nyheter

12.oktober er Spanias nasjonale festdag

Onsdag 12.oktober feirer Spania sin Fiesta Nacional de España , den spanske nasjonaldagen, og det betyr fridag for mange.

Det er ingen folkefeiring som vi nordmenn er vant til når nasjonaldager skal markeres. En militær oppvisning blir holdt i Madrid med kongen til stede, og oppvisningen overføres på spansk TV. Dagen er en offisiell fridag, men de fleste butikker, restauranter og barer er åpne som vanlig denne dagen.

Det er mange grunner til at Spania markerer denne dagen som sin nasjonaldag.

ITALIENEREN Christopher Columbus (i Spania heter han Cristóbal Colón) gikk i land på Bahamasøyene den 12.oktober 1492 under kastiljansk flagg. Dermed hadde Columbus gjenoppdaget Amerika på vegne av Spania, cirka 500 år etter at norrøne Leiv Eriksson gikk i land mye lenger nord, på New Foundland.

12.oktober i Spania kalles derfor også El Dia de la Hispanidad, og spanjolene feirer altså «oppdagelsen» av Amerika. Columbus selv trodde helt til sin død i 1506 at han hadde funnet noen øyer langs østkysten av Asia.

«Columbus kommer til Amerika». Foto av maleriet: Knut Kaldestad.

Dette maleriet henger i Museo Naval (Marinemuseet) i Madrid, og viser Christopher Columbus som går i land på Bahamasøyene 12.oktober 1492.

Mange har sikkert også sett storfilmen «1492» om Columbus sin ilandstigning i Karibia, og hans første møte med de innfødte. Man kan se scener fra filmen sammen med den fantastiske musikken komponert av Vangelis, «Conquest of Paradise» i videoen under.
Husk masse lyd og stor skjerm!

Som vanlig, dukker det opp et reklamebanner nederst i videoen, klikker man på X til høyre i banneret,  og reklamen forsvinner.

Den 12.oktober er også Fiestas de Pilar i Spania.
Den dagen har vært feiret siden år 40, og knyttes til de første kristne som kom til Spania. Pilar er Spanias offisielle skytshelgen, og er en spesiell beskytter for politistyrken Guardia Civil. Derfor kalles også dagen noen ganger Guardia Civil-dagen.

Dagen feires også i USA; der kalles dagen Columbus Day eller Landing Day.

At den amerikanske presidenten Lyndon B.Johnson allerede i 1964 proklamerte 9.oktober som Leiv Eriksson Day ser ikke ut til å ha påvirket amerikanerne så mye, bortsett fra at norsk-amerikanerne faktisk markerer dagen.

Spanias Dia de la Constitución, Konstitusjonens Dag eller Grunnlovsdag markeres 6.desember etter at innbyggerne gikk til urnene 6.desember 1978 og valgte en demokratisk styreform etter årene med diktatoren Franco.

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast