nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 18.april 2023

Inflasjonen gikk ned på Kanariøyene

Inflasjonen falt til 4,6 prosent på Kanariøyene i mars, hele 2,2 prosentpoeng lavere enn i februar.
Grunnen er blant annet lavere priser på strøm og drivstoff. I Spania generelt er inflasjonen på 3,3 prosent.

På Kanariøyene steg prisene på mat og alkoholfrie drikker med 17 prosent, mens prisene på boliger falt med 15,3 prosent.
Prisene for hotellovernattinger og på restauranter økte med 9,4 prosent, og husholdningsvarer gikk opp med 7,2 prosent, skriver datasenteret på Lanzarote i en melding.

National Geographic: Restauranten «El Diablo» i nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote kåret til ett av de mest imponerende spisesteder i verden
Restauranten «El Diablo». Foto: Cabildo de Lanzarote

Restauranten «El Diablo», (som betyr «Djevelen») i nasjonalparken Timanfaya på Lanzarote er kåret av det amerikanske magasinet National Geographic til «et av de seks mest imponerende spisestedene i verden»!

Magasinet skriver at «maten som serveres er tilberedt av varm luft som stiger opp fra en aktiv vulkan i nasjonalparken Timanfaya, omgitt av et øde vulkansk landskap som lett kan sammenlignes med planeten Mars.
Området ble først betraktet som en karrig ødemark, inntil turistmyndighetene sammen med lokale kunstnere opprettet et besøkssenter, turstier, motorisert turrute, og en fantastisk restaurant».

Bladet skriver også om grillen: «Den er bygget av basaltstein av vulkansk opprinnelse, som ble kastet opp i luften under de vulkanske utbruddene i 1730.
Grillen preparerer kjøtt og sjømat ved temperaturer på mellom 450 og 500 grader. En av favoritt-rettene er rynkede poteter (arrugadas) med forskjellige mojo-sauser, og en dessert formet som en vulkan, laget av sjokolade, honning, mandler og lokalt gofio-mel. Desserten heter Volcán de Lanzarote».

Før innboksen til Lanzaroteposten blir full av meldinger fra «ekspertene» der ute, må vi informere om at den naturlige varmen som strømmer opp fra grunnen i Timanfaya ikke er konstant. Derfor hender det at kokkene ved grillen må hjelpe til med innlagt gassvarme for å få rettene godt stekt. Da er det sagt.

Nytt sportssenter i Playa Blanca snart ferdig 
Fra hallen for ballspill. Foto: yaiza.es

Senteret ligger rett bak buss-stasjonen ved innkjøringen til Playa Blanca. Det nye senteret vil åpne offisielt i mai, sier ordføreren i Yaiza, Oscar Noda.

Senterert er delt i to; en del inneholder tre svømmebasseng, ett med en lengde på 25 meter for vanlig bruk, ett for barn, og et basseng for fysioterapi og rehabilitering.

Den andre delen av senteret inneholder baner for basketball, futsal, volleyball og håndball, med garderober og dusjer, egne rom for dommere og lag, dopingkontroll og sportsmassaje, og treningsrom med sykler og ro-maskiner.
Det blir en kafeteria der, og en parkeringsgarasje med plass til 80 biler.

Hele senteret har en prislapp på sju millioner euro, finansiert i sin helhet med kommunale midler.

Snart kommunevalg på Lanzarote
Snart dukker det opp valgplakater på Lanzarote. Bildet er fra et tidligere valg. Foto: Lanzaroteposten

28.mai skal spanjolene stemme ved kommunevalget. Velgerne måtte selv sørge for å være registrert som velger før 1.februar i år.
Folketellingen viste at det i år er 106 578 stemmeberettigede på Lanzarote. Det betyr at for første gang kan over 100 000 personer stemme ved kommunevalget på øya.

Ut av de stemmeberettigede er det 2562 utenlandske personer som kan stemme ved kommunevalget (men ikke ved parlamentvalget) på Lanzarote. Disse kommer fra land i EU, Bolivia, Kapp Verde, Chile, Columbia, Sør-Korea, Ecuador, Island, Norge, New Zealand, Paraguay, Peru, Storbritannia og Trinidad og Tobago.

Utlendinger må ha bodd på Lanzarote i minst tre år (være registrert i kommunen) for å kunne stemme ved kommunevalget.

46 flyktninger inn til Lanzarote
Arkivfoto: wikipedia.org

Tidlig mandag morgen ble en båt med 46 flyktninger om bord oppdaget tre nautiske mil nordvest for landsbyen Orzola, nord på øya.
Om bord var to kvinner, tre barn, og 41 menn. Et av barna ble hentet av helikopter, da barnet hadde en mulig blindtarmbetennelse.
Flyktningene var fra land sør for Sahara.

Vil man vite hva som skjer med flyktningene som kommer til Lanzarote, kan man klikke HER.

Det ble medaljer i «Special Olympic Games»!

I mars skrev Lanzaroteposten om to utøvere fra Lanzarote som i påsken skulle delta i «Special Olympic Games»i Barcelona, sammen med 1500 utøvere fra hele verden.
Fra Lanzarote deltok Esteban og Macarena, og de kom begge hjem med medaljer etter å ha forbedret sine tider i svømming og løping:

Esteban og Macarena med sine medaljer, sammen med ordføreren i Yaiza, Oscar Noda. Foto: yaiza.es

Lanzaroteposten gratulerer!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast