nyheter

Nyheter fra Lanzarote! Torsdag 13.april 2023

Playa Blanca vil være uten vann torsdag morgen og formiddag

Vannverket Canal Gestión melder at det meste av Playa Blanca vil være uten vann fra kl.08.00 til 13.00 i dag torsdag 13.april.
Grunnen er «arbeide med å forbedre forsyningssystemet i det sørlige området», står det i meldingen.

Stor vekst av turismen i årets to første måneder
Foto: Vidar Nordli-Mathisen

I årets to første måneder kom det godt og vel 500 000 turister til Lanzarote. Dette er 47 prosent flere enn i samme periode i fjor.

214 000 av turistene kom fra Storbritannia, mens Irland kom på andreplass med 52 000 turister.
Fra Tyskland kom det 45 500 turister, fra det spanske fastlandet kom det 40 000 gjester, fra Frankrike 36 500 turister, og fra Italia kom det 16 000 turister.
Fra de nordiske landene kom det i alt 20 000 turister, en økning på over seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Kvinne arrestert, stjal smykker for 7000 euro
Foto: Guardia Civil

En huseier på Lanzarote meldte til politiet i mars at smykker var forsvunnet fra huset. Det var bare en person som bodde i dette huset, og den eneste som hadde adgang til huset utenom huseieren var vaskehjelpen.
Etter litt etterforskning ble smykkene funnet hos en lokal pantelåner. Deretter ble vaskehjelpen arrestert, som nå venter på en rettssak.

Politiet forhindret selvmord

Sent mandag kveld denne uka fikk politiet en melding fra et familiemedlem til en kvinne på Lanzarote. Kvinnen hadde lagt igjen et brev, hvor det stod at hun skulle avslutte livet sitt, og hvor dette skulle skje.

Politiet i både Teguise og Haria rykket ut til området ved kirken Ermita de las Nieves, det som kalles Famara-klippene.
Ved hjelp av politibilene klarte de å blokkere veien som ledet ut for klippene. Samtidig begynte politiet å snakke med kvinnen. Etter hvert kom det også sykepleiere til stedet, og kvinnen ble kjørt til det offentlige sykehuset i Arrecife.
Det var det engelske bladet Gazette Life på Lanzarote som først fortalte denne historien.

Lanzaroteposten skrev i desember i fjor om 15 biler som alle hadde kjørt ut for Famara-klippene de siste årene, og disse ble hentet opp av myndighetene.

Spanias helseminister, Carlina Darias ved plakaten om hjelpenummer. Foto: EFE

Myndighetene i Spania har to telefonnummer man kan ringe dersom man har tunge tanker: 024, og «Samaritans in Spain» på 900 525 100, som også har engelsktalende hjelpere.

Vindlekene ved flyplassen og i Tahiche blir forsinket 
En vindleke laget av Cesar Manrique. Foto: Cabildo de Lanzarote

Vindleken på flyplassen på Lanzarote, som den lokale kunstneren Cesar Manrique hadde laget, ble tatt ned for renovering i 2016.
Denne vindleken var laget til ære for president Papin Ramirez, som hjalp Cesar Manrique med flere prosjekter på Lanzarote.
Nå melder regjeringen at vindleken på flyplassen ikke blir satt opp før mot slutten av året.

Dette gjelder også vindleken i rundkjøringen i landsbyen Tahiche, som ble tatt ned for oppussing i oktober i fjor.

Planlagt privat skytebane i Yaiza byr på problemer

Forskere fra det spanske rådet for vitenskapelig forskning har fordømt planene om en skytebane i området La Degollada i Yaiza, sør på Lanzarote.
Grunnen er at det er flere eksemplarer av den truede fuglen kragetrappe (Houbara bustard) i området:

Kragetrappe. Foto: Øyvind Lågbu

Denne fuglen står på IUCNs rødliste (den offisielle rødlisten over truede arter i verden), og har vært på listen siden 2016. Også andre truede fuglearter vil bli berørt av denne skytebanen. Det gjelder falker, kanariske tårnugler, ravner og egyptiske gribber.

Denne uka ble det levert en offisiell klage inn til villdyr-seksjonen av Guardia Civil, Seprona.

Vil man lese mer om Lanzarotes enestående fugleliv, presenterte Lanzaroteposten en artikkel om dette tidligere. Artikkelen finner man HER.

Energiselskap vil lete etter jordvarme utenfor nasjonalparken på Lanzarote
Magma strømmer opp til jordoverflaten via en vulkan. Ill.: wikipedia.no

Et energiselskap fra Tenerife planlegger å bore etter jordvarme (geotermisk energi) i Yaiza kommune, langt utenfor nasjonalparken Timanfaya.
Selskapet Ramrei Energy har søkt den kanariske regjeringen om lov til å lete i kommunen, etter at selskapet tror at det i visse områder ligger magma, som er smeltet stein/lava under jordskorpen.
Selskapet har søkt om å få bore på et 76 km2 stort område i tre år. Samtidig har selskapet forklart at virkningen på miljøet i området blir minimal.
-Dette er et forsøk på å produsere ren, billig og bærekraftig energi, sier selskapet i ei melding.

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast