Fredagspils

Fredagspils fra Lanzarote! 16.september 2022

Hola!

Fortsatt er det gode og varme dager på Lanzarote!
Værmeldingen sier at temperaturen vil ligge på 27-28 grader de neste dagene, med en mulig regnbyge søndag og /eller mandag. Bøndene og vi andre jubler! PS: Det kom ni regndråper i går torsdag…

Romeria er over…60 000 til Mancha Blanca onsdag

Pilegrimsfesten på Lanzarote, Romeria, hvor man feirer øyas skytshelgen Jomfru Dolores ble avsluttet i går. Og for en avslutning det ble!

I går torsdag var offisiell fridag for mange på øya, og da dro 60 000 – seksti tusen av innbyggerne opp til landsbyen Mancha Blanca onsdag kveld for å høre og se den spanske artisten Melendi opptre:

Mancha Blanca onsdag kveld. Foto: Cabildo de Lanzarote

Melendi er fra Asturia på fastlandet, og er en av Spanias mest kjente artister. Hans siste sang, «Destino o Casualidad» sammen med den kvinnelige artisten Ha*ash har blitt sett og hørt av nesten en milliard mennesker på You tube, og toppet salgslister i Spania, Sør-Amerika og på latin-listene i USA.
Derfor drar Melendi i vinter over havet og holder konserter i de største byene i USA:

Biler velter…igjen

I serien «Biler som velter på Lanzarote, tilsynelatende uten grunn» har vi i dag kommet fram til bil nr.177, 178 og 179.
Den første bilen veltet i ei smal gate i hovedstaden Arrecife fredag kveld. Sjåføren klatrert uskadd ut av bilen, sier lokalpolitiet til lokalavisa.

Velt nr. 177. Hvordan klarte han dette? Foto: La Voz de Lanzarote

Søndag kveld veltet en annen bil, nr 178 i Calle Potera i Puerto del Carmen. De to passasjerene kom seg ut av bilen på egen hånd, og var uskadd.

Bil nr.178. Foto: La Voz de Lanzarote

Tidlig torsdag morgen veltet en bil på hovedveien LZ-1 mellom Orzola og Punta Mujeres.

Bil nr.179. Foto: La Voz de Lanzarote

Sjåføren var en kvinne på 43 år. Hun fikk mindre skader, og ble kjørt til sykehuset for en sjekk.

Storfint besøk i dag

Kjempeskipet «Anthem of the Seas» besøker Lanzarote i dag fredag. Skipet eies av det norsk-amerikanske rederiet Royal Caribbean International, og har plass til 4905 passasjerer.

Foto: wikipedia.org

Skipet kommer fra Fuerteventura kl.08.00, og drar videre kl 18.00 til Lisboa. Neste besøk av dette skipet er 28.september, og 10.oktober.
Man kan studere skipet i havna i Arrecife, ved festningen Castillo de San José, museet for samtidskunst, ikke langt fra IKEA.

Butikkjeden JYSK kommer til Lanzarote!

Foto/ill.: Open Mall

Det nye shoppingsenteret Open Mall ventes å åpne i løpet av høsten i hovedstaden Arrecife.

Ei liste over butikkene som kommer dit er nå blitt offentliggjort. Der finner vi nyheten at møbelbutikken JYSK etablerer seg der. Videre kommer den irske motebutikken PRIMARK dit.
Det gjør også supermarkedet HiperDino, kanariske parfymekjeden Fund Grube, den italienske klesbutikken Calzedonia, el-butikken Worten, spanske Inditex, som selger klær fra Zara, Pull&Bear, Bershka og Stradivarius, skobutikken RKS, leketøybutikken Juguetes Nikki, tekstilbutikken Tezenis, parfymebutikken Primor, JD, en britisk sportsbutikk, den spanske sportsbutikken Sprinter, og Europas største skobutikk, tyske Deichmann.

Flere av disse butikkene er allerede på øya. Det skal bli interessant å se hvordan JYSK vil klare seg når IKEA allerede har vært på øya i flere år.

Scener fra en flytur…

Undertegnede har vært en tur til Norge. Da opplever man litt av hvert, ikke minst på flyet.

Vueling har landet i København. Foto: Lanzaroteposten

Jeg fløy med det spanske flyselskapet Vueling fra Lanzarote til København, med retur andre veien noen dager senere.

Ved returen fra København hadde folk stilt seg i kø ved gaten for å gå om bord i flyet…og der stod de i nesten en time før innsjekkingen begynte. Hvorfor stod folk i kø? Alle hadde jo fått sine seteplasser…var de redd for at flyet skulle gå fra dem?

Jeg har lange ben, og kjøper alltid ekstra benplass, dvs plass ved en nødutgang. Av erfaring får jeg som regel sitte alene på denne seterekken, og har derfor tre seter å boltre meg på. Luksus!
Problemet er at det er mange av de andre passasjerene som har lyst til å bytte sete, og så snart man er oppe i luften blir det «kø» av passasjerer som gjerne vil sitte på de ledige og romslige setene der jeg satt…
Jeg svarte som sant var at dette måtte kabinpersonalet bestemme…de nølte, men da jeg fortalte at JEG hadde faktisk betalt ekstra for å sitte der, var det ingen som fikk bytte sete….kall det gjerne egoistisk, men livet er hardt noen ganger….

Det var obligatorisk bruk av munnbind på dette flyet, og flyvertene brukte mye av tiden sin til å be folk bruke munnbindene etter serveringen.

Så har vi fenomenet med «midtgang-vandrerne»…de som rusler opp og ned midtgangen for å strekke litt på beina.
Men må man bruke annenhver seterygg som «skistaver»; at man får litt ekstra fart med sin vandring ved å ta tak i seteryggen, og skyve seg framover?
Når seteryggen man bruker blir trukket 10-15 cm bakover, og brått sluppet igjen blir faktisk kroppen som sitter der med på ferden.
Først tilbake, og pang, så spretter man framover igjen. Det er faktisk ikke behagelig i det hele tatt!

Ved landingen fortalte flyverten at man IKKE skulle reise seg når lyset for setebeltet ble slukket. De fem første radene skulle få gå av flyet først, så de neste fem, og så videre. Beskjeden ble sagt på dansk, engelsk og spansk.
Da flyet hadde stoppet, og lyset ble slått av, reiste nesten alle seg, og ble stående tvekroket og se litt dumme ut…inntil alle fikk beskjed om å sette seg ned igjen!
Hva er man redd for? At flyet skal ta av igjen uten at man kommer seg ut av flyet? Eller kommer kofferten min raskere fram hvis jeg er først ute av flyet?

Og når man flyr inn til Lanzarote på ukens travleste dag, lørdag, er det KØ utenfor for å ta drosje. Men det gikk utrolig raskt å få bil, selv om det var sikkert hundre andre passasjerer foran i køen…

Foto: Lanzaroteposten

Og alle var enig om at det hadde vært en fin tur…

Lanzarote har utviklet seg til en gastronomisk perle!

Foto: Cabildo de Lanzarote

Dette skriver den norske nettavisen Canariajournalen, og fortsetter med å si at «Lanzarote har i de siste årene plassert seg på det gastronomiske kartet».

Les hele artikkelen ved å klikke HER.

Dronningen er død

Mange av de britiske barene på Lanzarote inviterer britiske turister til å se begravelsen av dronning Elizabert på mandag. Flere barer har også lagt ut sørgeprotokoller som folk kan skrive sin siste hilsen i:

Ukens høydepunkt

Tegning: Erling Bjørn Hansen

Og en av mulighetene er å besøke fredagspilsen på restauranten Las Vistas i Puerto del Carmen!
Hver fredag fra kl.19 møtes det folk der for en god prat, noen spiser, noen tar seg en kaffe eller en pils…fritt valg!
Las Vistas ligger på skrå over gata fra helsesenteret og postkontoret.

Lørdag

Vi fortsetter serien med Terje som besøker Teleclubbene på Lanzarote. I morgen lørdag besøkes Teleclubben i landsbyen Mozaga.
Vet du ikke helt hva en Teleclub er, får du svaret i morgen i Lanzaroteposten!

Ei god helg og ei frisk uke ønskes dere fra Ola i sola!

Vær
Current weather
Sunrise-
Sunset-
Humidity-
Wind direction-
Pressure-
Cloudiness-
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast
-
-
Forecast