Teleclub

Vi besøker Teleclub nr.12, i landsbyen Punta Mujeres

En restaurant å anbefale i Punta Mujeres

Tekst/foto: Terje Jansson

Lanzaroteposten hadde sist høst en serie om Teleclubbene på Lanzarote.

10 Teleclubber ble presentert, den 11. var stengt. Men det er flere slike serveringssteder på Lanzarote, og i dag er vi klar for å besøke nr.12.

Teleclubbene er det sosiale samlingsstedet i landsbyen. Som regel er dette en restaurant, gjerne med møtelokaler, boulebaner og lekeplasser i nærheten av restauranten. Slik er det også i landsbyen Punta Mujeres, som ligger på nordøstkysten av Lanzarote.
Helt nederst i artikkelen  kan man lese forklaringen på hva en teleclub er.

Denne sjarmerende byen ligger ved havet, og har knappe 1000 innbyggere. Byen er ikke minst kjent for sine havbassenger, og det mest kjente er Punta del las Rosas.

Restauranten Centro Socio Cultural Marinero ligger også like ved havet. Her kan man velge å sitte inne eller ute. Det er stor uteservering, og man hører bølgene slå mot land når man sitter her.
Det serveres for det meste tapas her, men man kan også få full middag. Restauranten er åpen fra kl 12 hver dag, og er åpen til ut på kvelden.

Vi var åtte som besøkte restauranten for å spise lunsj, og vi valgte å sitte ute. Det var godt med folk her.

Vi er klar for mat!


En innholdsrik meny tilbys

Vi satset på tapas, og bestilte to porsjoner av fire forskjellige retter. Det gikk med litt øl til gutta og et par flasker vin til damene. Det ble en riktig trivelig stund med god mat og god drikke.

Prisen var det heller ikke noe å si noe på;  22,50 euro per par.

Foran restauranten er det ti boule-baner, og en godt utstyrt lekeplass for barn.

Boulebanene utenfor restauranten

Når man først er i Punta Mujeres bør man benytte anledningen til å vandre rundt, og for eksempel nyte de flotte havbassengene, og ikke minst det berømte blomsterhuset:

Fargerikt hus i Punta Mujeres! Foto: Lanzaroteposten

Teleclub på Lanzarote- hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres. Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken. Ved å skrive inn navnet på restauranten, f.eks Teleclub Mácher på søkelinjen til Google, dukker åpningstidene opp på skjermen.

Flere av kommunene eier bygningene der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkommen. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.
Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast