Nyheter:

Nyheter fra Lanzarote! Tirsdag 20.desember 2022

Det blir sandstøv i lufta denne uka

Det spanske værinstituttet melder om mye sandstøv i lufta fram til over julaften på Lanzarote og de andre Kanariøyene.
Sandstøvet, som kalles calima kommer med vinden fra vår nabo i øst, Sahara, og vil legge seg over Kanariøyene denne uka (se blå sirkel).

Denne værsituasjonen kan gi astmatikere og andre med luftveisplager noen problemer, og mange foretrekker å bruke munnbind.
Som regel blir det høyere temperaturer når calimaen kommer.

Ved å gå til denne kartsiden , kan man følge sandens vandring ved å klikke på den blå knappen øverst på siden.

Flere tusen ulovlige arbeidskontrakter avslørt
Foto: Lydia Thain

Som Lanzaroteposten skrev om i mars satte myndighetne denne våren i gang en kampanje for å sjekke arbeidskontrakter på Kanariøyene.
32 inspektører ble ansatt for å undersøke forholdene for arbeiderne.

Først og fremst var det arbeidskontrakter innen hotell- og restaurantbransjen og butikker som ble sjekket. Nesten 5 000 ulovlige jobber ble oppdaget de første ni månedene av inspeksjonene. De fleste arbeiderne hadde ikke kontrakter i det hele tatt, mange betalte ikke skatt og sosiale utgifter, og flere utlendinger hadde ikke oppholdstillatelser.

I første omgang klarte myndighetene å forbedre arbeidsforholdene for over et tusen arbeidere. Mange gikk fra midlertidige jobber til å bli fast tilsatt.
Myndighetene forsikrer at kontrollene vil fortsette også i 2023.

Brutto nasjonalprodukt (BNP) vil vokse med mer enn ti prosent på Kanariøyene i år
Foto: unsplash.com

Den spanske banken BBVA forteller i en pressemelding at den økonomiske veksten på Kanariøyene i år vil bli mer enn det dobbelte av det som er registrert i hele Spania.
Ved utgangen av 2022 forventes den økonomiske veksten på Kanariøyene å nå 10,3 prosent. For Spania anslår banken at den økonomiske veksten blir på 4,6 prosent.
Også i 2023 vil Kanariøyene fortsette å lede den økonomiske veksten i Spania med en vekst på fire prosent, mens Spania får en vekst på 1,1 prosent.

Banken skriver videre i meldingen at Kanariøyene hadde god kontroll på økonomien under pandemien. Flere av innbyggerne klarte å spare penger som de nå har brukt deler av, og myndighetene på øyene har det siste året klart å gjenopprette økonomien i godt samarbeide med EUs økonomiske eksperter.

Barneskole bygget en sommerfugl-farm
Foto: La Voz de Lanzarote/Benito Mendez Tarajano

Barneskolen CEIP Benito Méndez Tarajano i hovedstaden Arrecife har bygget og startet opp en sommerfugl-farm på skoleområdet sitt.
Farmen kalles «Fly high, fly without fear», fly høyt, fly uten frykt, og startet i september.

Lærere bygget et drivhus i skolens hageanlegg, og sammen med elevene ble det plantet blomster som kunne være mat og lokkemidler for sommerfuglene nan har på øya. Det ble også installert en vannfontene og en liten «værstasjon» for å kunne kontrollere temperaturen og fuktigheten i drivhuset:
I november ble drivhuset åpnet, og umiddelbart kom det sommerfugler som begynte sin livssyklus med egglegging, og utvikling til larve, puppe og sommerfugl.

Elevene blir stadig opplyst om utviklingen av sommerfuglene, og planen er å sette ut de forskjellige artene når de er voksne nok.
Skoleelever fra andre skoler blir nå invitert til å komme og se prosjektet, og det samme blir innbyggerne i Titerroy, bydelen hvor skolen ligger.

Den spanske kongen besøkte Kanariøyene
Foto: wikipedia.org

Den spanske kongen Felipe besøkte Las Palmas på Gran Canaria siste uke. Han deltok på en konferanse om digital økonomi, og spøkte i en tale om at Kanariøyene var det beste stedet å besøke i Spania på denne tiden av året.

Sjømannskirken informerer

Nå går vi inn i juleuka. På Sjømannskirken har vi et variert program for uken. Hør bare her:

☕️ Fra tirsdag til fredag er kafeen åpen fra 11 – 14 for kjøp av vafler, kaffe og andre godsaker. Vi selger nystekte rosinboller på tirsdag og hjemmebakt brød på torsdag (husk forhånds påmelding til brød til met@sjomannskirken.no).
🕯 Det er mulighet for lystenning, og biblioteket er åpent i samme tidsrom.
🍗 I dag tirsdag serverer vi årets siste lunsj – på menyen står grillede kyllinglår med potetsalat og salat.

🎄 På torsdag «Bitte lille Julaften» er det hyggekveld med tema kl 18:00 – vi samles rundt temaet sang og musikk. Som alltid er hyggekvelden med kaffestund.

⛪️ Julaften holdes det Gudstjeneste i den katolske kirken i Gamlebyen i Puerto del Carmen kl 15:00.

🧁 Julaften kveld samles vi på Sjømannskirken kl 19:00 og nyter et deilig kake og dessertbord, går rundt Juletreet og synger Julesanger. Meld dere på til 0034 620866829 eller met@sjomannskirken.no. €5,00 per person.

⛪️ 1. Juledag er det Gudstjeneste kl 11:00 på Casas Heddy, og kl 18:00 på Sjømannskirken.
Velkommen hjemom!

 

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast