Teleclub

Vi besøker Teleclub nr.8, i Mácher

Teleclub Mácher- nydelig mat!
Tekst og foto Terje Jansson

(Forklaringen på hva en teleclub er kan du lese helt til slutt).

Etter en god tur fra Los Ancones og innover i terrenget sørøst på Lanzarote meldte både tørsten og sulten seg! Vi valgte å kjøre tilbake til Mácher og teleclubben der. Det er omtrent ti år siden vi sist var der og spiste bacalao på en søndag.

Dette er en stor teleclub med veldig god plass ute, både med og uten tak. Restauranten ligger tett inn til hovedveien LZ 2 på høyre hånd når man kommer fra nord mot sør.
Det er god plass utendørs.

Dette er en svært populær restaurant som fort blir fylt opp. Vi kom kl.13.00, og det var god plass, kl 14.00 var restauranten helt full.

Det er en omfattende meny her, og man bruker telefonen og scanner inn menyen.
Valget for oss var ikke så vanskelig! Det ble øl til mennene og hvitvin til damene. Som mat ville alle ha estefado, en gryterett toppet med chips. Det smakte utmerket; oksekjøttet var helt mørt, og med en deilig saus til som vi dyppet det ferske brødet i.
Faktisk en av de beste rettene vi har spist på de mange teleclubbene vi har besøkt her nede (i skrivende øyeblikk er det åtte).
Nydelig estefado med gode chips/pommes frites
Som enkelte av andre teleclubber vi har besøkt, har også denne en egen innendørs boule-bane. Her samles de lokale beboerne seg til konkurranser.
Her kastes det kuler (boule)

Teleclub Macher er et svært attraktivt spisested, som varmt kan anbefales av oss seks som var der og spiste estefado!

Drikke på bordet; nå venter vi bare på maten! Fra v: Bjørg, Lillian, Alf, Terje og Mari. Hans er fotograf for anledningen.

 

Teleclub på Lanzarote- hva er det ?

Det var general Franco som på 1960-tallet utferdiget et dekret om at det skulle opprettes 9000 teleclubber i Spania.
Det var spesielt i mindre byer disse skulle etableres.Dette skulle være møtesteder for lokalbefolkningen. Hit kunne man komme til kulturarrangementer, og spise et rimelig måltid mat.
Det var også Teleclubbene som fikk stedets første fjernsynsapparat, derav navnet.
Ofte var det lokalbefolkningen som spleiset på et tv-apparat, men i noen tilfeller var det kommunen som kjøpte inn apparatet.
Utenfor lokalet kunne man anlegge boule-baner, og andre muligheter for aktiviteter.

I hele Spania ble det opprettet 4500 Teleclubber. På Lanzarote var det på det meste 52 slike klubber.

Idag er det ca 15 igjen på øya, og disse er stort sett lokalisert i de små landsbyene. Fortsatt møtes folk her, og de fleste teleclubbene er omgjort til restauranter som serverer lokal rimelig mat. Noen holder åpent de fleste dagene i uken , mens enkelte bare holder åpent en eller to dager i uken.

Flere av kommunene eier bygningen der Teleclubbene holder hus, og ofte dekker kommunene utgiftene til strøm og vann.

Flere og flere turister har også fått øynene opp for disse «samfunnshusene», og er selvsagt velkomne. Det er jo her man møter lokalbefolkningen.

Terje Jansson skal besøke flere av disse de nærmeste ukene, og besøkene skal presenteres i Lanzaroteposten, så følg med!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast