UD Tamaraceite.
Laget fra Lanzarote er et halv-profesjonelt lag, og har hatt en utrolig god sesong så langt med sju seire og tre uavgjorte kamper.

Man kan lese mer om Lanzarotes gullgutter HER.

Sjømannskirken informerer

BLIR DU MED?
Vår hjertestarter er ikke lenger godkjent i Norge, og må skiftes ut.
Visste du at i sesongen som var, ble hele fire nordmenn i våre «rekker» sendt til sykehus på Gran Canaria for hjerteproblemer.
Dette er en av grunnene til at vi tror det er svært viktig å ha en oppdatert hjertestarter på kirka som er enkel å bruke.
En ny hjertestarter er dessverre ikke innenfor budsjettet vårt, og vi ber derfor om et lite bidrag fra deg. Hvis du kan avse noen kroner til dette formålet, blir vi veldig glade!
VIPPS til 64837 , og velg Innsamling ny Hjertestarter – da blir midlene dedikert til dette formålet.

Vi har allerede fått inn noen gode tilbud på nye og godkjente hjertestartere, og planen er at vinterassistentene våre tar den med sørover når de kommer til sesongstart til høsten.

Takk for at du blir med!🥰🧡
Vær
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-