Teleclub

Vi besøker teleclub nr.10, i Mancha Blanca

Tekst og foto: Terje Jansson

(Forklaringen på hva en teleclub er kan du lese helt til slutt).

I vår leting etter teleclubber på Lanzarote har vi i dag kommet til Teleclub Mancha Blanca.
Det er en stor restaurant som ligger tett inntil veien LZ 67 som går fra Mancha Blanca, gjennom Timanfaya og frem til Yaiza. Det er lett å få øye på denne restauranten.

Det er god plass i Mancha Blanca
Det er en stor terrasse på utsiden med mange bord. Inne er det bar, og det er plass til mange. Det første skiltet som møter oss forteller at her lager man hjemmelaget mat.
Dette betyr hjemmelaget mat!

Man må inn for å finne menyen på en tavle. Det er et godt utvalg av retter. Nå står alt bare på spansk, men kelneren er svært hjelpsom og forklarer det vi ikke skjønner.

Restauranten inne er tradisjonell

For vårt vedkommende ble det tapas nok en gang. Saltbakte poteter, kroketter med forskjellig innhold, og vår favoritt, to porsjoner med reker i olje og hvitløk. Det serveres brød til det hele, og Lanzarotes tradisjonelle sauser blir satt på bordet.

God mat!
Dette smakte riktig godt til husets hvitvin og en kald øl. Det var deilig å sitte ute i det fine været. På terrassen er det også store parasoller for dem som ikke vil sitte i solen.
Teleclub Mancha Blanca er åpen alle dager bortsett fra mandag og onsdag. Vi var der til lunsj på en søndag, og vi hadde ikke sittet der lenge etter kl.13.00 før restauranten var full. Har man med seg små barn er det stor lekeplass like utenfor.
Anbefales!

 

Teleclub på Lanzarote- hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres. Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken.

Flere av kommunene eier bygningen der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkomne. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.

Terje Jansson skal besøke flere av disse de nærmeste ukene, og besøkene skal presenteres i Lanzaroteposten, så følg med!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast